Ribó demana a Mariano Rajoy que deixe de perjudicar les valencianes i valencians també amb el transport públic

L’alcalde recorda l’esforç pressupostari i de gestió en l’EMT “sense cap ajuda del Govern central”

Guardar

transport públic
transport públic
transport públic

Joan Ribó ha reclamat a Mariano Rajoy que “deixe de perjudicar els valencians i valencianes també amb el transport públic i ens done el finançament que València mereix per justícia”. Durant la seua intervenció en el Palau de la Generalitat amb motiu de l’acte reivindicatiu per a demanar el finançament estatal que l’Entitat Metropolitana de Transports necessita per a poder dur a terme la comesa per a la qual va ser creada, ha recordat la “situació de discriminació que en el transport públic patim les valencianes i valencians”.

“Madrid i Barcelona 2000; València zero. Les xifres dels últims quinze anys sobre el finançament del transport metropolità per part del Govern central són així de preocupants i de greus”, ha subratllat Joan Ribó en presència dels representants de 60 municipis valencians, amb una població total d’1.800.000 habitants, convocats pel president Ximo Puig a un acte en el qual també han intervingut la consellera d’Obres Públiques, María José Salvador; Carlos Fernández Bielsa, alcalde de Mislata; l’alcaldessa de Marines, Dolores Celda, i l’alcalde d’Elda, Rubén Alfaro, en qualitat de president de la Federació Valenciana de Municipis i Províncies. Tots ells han defensat la reivindicació comuna d’un finançament just i equitatiu de la nova entitat.

Pel que fa a la ciutat de València, Ribó ha destacat que l’Empresa Municipal de Transports “representa un element central per a València, perquè un transport metropolità ben finançat significa una mobilitat urbana més eficient i un major i millor desenvolupament econòmic a la ciutat”. En la seua opinió, “el transport públic és garant d’equitat social, ja que és l’únic mitjà que garantix el dret a desplaçar-se lliurement i en igualtat de condicions, independentment de les circumstàncies de l’usuari”.

També s’ha referit al compromís adquirit unànimement per l’Ajuntament, “de reduir les emissions de diòxid de carboni en un 40 % abans de 2030”, i ha recordat que el Govern de la Nau entén la ciutat des d’una perspectiva àmplia que inclou tots els habitants de l’àrea metropolitana que cada dia es desplacen a València per a treballar, per a comprar, per a fer gestions. “Per això és imprescindible tindre’ls en compte a l’hora de planificar la mobilitat i és necessari que l’Estat compense l’Ajuntament de València i la Generalitat amb les subvencions al transport metropolità que altres ciutats tenen”.

UNA LLEI ESTATAL DE FINANÇAMENT

Després de referir-se al marc legal que determina que els municipis amb més de 50.000 habitants han de prestar un servici de transport col·lectiu, Ribó ha reclamat a l’Administració central “més implicació en el finançament del transport urbà col·lectiu. És urgent que València puga comptar amb estes ajudes, així com que s’inicie la redacció i tramitació d’una llei de finançament de transport públic que incloga la participació de tots els nivells de govern”.

En la seua intervenció, Joan Ribó ha destacat l’important esforç de gestió i pressupostari que des de l’Ajuntament de València s’està duent a terme en l’Empresa Municipal de Transports (EMT), a pesar de no comptar amb el suport econòmic “més que necessari” per part del Govern central.

Davant dels alcaldes de l’àrea metropolitana, Ribó ha recalcat que “enguany hem incorporat 39 autobusos nous amb l’objectiu de rejovenir l’envellida flota de vehicles, i hem ampliat la plantilla de conductors en 131 persones. Hem remodelat algunes línies per a fer-les més ràpides i eficaces i hem creat una nova línia, la 99, que discorre per tota la ronda sud de la ciutat, una línia que està tenint un gran èxit i que ja transporta més de 10.000 usuaris al dia”.

37 NOUS VEHICLES

Ha assenyalat, igualment, que per a 2017 està prevista l’adquisició de 37 nous vehicles, dos dels quals elèctrics i la resta amb tecnologia híbrida, “sense l’ajuda del Govern central. Totes les inversions realitzades i les que preveu el nou pressupost ens tocarà fer-les al govern municipal i a totes i tots els valencians per mitjà d’un esforç en solitari per a tindre el bon servici de l’EMT que una ciutat com la nostra es mereix”.

La consellera María José Salvador ha subratllat, per la seua banda, el treball realitzat per la Generalitat al costat de tots els representants de l’àrea metropolitana de València, “un treball que els antics governs no havien fet en 20 anys per a millorar la mobilitat en una zona geogràfica on es produïxen 3,8 milions de viatges cada dia”. Salvador s’ha referit a l’“excusa” argumentada pel ministre Montoro que el Govern d’Espanya estava en funcions. “Però ara ja no tenen excusa per a seguir discriminant els valencians, per a no donar-nos el finançament que necessitem per mitjà d’un tractament just i equitatiu”. La consellera ha parlat d’una xifra de 1.100 milions d’euros “necessaris i fonamentals” per a vertebrar adequadament la mobilitat a l’àrea metropolitana.

Carlos Bielsa ha recordat els 350 milions d’euros perduts per no tindre un contracte programa com tenen Madrid, Sevilla o Bilbao, i ha arremés contra l’actitud de l’Administració central en matèria de mobilitat, a la qual ha demanat que no faça res sense un consens propi. “Ens oferixen una ampliació de la V-30 que naix antiga, no és sostenible i no prioritza el transport públic”, ha assenyalat l’alcalde de Mislata.

CANVI DE SENSIBILITAT

L’alcaldessa de Marines, Dolores Celda, ha recordat les deficiències de la comarca del Camp de Túria en matèria de mobilitat i ha advocat per “una vertebració transversal dels municipis de l’àrea metropolitana a través del transport públic”. En termes similars s’ha manifestat el president de la Federació Valenciana de Municipis i alcalde d’Elda, Rubén Alfaro. “Afavorir la mobilitat i invertir en transport obri noves expectatives a la nostra comunitat, i en eixe sentit és necessari reclamar el mateix esforç per part de totes les administracions”.

El president Puig, en la seua intervenció, ha criticat la inacció de governs anteriors com el de la ciutat de València per a reivindicar un finançament adequat per a millorar la mobilitat metropolitana, “perquè no hi ha cap excusa vàlida per a no buscar la millor mobilitat possible”. Ha afegit que la falta de finançament en este àmbit és també deute històric del Govern central amb les valencianes i valencians.

S’ha referit a les infraestructures necessàries que han de portar més qualitat, també mediambiental, “que en no tindre-les acaben ofegant la vida dels valencians, per la qual cosa continuarem reivindicant fins a aconseguir-les”. Ha assenyalat Ximo Puig que hui mateix redactarà una carta a Mariano Rajoy “demanant una reunió urgent en la qual exigir un canvi de sensibilitat per part del Govern de l’Estat”.

Arxivat a:

Destacats