Joan Ribó: “València està en marxa malgrat el que diguen vostès, amb una bona gestió, també econòmica, aconseguida amb eficàcia i honradesa"

L’alcalde tanca el Debat sobre l’Estat de la Ciutat defensant les inversions fetes a València, així com la transparència i la participació ciutadana.

Guardar

pleno
pleno

“València està en marxa malgrat el que diguen vostès, amb una bona gestió, també econòmica, aconseguida amb eficàcia i honradesa, i els números canten. Tenim molts reptes per davant fins a aconseguir la ciutat realment amable que estem projectant. Hem d'augmentar les partides per a atendre a les persones que estiguen en una situació desfavorable, però València ja està canviant de rumb i la gent s'està adonant a pesar que vostès intenten dissimular”, ha afirmat Joan Ribó en el tram final del debat sobre l'estat de la ciutat, que ha tancat amb una intervenció en la qual, a més d'agrair totes les intervencions realitzades pels veïns des de les llotges –“totes són positives i prenem bona nota, però el temps de l'Ajuntament desgraciadament és més lent que el temps dels desitjos”, ha dit-, ha expressat la seua negativa a atendre la petició de baixar els impostos plantejada pels grups Popular i Ciutadans.

L'alcalde ha afirmat que els impostos “són un element bàsic de redistribució per a combatre la desigualtat.” Ha recordat que València és un dels llocs amb més desigualtat, que el Govern de la Nau vol combatre. “Ens volem acostar als països nòrdics, no a sistemes que ara es preconitzen des de l'altre costat de l'Atlàntic”, en referència al president nord-americà Donald Trump.

Ha puntualitzat- dirigint-se a Eusebio Monzó, del Grup Popular- que “la neteja no forma part del capítol d'inversions i li ha recordat que els 89 milions d'euros als quals s'havia referit en el seu discurs “són els executats com a inversions en 2016, un 80% per damunt de les inversions del seu partit en els tres últims exercicis”. També ha puntualitzat que, a data de hui, el percentatge d'inversió corresponent a 2017 és del 45%, i no del 24% com havia assegurat Monzó, a més de recordar que el Govern Central “no va donar permís fins a juny d'este mateix any per a plantejar les inversions de l’EDUSI en el Cabanyal”.

De fet, l'alcalde Joan Ribó s'ha referit, com a comparació, a l'execució d'inversions per part del govern central durant el 2016, que es va reduir a un 47%, enfront del volum d’inversions de l'Ajuntament d'un 66%.

Davant la reiterada insistència dels representants de l'Oposició per saber la posició de Ribó respecte a la situació de Catalunya, i després de recalcar que “jo estic interessat pels problemes i la situació d'esta ciutat”, l’alcalde ha expressat la seua opinió que “no hi ha hagut capacitat de diàleg”, a més de recordar al representant del PP que “el seu partit arreplegava signatures contra l'Estatut i cap a campanya contra els productes catalans. El que demane és que hi haja diàleg”.

UNA CIUTAT MALTRACTADA I SOTMESA A INTERESSOS PRIVATS

Anteriorment han tingut lloc les intervencions dels portaveus dels diferents grups polítics, de menor a major, començant per María Oliver, de València en Comú. En la primera, amb una intervenció de quinze minuts cada portaveu, tots s'han cenyit al text que portaven prèviament escrit. No obstant açò, en un segon torn de huit minuts, les intervencions han tingut un caire més informal i referenciat en el que han dit la resta.

María Oliver (València en Comú) ha començat assenyalant la prioritat del seu grup i del Govern de la Nau per “gestionar posant com a prioritat el bé comú i acabant amb l’emoblic dels comptes públics”. Ha criticat la imposició de l'Estat que impedeix contractar nous empleats públics i s'ha referit a tot “el que ens trobàrem, el que hem fet i el que “queda per fer per a donar-li la volta a una maquinària perversa que ignorava de manera sistemàtica els interessos de la ciutadania.”

Ha parlat Oliver de “una ciutat maltractada i sotmesa als interessos privats”, d'una “gestió nefasta i de saqueig” de la qual ha posat exemples com la Fórmula1, l'estadi de Mestalla o la Marina. També de “definir com ha de ser la valència de futur per a construir-la, una tasca en la qual anem per bon camí”. A continuació s'ha referit a la gestió de les àrees de govern en mans de València en Comú.

Ha afirmat que a la fi de 2017 “tindrem els primers habitatges per a adjudicar” i de les rehabilitacions “que permetran augmentar en un 50% el parc d'habitatge municipal”. Igualment s'ha referit a l’“acció en el Cabanyal per a revertir la situació de devastació que el PP va generar”. També ha enumerat les iniciatives desenvolupades des de Las Naves, en favor de la transparència o contra els desnonaments, així com l’auditoria energètica en els edificis municipals “que ha suposat un estalvi de 3’3 milions en dos anys” , les accions per a combatre el canvi climàtic o la pobresa energètica, entre altres, la posada en valor del Teatre El Musical o les biblioteques municipals, el paper de ciutat educadora, l'impuls de l'associacionisme, Sembra Orriols o el projecte Govern Obert.

