25n
Orgull
Orgull

Ribó convida a València a la ministra de Transports perquè veja "la deficient situació de les infraestructures"

Ribó convida a València a la ministra de Transports perquè veja "la deficient situació de les infraestructures"
22/07/2021 -

L’alcalde de València, Joan Ribó, ha convidat a la nova ministra de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana, Raquel Sánchez, a visitar València “per a conéixer sobre el terreny la deficient situació de les infraestructures ferroviàries de la ciutat” i, en cas que no fóra possible, li demana mantindre una reunió per a recordar-li “els greus retards patits” en el desenvolupament del túnel passant.

“La seua no realització amb urgència pot convertir a la nostra ciutat en el semàfor d’Europa a nivell ferroviari”, remarca el primer edil, qui assenyala que es tracta “d’una actuació fonamental” per al Corredor Mediterrani, la finalització de les obres del Parc Central o la millora de la xarxa de Rodalia, entre altres.

En la missiva, de la qual ha informat l’Ajuntament valencià, es transmet “la profunda preocupació” per la demora dels acords que, “en un llunyà any 2003”, es van signar entre el Ministeri de Foment, l’Ajuntament de València i la Generalitat per a la realització del túnel passant. El primer edil ressalta “les fites de gran importància per al projecte previstos per a 2021 mitjançant un conjunt d’acords amb el ministeri”.

Així, durant aquest mes de juliol havia de començar l’exposició pública del projecte del canal d’accés i desenvolupar el conveni que ha de substituir al que es va subscriure en 2003, segons el protocol que en 2019 van establir les tres administracions implicades.

D’altra banda, al setembre hauria d’estar acabat i presentar-se l’estudi informatiu del túnel passant, juntament amb la plataforma d’alta velocitat València-Castelló, amb les diferents alternatives per a l’execució d’aquestes infraestructures.

“València ha de resoldre el seu problema ferroviari de manera urgent”, manifesta el primer edil, qui posa en relleu que “excepte València, totes les grans ciutats espanyoles disposen de túnels passants en els trams ferroviaris urbans”.

Així, Madrid i Barcelona compten amb tres i dos túnels respectivament i “es troben en l’actualitat en processos de construcció altres infraestructures similars”, mentre que Sevilla o Saragossa, les dues amb Rodalia passants, “encapçalen àrees metropolitanes de menor volum poblacional i menor complexitat logística que la valenciana”.

PARC CENTRAL I CORREDOR MEDITERRANI

“Cap d’elles reprodueix una situació assimilable a la qual ha de resoldre’s amb urgència a València”, ha insistit Ribó. La infraestructura ferroviària que travessarà València de nord a sud és “una actuació fonamental”, perquè permetrà que “l’actual Estació del Nord deixe de ser un cul-de-sac, es podran acabar les obres del Parc Central” i “per a la posada al dia del Corredor Mediterrani”.

L’alcalde ha destacat que “la seua no realització amb urgència pot convertir a la nostra ciutat en el semàfor d’Europa a nivell ferroviari pel col·lapse imminent de l’actual línia fèrria entre el nord i el sud de la nostra ciutat”.

A més, la configuració ferroviària actual suposa “una ferida en forma de platja de vies que divideix la ciutat, un enorme buit” que impedeix millorar la qualitat urbana.

També condiciona “la mobilitat de tota l’àrea metropolitana”, tal com reflecteixen les dades sobre utilització de la xarxa de Rodalia, que “en els últims deu anys previs a la pandèmia, de 2009 a 2019, ha perdut el 40% dels viatgers”.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

nou − 2 =