25n
25N
25N

Ribó presenta 'València, Ciutat Lliure de Residus Plàstics'

Ribó presenta 'València, Ciutat Lliure de Residus Plàstics'
04/12/2019 -

L’alcalde de València, Joan Ribó, ha presentat aquest matí la iniciativa «València, Ciutat Lliure de Residus Plàstics», un pla de ciutat sostenible, inclusiva i innovadora amb polítiques públiques alineades amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible que marca l’Agenda 2030. Ribó, acompanyat d’altres membres de l’equip de govern, ha participat aquest dilluns en la conferència «Oceans de plàstic», que ha oferit l’ambientalista i impulsora de la Fundació Plastic Oceans, Jo Ruxton.

L’auditori Mar Roig de l’Oceanogràfic ha acollit aquesta iniciativa, que organitza l’empresa Aigües de València, i que coincideix amb la celebració a Madrid de la Cimera Mundial del Clima, que reuneix aquests dies organismes i mandataris internacionals per a establir les bases d’una nova estratègia enfront del canvi climàtic.

En aquest context, València ha acollit conferència de Jo Ruxton, autora del documental «A Plastic Ocean», que mostra, tal com ha destacat Joan Ribó, els símptomes «d’un planeta malalt què necessita com a medicina prendre mesures col·lectives urgents, com les que ja està reclamant la ciutadania, impulsada pels més joves que temen el món que heretaran».

Durant la seua intervenció, l’alcalde ha alertat que l’estratègia internacional «no pot quedar-se en una declaració d’intencions; ha de respondre a un compromís ferm acompanyat de recursos i iniciatives concretes i ambicioses», i ha subratllat la posició del municipi de València que vol, «des del municipalisme que ens caracteritza, contribuir a aquesta nova acció global per a salvar el planeta», convençuts que «frenar l’emergència climàtica és a les nostres mans i implica canviar un model econòmic basat en el consumisme exacerbat i la sobreexplotació de recursos, però també per transformar xicotetes accions i hàbits quotidians des de la conscienciació ciutadana».

NOVES FONTS MUNICIPALS

L’alcalde ha anunciat, en aquest cas en el marc de la Capital Mundial del Disseny València 2022, la realització d’un concurs d’idees dirigit a la instal·lació de noves fonts municipals «amb les quals facilitar que els nostres veïns i veïnes puguen acudir a emplenar les seues botelles d’aigua per al seu consum domèstic». «Es tracta d’iniciatives que consisteixen a reprendre hàbits que hem anat perdent, com la compra a granel o anar per aigua a les fonts. L’aigua i les seues fonts, precisament, com un element urbà de trobada i socialització».

Ribó ha assenyalat la importància d’aquesta estratègia València Ciutat Lliure de Residus Plàstics, «que estem desenvolupant amb especial atenció i cura per la nostra mar. De fet hem incorporat la reserva natural de la Punta de la Devesa (en l’Albufera), al Programa de Seguiment de Fems Marins per a avaluar i protegir l’estat ambiental del nostre medi marí.

UN 40% MÉS DE CONTENIDORS D’ENVASOS

Sota aquesta premissa, l’Equip de Govern està impulsant «un pla de ciutat sostenible, inclusiva, innovadora, resilient, preparada per a afrontar el canvi climàtic, i preparada per a minimitzar el seu impacte sobre el medi ambient».

L’objectiu és arribar a declarar València Ciutat Lliure de Residus Plàstics. I per a això, ha explicat l’alcalde, s’estan posant en marxa projectes com la instal·lació de punts de recollida de plàstics agrícoles en l’horta, que permeten la seua reintroducció en el cicle de fabricació, ús i gestió del residu i s’evita el seu abandó. De fet, en els últims quatre anys s’ha incrementat un 40% el nombre de contenidors d’envasos, i s’han instal·lat 300 papereres selectives de residus plàstics en zones de gran aglomeració i en platges. A això se suma la implantació progressiva de la recollida dels residus orgànics (el contenidor marró) en els barris i pobles, que es completarà l’any que ve.

«Però evidentment abans que reciclar, cal començar per a reutilitzar i sobretot reduir», ha afegit Ribó, que ha destacat l’increment de la inversió destinada a educació ambiental, «que és la base del canvi de paradigma que hem de promoure». Precisament, de cara a 2020, l’Entitat Metropolitana de Tractament de Residus, EMTRE, augmentarà un 21% aquesta partida en el seu pressupost.

Una altra de les iniciatives que se sumen a l’objectiu ‘València Ciutat Sense Plàstics’ són les campanyes per a l’eliminació de borses i embolcalls plàstics en els mercats municipals, o la distribució de gots reutilitzables durant les Falles.

L’alcalde ha finalitzat denunciant “els nocius efectes del plàstic, sobretot dels microplàstics, sobre la salut i la sostenibilitat del planeta, ja que són una de les principals causes de contaminació dels ecosistemes». «Fem un exercici col·lectiu –ha conclòs- i pensem que mentre que tot el plàstic que s’ha fabricat en el món segueix amb nosaltres en algun lloc i d’alguna manera, per al planeta no hi ha Pla B».

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

5 × cinc =

CCCC
activem alfafar