UNA VALÈNCIA MÉS JUSTA I AMB MÉS OPORTUNITATS

La portaveu del Grup Socialista, Sandra Gómez, ha començat la seua intervenció agraint la seua aportació als qui han intervingut des de la tribuna. “Teniu dret a exigir-nos que el nostre treball, que el nostre esforç estiga a l'altura de les vostres esperances i expectatives. Durant molts anys en este Ajuntament no ha agradat el discurs intel·ligent, raonat i crític que des de les entitats podeu i deveu de fer sempre a les institucions”

Gómez ha afirmat que “tots teníem tantes ganes i tanta necessitat de canvi. Esta ciutat necessita canvis més profunds que van més enllà d'esta legislatura, però hem començat a posar les bases d'una ciutat que és molt millor. Els nostres ciutadans han millorat les seues oportunitats per a millorar els seus projectes de vida”. Ha afegit que “a València es viu millor que fa dos anys. És una ciutat que genera més confiança, més justa, amb més oportunitats i 18.000 aturats menys”.

La també regidora d'Ocupació ha criticat al govern anterior per “no fer absolutament res per fomentar l'economia de la ciutat i les polítiques actives d'ocupació que derroquen la barrera perquè els diners no seguisquen sent un element que marque la diferència entre l'èxit i el fracàs”. Ha manifestat que “els socialistes sabem l'important que és treballar per la igualtat d'oportunitats, eixa política que ens situa en el mateix punt d'eixida en la carrera de la vida”.

Ha ressaltat l'acció de govern en matèria de beques, persones majors, ocupació, formació…, per a afegir que “totes les desigualtats dolen, però especialment les que distingeixen entre dones i homes, i la seua pitjor expressió que és la violència de gènere”, abans de referir-se a iniciatives com la creació d'una unitat de la Policia Local especialitzada a ajudar a les víctimes d'este tipus de violència.

“València no solament és una ciutat més justa, sinó que ha guanyat en confiança i en credibilitat. Tots juguen amb les mateixes regles perquè l'àrbitre ja no està comprat”, ha assegurat abans d'elogiar la “impecable gestió en Hisenda” i anunciar la intenció de seguir treballant per “la València que volem ser, pol d'innovació i d'atracció del talent”. En eixe punt ha esmentat el programa Anem o l'acord amb l'Institut Valencià de Finances per a finançar projectes que “generen un valor indiscutible a la nostra ciutat”, a més d'anunciar un pla d'ocupació específica per a majors de 50 anys.

Ha afegit que València és hui una ciutat habitable i gaudida pels seus visitants. “Hui els valencians estem orgullosos que es torne a parlar de València pel que ens fa únics i diferents, com la nostra cultura, les nostres Falles, la nostra gastronomia, el nostre patrimoni… Estem orgullosos que es parle que València és una ciutat amb oportunitats, justa i creïble. Esta és una València en positiu”.

UNA VERSIÓ LÍRICA

Molt diferent als anteriors ha sigut el contingut i el to de la intervenció de Fernando Giner, portaveu del Grup Ciutadans, que ha començat relacionant el terratrèmol de Mèxic amb “el terratrèmol legal que s'està vivint a Espanya” i retraure tant a l'alcalde com als portaveus intervinents que “estem escoltant una versió lírica de la ciutat però molt allunyada de la realitat”. Giner ha parlat de desgovern i ha assegurat que l'Ajuntament era “ostatge de la Generalitat. Este tripartit ha portat descoordinació, inacció, caïnisme i populisme”.

Els resultats en transparència els ha qualificat de “pèssims” i ha esmentat casos del que ha qualificat com enxufisme. També hi ha hagut crítiques per als pressupostos participatius i per als representants del Grup Socialista. “El que estan havent d'aguantar perquè Ximo Puig siga president! Altres assumptes sobre els quals ha mostrat les seues discrepàncies han sigut el de la prohibició d'aparcament en el carril-bus, a més d'assenyalar que “la qualitat del turisme no és la desitjada i la rendibilitat del sector està per sota de la mitjana d'Espanya.”

També ha parlat d'atur juvenil i li ha preguntat a Ramón Vilar “si s'imaginava que en algun moment de la seua carrera tindria a Ribó com a cap”. Més tard s'ha dirigit a Vicent Sarrià. “Ni en el seu malson pitjor imaginava que el seu cap directe fóra Grezzi. Li està dient a vostè el que ha de fer”. A Menguzzato li ha retret que la reestructuració de la Policia Local “és inoportuna i innecessària”.

