25n
25N
25N

Ribó: "No pot ser que no estiguem bé per a passar de fase en la desescalada, però sí que ho estiguérem quan calia repartir els fons econòmics"

L’alcalde de València aposta per primar en qualsevol cas la salut, però exigeix transparència al govern central en els criteris de la desescalada

Ribó: "No pot ser que no estiguem bé per a passar de fase en la desescalada, però sí que ho estiguérem quan calia repartir els fons econòmics"
11/05/2020 -

«Aclarim-nos: o bé passem de fase perquè estem millor o bé se’ns atorga una quantitat econòmica major per a fer front a la COVID-19 si és que no estem millor; però el que no val és que quan es parla de diners estem molt bé, i quan es parla de passar de fase resulta que no estem tan bé». L’alcalde de València, Joan Ribó, ha exigit conéixer les raons per les quals la ciutat ha quedat exclosa del pas de la Fase 0 a la Fase 1 en el procés de ‘desescalada’ del confinament, malgrat que les dades de nombre de contagis, places mèdiques i hospitalàries i mobilitat semblaven indicar el contrari, segons les autoritats sanitàries autonòmiques.

L’alcalde ha atés els mitjans de comunicació al final de la sessió plenària extraordinària de hui, en la qual s’ha aprovat la constitució de la Comissió no permanent per a la Reconstrucció de la ciutat, i ha donat resposta a les preguntes dels informadors. Ribó ha lamentat «la gran decepció per quedar-nos en la Fase 0 ha suposat per a moltes persones, entre les quals m’incloc –ha subratllat- una decepció que té serioses conseqüències econòmiques». Ha indicat que «no volem passar de fase coste el que coste, perquè el primer que hi ha que cuidar és la salut de les persones, però hi ha incongruències que no entenem».

Per això ha exigit conéixer els motius de la decisió del Govern central, i ha argumentat que «ja plou sobre mullat: se suposava que estàvem per a passar de fase, segons les autoritats sanitàries autonòmiques, però no sabem exactament quins han sigut els motius de les autoritats sanitàries del Govern d’Espanya per a no fer-ho». L’alcalde ha recordat que quan dies arrere es va distribuir el fons dels 16.000 milions d’euros per a fer front a la pandèmia –dels quals 10.000 per a fer front a la crisi sanitària-, «la Comunitat Valenciana es va quedar de nou a la cua perquè, pel que sembla, estàvem bé. Però estar bé per a unes coses i no per a unes altres no pot ser: es reflecteix una evident falta de transparència i de claredat de criteris».

Joan Ribó ha subratllat la importància de passar o no de Fase pel seu elevat impacte social i econòmic sobre nombrosos sectors, com el comerç, el turisme o les pimes. «Sabem que no hem de passar de fase coste el que coste; no diem que l’economia siga el primer, però s’havien generat correctament o incorrecta unes expectatives que les autoritats sanitàries ens hauran d’explicar».

Tal com ha argumentat l’alcalde, des del principi haurien d’haver-se assenyalat de manera exacta els criteris tècnics per a canviar de fase, i per això ha demandat al Ministeri de Sanitat que faça pública la seua valoració. «No es poden deixar les coses com estan: si no estem per a canviar de fase, volem saber amb números per què». Segons l’alcalde de València la claredat total és «l’únic mecanisme possible per a generar confiança entre les administracions i sobretot entre la ciutadania». Joan Ribó s’ha dirigit també a la Generalitat per a instar-li a «no generar unes expectatives que després no es compleixen, perquè després hi ha problemes econòmics en molts sectors i persones».

«NO ÉS COMPRENSIBLE»

En aquest context, ha comparat les dades de València amb els d’altres ciutats i comunitats: «si el problema és el nombre de diagnòstics com hui es diu, Sanitat hauria d’haver assenyalat aquest criteri des del principi». «Si el problema fora el volum poblacional, cal recordar que Sevilla i Saragossa són la quarta i la cinquena ciutat d’Espanya amb àrees metropolitanes comparables a les de València i, per descomptat molt superiors a les àrees metropolitanes de la resta de ciutats valencianes». «I si el problema fora la mobilitat, no entenem la possibilitat de canvi de municipi interprovincial que s’ha permés, per exemple, al País Basc». «Les ràtios de contagiats a la Comunitat Valenciana són menys de la meitat de la mitjana espanyola i molt per davall de moltes comunitats que han superat la fase 0, i això no és comprensible», ha afirmat l’alcalde de València.

L’alcalde ha parlat aquest mateix matí amb la consellera de Sanitat, Ana Barceló, amb qui ha concertat una videoconferència per a demà. Així mateix, s’ha redactat una comunicació al ministre de Sanitat, Salvador Illa, en demanda dels paràmetres que han suposat que aquesta ciutat s’haja quedat exclosa.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

un × dos =

Informacion coronavirus