Ribó demana a Ábalos "la mateixa celeritat" per a València en les infraestructures ferroviàries que amb Bilbao

Espera que el retard de canal d'accés no es demore més en tindre un ministre valencià i una diferència "històrica" amb altres ciutats

Guardar

ribo-archivo
ribo-archivo

L'alcalde de València, Joan Ribó, ha demanat aquest dimecres al ministre de Transports, José Luis Ábalos, "la mateixa celeritat per a escometre les infraestructures ferroviàries a València que en altres ciutats com Bilbao", fent referència a l'acord entre el Govern d'Espanya i el basc pel qual aquest últim assumirà les obres dels accessos del Tren d'Alta Velocitat a Bilbao.

D'aquesta manera, ha explicat Ribó, "es reduiran els terminis per a tindre-ho tot llest a Bilbao en 2024; esperem veure un compromís similar del Ministeri de Foment amb València, que contemplen uns terminis aproximats", segons ha assenyalat en unes declaracions facilitades per l'Ajuntament.

Ribó ha recordat que "per a la construcció del canal d'accés no fa falta un nou estudi informatiu, així com tampoc fa falta per a l'estació definitiva de l'AVE, que entenem que s'ha d'abordar en última instància, perquè no tindria sentit construir-la abans de fer el túnel passant".

D'aquesta manera, Joan Ribó assegura que espera del Ministeri de Transports "bones notícies similars a les que es viuen en altres ciutats perquè les obres del canal d'accés a València comencen com més prompte millor".

Per a la construcció del canal d'accés es té previst disposar del projecte constructiu aquest mateix any. "Una cosa fonamental per a la ciutat de València com a infraestructura i, especialment, en un context com l'actual, ja que aquestes obres poden contribuir a la generació d'ocupació", ha manifestat el primer edil.

Ribó ha recordat la importància de disposar del projecte constructiu del canal d'accés a temps que s'incloga en el programa de reconstrucció que aprove la Unió Europea. "És fonamental que el Govern d'Espanya arribe a temps per a establir les prioritats europees d'inversió pública, entre les quals ha d'estar el canal d'accés de València, que ens permeta desenvolupar d'una vegada per sempre el Corredor Mediterrani, i no convertir-nos en l'etern semàfor d'Europa, ara ferroviari".

"El nostre deure com a governants és propiciar que hi haja una reactivació i un rellançament de l'economia que faça superar la crisi socioeconòmica que està generant el coronavirus: el Corredor Mediterrani és una peça essencial per a l'economia valenciana i espanyola, que ajudarà a la recuperació dels nostres sectors productius i fomentarà la generació d'ocupació, una cosa a la qual no podem renunciar".

MINISTRE VALENCIÀ

L'alcalde s'ha mostrat "segur que amb un ministre de Transports valencià, el retard que ja portem de quasi 20 anys -des de 2003- no es demorarà més". Joan Ribó ha posat l'accent en la diferència "històrica" de la manca d'infraestructures a València respecte d'altres ciutats d'Espanya.

"Madrid té ja tres túnels passants, Barcelona dos i València zero. Per responsabilitat, i per cohesió territorial, l'economia valenciana i espanyola no poden esperar més", ha advertit.

El primer edil assegura que sap que el Ministeri de Transports ha acollit "amb interés" la recomanació de l'Autoritat Independent de Responsabilitat Fiscal (AIReF) de limitar la inversió en alta velocitat i prioritzar la despesa en el manteniment de les infraestructures ja existents.

No obstant això, ha avisat: "No podem obviar el retard històric que pateix València respecte de la resta de ciutats espanyoles: l'única gran ciutat sense una entrada ferroviària soterrada o en procés de soterrament. El canal d'accés en primer lloc, el túnel passant i l'estació ferroviària en el Parc Central de València són les fites que no podem deixar passar", explica Ribó.

Destacats