En el mateix to ha parlat de situació de “plaga de rates, insectes i panderoles en els parcs”, per a afirmar seguidament que “Compromís és el màxim exponent del desgovern”, abans d'iniciar successives crítiques contra cadascun dels seus regidors.

LA CIUTAT SÓN LES PERSONES

El portaveu de Compromís, Pere Fuset, ha celebrat el to crític de les intervencions ciutadanes en un debat “que ha vingut per a quedar-se, i que des de Compromís entenem com una oportunitat per a reflexionar en veu alta i llançar una mirada al camí recorregut però també al que ens queda per davant. Mai hem de deixar de sentir-nos part de la ciutadania.”

Més tard ha assenyalat que “hem sobreviscut a un quart de segle del Partit Popular, dels foscos negocis per a uns quants, de l'endeutament i la baixa autoestima, a una ciutat decorat que donava l'esquena a la seua gent. Però la València real és un escenari de vides humans i no un decorat per a pràctiques gens correctes”.

Parlant per l'òptica de diferents ciutadans als quals ha posat nom, Fuset ha plantejat que “l'objectiu és que els valencians i valencianes visquem millor. Des del Govern de la Nau tenim la satisfacció d'haver marcat com a prioritat les polítiques socials, posar les persones en el centre del debat, evitar desnonaments i que es talle la llum a famílies. Hem proposat un model de justícia social i dignitat humana”.

Ha defensat una acció de govern que persegueix la qualitat de vida per a tots i totes, “un canvi ambiciós i profund que necessitaria més de dos anys, encara que en estos dos anys el canvi de les persones comença a ser visible amb els fruits del treball que estem duent a terme”.

A través dels ciutadans als quals ha esmentat han eixit a col·lació projectes i iniciatives com la reforma del Casino de l'Americà o el nou Parc de Benicalap, l'aposta per la memòria històrica, la fi de la política de grans esdeveniments, el Parc Central, els projectes per al Cabanyal, l'especial atenció sobre l'Horta i la Capitalitat Mundial de l'Alimentació. “En estos dos anys del canvi de ‘decorat’ a la ciutat de les persones, també comencen a ser visibles els fruits en tots els barris i pobles de València”

Ha conclòs expressant el desig d'un dels seus perfils de “saber que els 9 imputats del Partit Popular han deixat el seu escó i han ajudat a retornar la dignitat a València, la València real, la de les persones. La del canvi, la que treballa, persisteix i espera. La de les xicotetes coses que busquen el benestar i la qualitat de vida. La que encapçala Joan Ribó i de la qual cada dia des de Compromís ens sentim més orgullosos. Satisfets pel treball fet i humilment il·lusionats pel que ens queda per fer.”

“CAOS CIRCULATORI”

El portaveu del Grup Popular ha començat dient que al novembre de 2012 ja es va fer un debat sobre l'estat de la ciutat i acusant al Govern de la Nau de “apropiar-se dels assoliments econòmics del govern del Partit Popular”. Ha criticat el contingut del discurs pronunciat per Joan Ribó per poc realista, i al propi alcalde per no desvetllar “quina és la seua ideologia”.

També s'ha referit a la “gran mentida del tema social, del que s'ha despreocupat”, i ha parlat d'autocomplaença i demagògia en el Govern de la Nau. Ja en el terreny de la concreció s'ha referit a el “caos circulatori” i a l’“augment de la mendicitat en els carrers”.

“¿De què li serveixen 89 milions d'euros d'inversió si no l'executa? ¿Per a què li demana més diners al govern central? ¿Com pot presumir que este Ajuntament està sanejat?”, s'ha preguntat Monzó, que també ha atacat els resultats en ocupació o la possibilitat d'implantació d'una taxa turística.

No han faltat tampoc les crítiques en matèria de neteja. “Com és possible que amb més recursos la ciutat estiga més bruta?”; o jardins. “No han invertit ni un sol euro en jardins”. Monzó ha arribat a dir que “els gossos es moren perquè no hi ha tendals en els centres zoològics, i els únics animals que hi ha en el carrer són les rates i els mosquits.”

Igualment s'ha referit a la baixa execució pressupostària i al Pla General d'Ordenació Urbana. “Vostès ho criticaven, però ara ho han recuperat i han incorporat sòls d'horta que pretenen classificar”. Monzó ha acusat el Govern de la Nau d’“espantar els inversors”, d'haver-se oblidat del Veles e Vents com a emblema de València-Ciutat Refugi, i de no crear més places de Policia Local, entre altres assumptes. Igualment ha parlat de la reprovació de Fuset per la Junta Central Fallera i ha criticat amb duresa a Grezzi per les seues piulades. “Autocomplaença, falta d'il·lusió. Vostè no creu en València”, li ha dit finalment a l'alcalde Joan Ribó.

Destacats