Ribó es reafirma en què l'accés nord al port siga ferroviari

Guardar

Puerto
Puerto

«Una infraestructura com la dels ports més capdavanters d'Europa i de la resta del món, que evite el pas de camions per la ciutat i el seu perímetre, amb el consegüent resultat de contaminació atmosfèrica, que s'aprofite el túnel de Serradora; i que es destinen els recursos que costaria escometre l'ampliació de l'accés per carretera a realitzar el túnel passant de València». L'alcalde de València, Joan Ribó, ha reclamat així un accés ferroviari al Port com a garantia de desenvolupament, sostenibilitat i modernitat que exigeix una infraestructura estratègica com és la portuària.

Ribó ha subratllat aquest matí la seua reclamació ferma d'un accés ferroviari al Port de València: «podem entendre que hi haja necessitat d'un accés nord, però ha de ser ferroviari, perquè plantejar-se fer un túnel per a camions, quan dins de 15 anys les exigències mediambientals poden haver canviat significativament la manera de transport i el paper dels camions, sembla senzillament un malbaratament econòmic de no sabem quants centenars de milions», ha argumentat. Alhora, ha posat damunt la taula els possibles danys mediambientals d'una eventual ampliació i de la incorporació d'una infraestructura per carretera, enfront dels accessos ferroviaris que tenen els ports punters de tot el món. Així, ha reclamat una nova Declaració d'Impacte Ambiental sobre el projecte que actualment té l'Autoritat Portuària, "que difereix substancialment del de l'any 2007".

L'alcalde ha plantejat que l'ampliació amb nous accessos, «si és necessària, s'ha de fer pel túnel de Serradora millorant-ne la infraestructura ferroviària i, evidentment, acabant d'una vegada el túnel passant que necessita la ciutat». A més, l'alcalde ha insistit en la necessitat de realitzar «una nova avaluació d'impacte ambiental, atés que l'actual, que data de l'any 2007, es refereix a un projecte que ha sigut modificat substancialment». En qualsevol cas, completar el túnel de Serradora faria que el veïnat de Natzaret no haguera de suportar el trànsit de mercaderies.

Aquest posicionament té el suport de l'informe realitzat pel secretari de l'Ajuntament, en el qual s'afirma que la modificació del projecte comporta possibles afeccions a l'entorn, i en el qual insta que s'analitzen de nou. Entre elles, l'informe recorda que l'anterior projecte plantejava un volum menor de dragat i una menor necessitat d'aportació de materials de farciment (elements que van ser determinants per a la selecció de l'alternativa triada en el seu moment). Així mateix, les modificacions impliquen canvis també en l'avaluació de l'afecció sobre la fauna i la flora, i igualment sobre l'efecte de contaminació atmosfèrica. Finalment, assenyala la necessitat d'avaluar també de nou els efectes del projecte sobre el paisatge.

L'alcalde s'ha referit de manera específica als problemes que un accés diferent del ferroviari comportaria per a la mobilitat urbana: «València no pot assumir el pas de camions ni per la ciutat ni amb un accés nord per carretera que empitjorarà la mobilitat urbana i periurbana, i provocarà evidents perjudicis per contaminació atmosfèrica». De fet, Ribó s'ha referit a la notícia apareguda als mitjans de comunicació sobre la denúncia que Europa podria plantejar durant la jornada de demà dijous contra Espanya davant el Tribunal de Justícia de la UE per incomplir els límits de contaminació atmosfèrica, després de l'expedient d'infracció obert contra l'Estat espanyol fa quatre anys, referit especialment a la situació registrada a Madrid i Barcelona. Tal com ha assegurat l'alcalde Joan Ribó, «no volem que aquesta situació es puga reproduir a València».

«LA SALUT VA ABANS QUE ELS COTXES»

En aquest sentit, i davant les preguntes dels periodistes sobre les propostes plantejades ahir al Parlament Espanyol respecte a les possibles mesures de control de la contaminació a impulsar en ciutats de més 50.000 habitants, l'alcalde ha expressat el seu convenciment que «a Espanya hem de fer un esforç en el control de la contaminació de l'aire».

Si bé, Ribó ha subratllat que en aquests moments València no presenta dades preocupants com sí altres ciutats, «és veritat que sí que podríem tindre aquests problemes en determinat moment, per exemple amb el tema que estem assenyalant del Port». L'alcalde ha destacat que «la salut és el primer, i va abans que els cotxes». «A València hem avançat molt en mobilitat sostenible i estem treballant seriosament en aquesta direcció, que és un mandat d'Europa, i que fins ara no hem complit les grans ciutats espanyoles; però hem de fer-li front i treballar en mesures encaminades a millorar l'aire que respirem tots i totes», ha conclòs.

Arxivat a:

Destacats