Ribó demana col·laboració ciutadana i de la indústria enfront del problema de les tovalloletes que es tiren al vàter

Guardar

Ribo Pleno
Ribo Pleno

L'alcalde de València, Joan Ribó, ha alertat aquest dijous del problema que genera la presència en la xarxa de sanejament de la ciutat, en les estacions de bombament i en els col·lectors la presència de tovalloletes higièniques que es tiren a través dels vàters i no del fem. Així, ha destacat que fer front a aquesta circumstància "està costant molts diners a l'Ajuntament", ha subratllat que és "fonamental" l'"ajuda de tots", ciutadans i indústria, per a resoldre-la i ha instat a plantejar-se "seriosament" aquest problema.

Ribó s'ha pronunciat d'aquesta manera abans d'iniciar-se el ple ordinari de març celebrat en el consistori, en referir-se als treballs que des de la Regidoria del Cicle Integral de l'Aigua es duen a terme per a netejar el Col·lector Nord i eliminar tots els residus, entre ells tovalloletes higièniques, que es rebutgen a través del vàter i obstrueixen infraestructures com aquesta.

En les labors desenvolupades durant els dos últims anys en aquest sentit, el consistori ha invertit huit milions d'euros i ha extret del canal d'eixida d'aigües residuals i pluvials 5.000 tones de residus, principalment tovalloletes higièniques.

"Aquest tema cal plantejar-li'l seriosament perquè ens està costant molts diners a l'Ajuntament. És necessari que les tovalloletes no vagen al vàter sinó que vagen a la paperera. És un tema important", ha afirmat el primer edil. Després d'això, ha demanat la col·laboració de tots els ciutadans per a evitar que aquests productes es rebutgen a través dels vàters i arriben d'aquesta manera a la xarxa de sanejament.

DEGRADAR-SE "AMB RAPIDESA"

"Vull transmetre un missatge per a la gent. L'ajuda de totes les persones és fonamental per a resoldre aquest problema", ha manifestat el responsable municipal. Així mateix, ha considerat "fonamental" també que "les indústries que les fabriquen compten amb uns productes que es degraden amb rapidesa per a no tindre aquests problemes".

El regidor del Cicle Integral de l'Aigua, Vicent Sarrià, que va parlar també aquest dimecres d'aquest assumpte va apuntar les mateixes idees que l'alcalde i va estimar necessari que els fabricants "vagen desenvolupant productes menys nocius per a la xarxa" de sanejament, amb "un impacte menys negatiu".

L'Ajuntament de València va adoptar recentment un acord plenari per a instar al Govern central a adoptar mesures que porten als fabricants de tovalloletes higièniques a crear productes menys perjudicials per a les conduccions urbanes.

PRÉSTEC

Joan Ribó ha recordat, d'altra banda, com va assenyalar també Sarrià, que el consistori està treballant per a aconseguir finançament extraordinari amb destinació a les actuacions previstes en el Col·lector Nord i altres infraestructures de la xarxa de sanejament de València.

Aqueix finançament es busca a través del Banc Europeu d'Inversions, que podria finançar al voltant del 50 per cent de la inversió total. La inversió planificada per l'administració local s'estima en una mica més de 160 milions d'euros per a escometre actuacions en tres fases entre 2020 i 2035.

"Donada la bona situació econòmica positiva de l'Ajuntament, igual que ja hem plantejat un préstec per a la compra d'autobusos en l'EMT, estem negociant en aquests moments dos préstecs, un per a la xarxa de sanejament, i un altre per a Aumsa, per a habitatge", ha exposat l'alcalde referent a això.

Arxivat a:

Destacats