25n
25N
25N

Ribó diu que alliberar romanents podria servir per a ajudar a l'EMT però aspira a "millors solucions" des del Govern

Cursa la carta amb la qual demana reunir-se amb Ábalos per a traslladar-li la situació econòmica de la companyia i un fons estatal de subvencions

Ribó diu que alliberar romanents podria servir per a ajudar a l'EMT però aspira a "millors solucions" des del Govern
17/06/2020 -

L’alcalde de València, Joan Ribó, ha considerat aquest dimecres a alliberar per part del Govern central els romanents de tresoreria dels ajuntaments podria servir per a ajudar a pal·liar la situació econòmica de les empreses municipals de transport, com l’Empresa Municipal de Transports (EMT) d’aquesta ciutat, a partir de la pandèmia de la Covid-19. No obstant això, ha subratllat que hi ha “millors solucions” que l’administració central podria adoptar i ha assenyalat que la capital valenciana aspira a elles.

Així mateix, ha anunciat que aquesta jornada ha signat i cursat la carta que ha dirigit al ministre de Transports, José Luis Ábalos, per a traslladar-li la situació econòmica de l’EMT de València i exigir-li ajudes de l’Executiu central per al finançament d’aquest transport públic municipal. “És imprescindible un fons estatal”, ha dit.

Ribó s’han pronunciat d’aquesta manera en la roda de premsa que ha oferit al costat de l’edil d’Hisenda, Ramón Vilar, per a parlar de modificacions pressupostàries per a fer front a l’impacte econòmic i social de la pandèmia, preguntat per si acceptaria la possibilitat que la liberalització dels romanents de tresoreria dels ajuntaments es poguera destinar per a cobrir l’activitat de les empreses municipals de transport.

“És una solució però no és la millor. Els romanents són diners de l’ajuntament. Que això s’autoritze per a l’EMT és una solució però aspirem a solucions millors”, ha subratllat el primer edil, que ha indicat que entre elles estan “aquestes pel ministre” en favor d'”un fons per a solucionar els problemes de les ciutats” en aquest àmbit, “no sols de València”.

Joan Ribó ha insistit que el fons habilitat per al transport metropolità “no cobreix això”, l’urbà en llocs com la capital valenciana i ha reiterat que sospita que alguna cosa de l’arribada “als autobusos de Barcelona i de Madrid”.

Després d’això, ha destacat que aquest dimecres ha signat la carta en la qual demana reunir-se amb Ábalos “per a parlar d’aquest tema” i ha assegurat que el ministre “és conscient” de què es tracta d’un assumpte “fonamental”. “És imprescindible un fons estatal per a ajudar al transport públic de València, Barcelona, Màlaga i de totes les grans ciutats” espanyoles, que “tenim l’obligació de tindre-ho”, ha manifestat.

El primer edil ha apuntat que aquesta és una qüestió que no sap “quantes vegades he demanat en plens i en juntes de govern local”, com també la d'”alliberar els romanents –de tresoreria–, no sols per a això sinó per a totes les necessitats de la ciutat a més del transport”.

Per part seua, el regidor d’Hisenda ha mostrat el seu acord amb la necessitat d’alliberar aquestes partides i ha afirmat també que aquesta és una demanda plantejada per l’equip de govern municipal “des de fa molt temps, des que entrem ací en 2015”. “No hi ha hagut any que l’anterior ministre –d’Hisenda, Cristóbal Montoro– no retinguera el romanent i que hi haguera protestes d’alcaldes, de regidors d’Hisenda i actuacions de la FEMP”, ha exposat.

Després d’això, Ramón Vilar ha ressaltat que l’actual és un “exercici excepcional” i ha insistit en la reclamació, a més d’opinar que la Llei d’Estabilitat Pressupostaria “hauria de canviar-se en el moment en el qual hi haja ajuntaments amb indicadors de deute que ens donen absoluta solvència”.

“ESPECIAL SENSIBILITAT”

Respecte a les peticions a José Luis Ábalos plantejades per Joan Ribó, Vilar ha apuntat que espera que el ministre atenga les necessitats de l’EMT de València “amb una especial sensibilitat cap a la ciutat”, tenint en compte la seua condició de valencià i que “ha agafat més d’una vegada” aquests autobusos. “Que ho mire amb major afecte”, ha asseverat.

El titular d’Hisenda ha apostat, així mateix, per “fer de les crisis oportunitats” i ha plantejat que la generada per la pandèmia de la Covid-19 “podria ser una oportunitat per a donar un major desenvolupament a l’Autoritat Metropolitana del Transport” de València. “Hi ha elements que comparats amb altres organismes de transport estan verds. La constitució d’aquesta Autoritat Metropolitana del Transport és de fa quatre dies comparada amb altres ens metropolitans”, ha agregat en aqueixa línia.

LLEI DE CAPITALITAT

Preguntats per si la Llei de Capitalitat ajudaria a València a obtindre més fons per al transport públic urbà com demana, Joan Ribó ha assegurat seria un element que podria contribuir a això i ha considerat necessària avançar en ella “per a posar-la en marxa” quan “passe la pandèmia”.

“És fonamental”, ha agregat, alhora que ha comentat que “en aquest moment són tres les ciutats amb Carta de Capitalitat: Madrid, Barcelona i Saragossa” i ha afirmat que “és necessari que València la tinga” com a “capital de la Comunitat Valenciana perquè té serveis que ha d’assumir”. “S’ha de treballar i estudiar per a veure com desenvolupar-ho. El tema del transport és una de les coses que es podrien veure beneficiades amb aquesta carta”, ha declarat.

Per part seua, Ramón Vilar ha indicat que està “absolutament d’acord” i ha insistit en el paper que la ciutat de València té no sols com a capital de la Comunitat Valenciana i de la província sinó com a centre de l’àrea metropolitana. “De la Carta de Capitalitat es podrien traure coses beneficioses”, ha assenyalat.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

un × 3 =