25n
25N
25N

Ribó defensa obrir l'economia "des de la disciplina i el respecte a les normes" per a evitar recaigudes

L’oposició li retrau falta de mesures i li demana repensar la política fiscal i baixar impostos

Ribó defensa obrir l'economia "des de la disciplina i el respecte a les normes" per a evitar recaigudes
26/05/2020 -

L’alcalde de València, Joan Ribó, ha defensat aquest dimarts la necessitat d'”anar obrint l’economia” però “des de la disciplina i el respecte a les normes” en l’estat d’alarma pel coronavirus, mentre que l’oposició li ha retret falta de mesures i li ha reclamat repensar la política fiscal de l’Ajuntament i abaixar els impostos.

Ribó ha fet aquestes declaracions abans de començar la sessió de la Comissió per a la reconstrucció de la ciutat després de la pandèmia. L’alcalde ha incidit en la importància de “mantindre la disciplina” i en què és “imprescindible” que la responsabilitat individual “jugue un paper molt important”, alhora que “hem de pensar que la gent necessita reactivar l’economia i hem de fer les dues coses al mateix temps”.

“Les administracions han d’afavorir que es vaja obrint l’economia i la situació des de la disciplina i el respecte a les normes. El pitjor que ens podria passar seria tindre una recaiguda perquè seria terrible per a l’economia, però també per a les persones a tots els nivells”, ha dit.

Per aquest motiu, ha reiterat que l’objectiu de la sessió és tindre un balanç de com està la situació econòmica i les mesures a adoptar per a reactivar-la al més prompte possible “pensant que aquesta reactivació econòmica de deure fer per a totes les persones, empresariat i treballadors, siga el que siga el seu nivell de contracte o de falta d’ell”.

Per contra, el regidor de Vox Vicente Montañez ha criticat que Ribó “seguisca sense plantejar mesures creïbles que siguen capaces de contindre el gran drama humà en el qual ens trobem, la qual cosa li ha portat a perdre la confiança dels ciutadans i de les pimes i autònoms de València”.

L’edil de VOX ha assenyalat, en el que el seu grup ha batejat com la “comissió per a la reconstrucció de la imatge política de Ribó”, que l’alcalde “s’ha donat un bany de crua realitat” sobre la situació del teixit empresarial” ja que “les nostres empreses es troben en l’UCI a conseqüència de l’actitud passiva de l’alcalde” i considera que els empresaris “han posat de manifest l’absoluta falta de confiança en la gestió d’un equip de Govern, que mira cap a un altre costat i que no ha sigut capaç d’acudir al rescat de les persones””.

Vox assegura que continuarà demanant mesures en el ple, com la ja rebutjada en la qual sol·licitava 80 milions d’euros d’ajudes per al 92% dels autònoms i les pimes que s’han quedat fora de les ajudes del Pla Re-Activa.

Des de Cs, el seu portaveu, Fernando Giner, ha recalcat l’exemple d’un empresari que ha dit en la comissió que ha hagut de demanar un préstec per a pagar l’IBI i que no comprén per què no es bonifica en aquests mesos en què ha estat sense activitat. “El més important és que ens anem a una situació en la qual es devaluen els preus, els sous, els lloguers”, ha dit, per a afegir que “no té cap sentit mantindre aquests impostos a València quan la societat, els autònoms, les pimes i les famílies ixen empobrits de la situació”. Per això, ha instat a Ribó a “repensar la política fiscal” de l’Ajuntament.

Per part seua, la portaveu del PP, María José Catalá, ha denunciat, abans d’iniciar-se la comissió, que “en plena crisi de la Covid 19 i amb el teixit econòmic de la ciutat parat més de dos mesos i sense ingressos, el Govern de Ribó i PSOE ha consumat la pujada d’impostos i taxes municipals de 2020”.

BONIFICACIONS

Catalá ha recalcat que la millor manera de contribuir des de l’Ajuntament a la reactivació de l’economia “és mitjançant una baixada dels impostos i taxes municipals”. El PP coincideix amb un dels experts economistes que ha demanat a l’Ajuntament una reducció de la pressió fiscal “per a atraure talent i inversors a la ciutat” i que el consistori “ha d’aplicar bonificacions en el pagament d’impostos com el de l’IBI, que a València té un dels tipus de gravamen més alts d’Espanya, i sobre el de tracció mecànica, ja que els vehicles han estat aturats durant dos mesos per l’estat d’alarma”.

Segons el PP, en una resposta al grup ‘popular’ a una iniciativa presentada a la Comissió d’Hisenda, el govern municipal “ha reconegut que ja ha recaptat prop de 40 milions d’euros, en concret 39.337.069 euros, de l’IBI comercial, oci/hostaleria, espectacles i oficines”. “I els comerços, a més de suportar la pujada, tampoc ha pogut ajornar el pagament de l’IBI, ja que només es va concedir una demora d’un mes”, ha criticat.

A la ciutat de València, ha lamentat Catalá, “en només dos mesos s’han perdut 10.000 ocupacions i prop de 20.000 han eixit de la Seguretat Social” i ha advertit que Ribó i el PSPV “han cobrat ja als valencians més de 163 milions d’euros corresponents a la contribució urbana de l’any 2020, “un rebut al qual han aplicat una pujada general del 3% i de fins al 13% per a locals dedicats a l’activitat econòmica”.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

8 − 7 =