25n
25N
25N

Ribó exhibeix un paper del Registre per a assegurar que el seu cunyat "mai" ha estat en la signatura que factura a EMT

Ribó exhibeix un paper del Registre per a assegurar que el seu cunyat "mai" ha estat en la signatura que factura a EMT
14/11/2019 -

L’alcalde de València, Joan Ribó, ha exhibit aquest dijous en el ple de l’Ajuntament un document del Registre Mercantil de València i província per a assegurar que el seu cunyat “mai” ha estat en la signatura SMT Assessors que factura a l’Empresa Municipal de Transports (EMT) pels serveis i l’assessorament que li presta el secretari del consell d’administració d’aquesta entitat.

“Vull entrar en això del meu cunyat. Mai ha estat en SMT Assessors i no és soci d’aquesta empresa on està el secretari del consell d’administració de l’EMT”, ha exposat Ribó, al mateix temps que ha mostrat un certificat del Registre Mercantil “que mostra que no hi ha res de res” quant a una relació entre el seu familiar i la signatura que factura a la companyia. “No consta com a soci professional o no professional” ni consta com a “soci constituent” aqueixa persona, assenyala l’escrit.

Ribó ha agregat que el germà de la seua dona “mai” ha prestat “servei, ni directa ni indirectament” a l’empresa municipal. “Que quede clar és important”, ha subratllat el primer edil, que ha explicat a continuació que encara que el seu cunyat “té part en un bufet d’advocats –Proveïment Advocats– amb participacions en SMT, “mai” ha treballat per a l’EMT.

“Si té part d’un bufet però la facturació a EMT és de SMT Assessors no per part de Proveïments”, ha declarat el responsable municipal, després del que ha indicat que el seu familiar no ha rebut “remuneració de l’EMT mai”. “El lladre pensa que tots són de la seua condició. No contractem assessors germans ni germanes. No ens amaguem de cap partit condemnat per corrupció. Aqueix no és el nostre problema, Pot ser el problema d’algun”, ha agregat.

Així mateix, l’alcalde ha acusat l’oposició municipal –PP, Cs i Vox– de “desenfocar” el “problema” i ha afirmat –com va fer dimarts passat el regidor i president de l’EMT, Giuseppe Grezzi– que l'”objectiu” de l’equip de govern –Compromís i PSPV– és “recuperar els diners” –quatre milions d’euros– defraudat en la companyia pública.

Ribó s’ha pronunciat d’aquesta manera durant la seua intervenció en el debat d’una moció presentada en el ple per Ciutadans (Cs) sobre la intervenció economicofinancera amb l’EMT amb la qual demanava buscar “fórmules legals per a intervenir” aquesta gestió “a través dels òrgans propis de l’Ajuntament” i amb la participació d'”habilitats nacionals” i la rescissió del contracte del secretari assessor del consell d’administració de la companyia –pertanyent a SMT Assessors–. El debat s’ha tornat a reproduir en el torn de precs i preguntes.

CESSAMENT D’ALEMANY

Cs també reclamava en la seua moció –s’ha rebutjat amb el “no” del govern local encara que ha comptat amb el suport de l’oposició– el cessament del director gerent de l’EMT, Josep Enric García Alemany, i de la directora de Gestió de l’entitat, María Rayón, atés que “des que es va anunciar el frau comés sobre l’EMT i a mesura que es van coneixent més detalls, queda clar que la capacitat dels òrgans directius de l’empresa per a gestionar és ja absolutament insostenible”.

L’alcalde –durant el debat sobre l’EMT ha parlat ell i no Grezzi– ha considerat “bastant desficaciada” la iniciativa de Cs i ha assegurat que l’EMT “funciona” i “millor” que amb governs municipals anteriors. Ha dit que “és cert i objectiu que hi ha hagut una estafa” que “s’investiga amb una comissió i en la justícia” però ha insistit que l’empresa “ha tingut creixement de viatgers, ha comprat autobusos, ha augmentat la plantilla i ha estalviat el cost de serveis jurídics”.

Igualment, ha defensat la labor del secretari del consell d’administració, que ha fet “molta tasca jurídica”, i ha assegurat que la seua coalició, “Compromís, complirà els acords de la comissió” que investiga el frau en l’EMT. “Assumirem les conclusions”, ha dit.

L’edil de Cs Narcís Estellés ha manifestat que a l’estafa en l’EMT s’ha unit “la trama familiar amb el cunyat de l’alcalde” a qui ha dit: “La família mata”. El portaveu d’aquesta formació, Fernando Giner, ha demanat que Ribó s’abstinguera de votar la seua moció per “afinitat i consanguinitat amb assessors d’empreses o entitats” però el secretari del ple, Hilario Llavador, ha rebutjat aquesta possibilitat perquè no hi ha vincle amb el secretari del consell.

El regidor del PP Carlos Mundina ha considerat respecte a l’EMT que l’executiu local està “en plena fugida cap avant” i ha dit que “cada dia hi ha informació i dades que porten a més caos i incapacitat”, així com que “per ètica i estètica” l’alcalde no hauria de “permetre” que una signatura pròxima al seu cunyat “estiga assessorant l’EMT”. “No és gens raonable que un advocat familiar seu siga soci d’un despatx que assessora l’EMT”, ha declarat.

Per part de Vox, Vicente Montáñez ha acusat Grezzi d’ocultar informació –també ha censurat això Mundina– i de mentir “sistemàticament” a partir de conéixer-se el frau i ha assenyalat que “hauria d’estar fóra” de l’empresa perquè és “incapaç” de gestionar-la i està “desacreditat”.

DENÚNCIA DE CS I PLA DE CONTROL

El portaveu de Cs ha anunciat abans del ple que el seu grup presentarà en el jutjat una denúncia contra l’alcalde per presumpte tràfic d’influències a partir de la contractació del “despatx d’advocats del seu cunyat per a portar assumptes legals de l’EMT”. “No creiem que siga fruit de la casualitat. Existeixen indicis seriosos que ha existit una influència per part de l’alcalde perquè aqueixa contractació es duguera a terme.

Per part seua, el PP ha demanat per burofax que se li facilite “de manera urgent i immediata” còpia “de l’expedient de contractació del secretari del consell” de l’EMT en 2015 i per mitjà d’una moció urgent en el ple que s’incloga “en el Pla Anual de Control Financer 2020 l’elaboració d’un informe de control intern i procediments que revise amb detall lows circuits de compres i pagaments a proveïdors de l’EMT” en 2019.

La urgència d’aquesta iniciativa ha sigut rebutjada per l’equip de govern, amb el que ha decaigut la moció, perquè l’alcalde ja havia anunciat prèviament en el ple que ha sol·licitat a la Intervenció municipal “que revise els circuits de compres i pagaments a proveïdors” i que “comence per l’EMT”.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

dinou − tres =

mercat medieval ontinyent