Ribó: 'Els PGE són una presa de pèl als valencians i una discriminació evident'

Guardar

Ribo
Ribo

L'alcalde de València, Joan Ribó, s'ha mostrat "profundament insatisfet" i fins i tot "enfadat" pels Pressupostos Generals de l'Estat (PGE) del 2017, que considera "una presa de pèl" als valencians i una "discriminació evident i contrastable amb els números en la mà". L'alcalde s'ha referit específicament a certes partides que continuen sense pressupost per part del govern central o que, fins i tot l'abaixen respecte de l'any passat: "No hi ha res per al contracte-programa; no hi ha res per al pas del Corredor Mediterrani per la ciutat de València ni per al soterrament de les vies; no hi ha res per al deute del Consorci de la Copa Amèrica; les partides de Cultura abaixen... i si ho comparem amb altres ciutats com Madrid, Barcelona o Sevilla, és intolerable. Si ja no teníem gran cosa l'any passat, encara ens ho rebaixen". Un seguit de greuges que han fet que acabara preguntant-se: "¿Però què han fet aquests senyors de PP i Ciutadans?" en ser el Partit Popular la formació política que ostenta el govern central, i Ciutadans el grup parlamentari al Congrés que els hi ha donat suport.

L'alcalde de València ha traslladat diverses qüestions a l'Ajuntament de València: "Senyor Fernando Giner [portaveu de Ciutadans], ¿com pot aprovar Ciutadans uns pressupostos d'aquest tipus? Senyors del Partit Popular: ¿com poden vindre al Ple a aprovar demandes de més finançament i partides als PGE per a València quan després el seu propi partit presenta açò? Em sembla intolerable; continuen ningunejant als valencians, i sobretot als veïns i veïnes d'aquesta ciutat. Una altra vegada el PP i ara amb el suport de Ciutadans no s'ha recordat d'aquesta ciutat i de les seues mancances: és una pèssima notícia. Nosaltres esperàvem veure alguna millora... però veure que ens abaixen encara 20 milions la porqueria d'inversions territorialitzades que teníem l'any passat, és una burla als valencians".

Cal assenyalar que els PGE no contemplen cap partida per al pas del Corredor Mediterrani per la ciutat de València, ni per al soterrament de les vies: ni per al Túnel Passant, ni per a l'estació definitiva: "¿De què serveix la paraula donada pels regidors de PP i Ciutadans en el Ple de l'Ajuntament quan reclamen finançament per a aquestes qüestions?" s'ha preguntat Ribó. De fet, els PGE contemplen "zero euros" per al contracte-programa que hauria d'ajudar a finançar el transport metropolità de València, enfront dels 126 milions de Madrid, els 108 de Barcelona (que augmenta així 10 milions més respecte a l'any passat), o els 25 de Canàries, "quan es calcula que a València li haurien de correspondre com a mínim 40 milions d'euros" ha afegit l'alcalde.

El finançament del servici de tren de rodalia per a València "també és un desastre: Rajoy ens situa a la cua d'Espanya amb un raquític milió d'euros que s'atreveix a reduir respecte a l'any passat", enfront dels 329 milions de Madrid, els 181 de Màlaga, els 175 d'Astúries, el 148 de Barcelona o el 51 de Sevilla. "És més, l'alta velocitat continua sense invertir ni un euro en la millora d'estacions, quan tenim encara pendent l'estació definitiva del Parc Central, i per al Corredor Mediterrani destinen 2 milions, sent una infraestructura cabdal per a la nostra economia".

Ribó s'ha referit també al Consorci València 2007, destacant que "abaixa la dotació per tercer any consecutiu, però és que a més no destinen cap partida per al pagament del deute de la Copa Amèrica, aquella que segons el PP no ens havia de costar ni un duro, però que arrossega un deute de més de 400 milions. Un esdeveniment internacional, que el govern central paga amb les Expos de Sevilla i Saragossa, o amb les Olimpíades de Barcelona, però que a València li nega".

I si parlem d'infraestructures culturals, "la cosa està pitjor que l'any passat", ha dit Joan Ribó. El Palau de les Arts "continua, amb 0,6 milions d'euros, a anys llum dels seus competidors directes que són el Teatro Real de Madrid (9,39 milions), el Teatre del Liceu de Barcelona (7,11 milions) o el Teatro de la Maestranza de Sevilla (1,68 milions)". El mateix passa amb l'IVAM "que amb no arriba a dos-cents mil euros es troba lluny del finançament que reben el Reina Sofía (més de 42 milions), el Thyssen (més de 5 milions), o el MNAC (més de 2 milions) i el MACBA (més d'1 milió) de Barcelona". La segona pinacoteca d'Espanya, el Museu de Belles Arts Sant Pius Cinqué de València "tampoc mereix l'atenció del govern de Rajoy, que prefereix finançar altres museus".

Arxivat a:

Destacats