caixa popular

Ribó convoca el Consell Social de la Ciutat per a reivindicar un tracte just en els Pressupostos de l'Estat

Ribó convoca el Consell Social de la Ciutat per a reivindicar un tracte just en els Pressupostos de l'Estat
17/04/2018 -

L’Ajuntament de València ha convocat el Consell Social de la Ciutat, que es reunirà esta vesprada en sessió extraordinària per a tractar les inversions reflectides en els Pressupostos Generals de l’Estat per a la ciutat del Túria. “València ha estat injustament tractada pel govern de Rajoy i és hora d’unir forces per a reclamar una inversió igual que a la resta d’Espanya”, ha indicat l’alcalde, Joan Ribó, qui demà dimecres acudirà a Madrid per demanar al ministre d’Hisenda, Cristóbal Montoro, “que es tinga en compte l’Autoritat Metropolitana del Transport” i que “s’incorpore una esmena que incloga la partida de 38 milions d’euros”.

El Consell Social de la Ciutat, que reuneix associacions veïnals, organitzacions socials, econòmiques i professionals de València, debatrà així el seu posicionament davant la reivindicació municipal. “València compleix tots els requisits per a tindre el contracte-programa de mobilitat metropolitana, però el govern de l’Estat nega als valencians i les valencianes poder gaudir d’un transport públic de qualitat”, ha indicat Ribó, que també ha recordat que la Comunitat Valenciana porta vora 20 anys amb unes inversions per habitant per davall de la mitjana de la resta de l’Estat.

Els contractes-programa són subvencions nominatives estatals que tenen la finalitat de finançar el transport públic regular de viatgers en àrees metropolitanes i tradicionalment els requisits per atorgar-los han estat l’existència d’una entitat metropolitana de transports, un pla de mobilitat urbana i un sistema de transport públic complex, amb nodes ferroviaris i en autobús i integració tarifària. En eixe sentit, Ribó ha indicat que “València compleix els requisits per a obtenir un contracte-programa que potencie el sistema de transport públic en l’àrea metropolitana i reduir així l’ús de vehicle privat, ja que des de l’any passat tenim l’Entitat Metropolitana del Transport en marxa”. A València ciutat els desplaçaments en vehicle privat són inferiors al 25% del total; mentre que en l’àrea metropolitana, on es reclama aquest finançament, l’ús del vehicle privat és superior al 75%. “València rep zero euros de l’Estat per al transport metropolità front a Madrid o Barcelona”, que enguany reben 126,9 i 109,3 milions d’euros, respectivament, o enfront de Canàries, que enguany quasi duplica l’aportació de l’any passat amb 47 milions d’euros.

Per això, demà dimecres, l’alcalde de València acudirà, junt amb altres alcaldes de l’àrea metropolitana, a Madrid per a reclamar al ministeri d’Hisenda, Cristóbal Montoro, que es subvencione el transport públic metropolità i traslladar també les conclusions a les quals arribe el Consell Social de la Ciutat. Així, segons ha explicat l’alcalde, “vaig a Madrid, al ministeri d’Hisenda, a defensar els interessos de València i dels valencians i les valencianes. Aquesta ciutat no es rendeix, i no ho farà fins que aconseguim una partida essencial per al bon funcionament del transport en tota l’àrea metropolitana. Ho dic sempre: no volem ser més que ningú, però tampoc menys que tots”.

De fet, l’alcalde ha insistit: “vull que el ministre d’Hisenda ens senta, que Rajoy atenga a València com es mereix, i que els diferents grups parlamentaris siguen capaços d’empatitzar amb la situació de discriminació que està vivint València des de fa dècades. No tolerem ni un pas més arrere, i espere que els grups parlamentaris, i sobretot els diputats i les diputades valencians, sàpiguen també fer pedagogia en els seus respectius partits per a superar aquesta situació d’una vegada per sempre. Els 38 milions que com a mínim corresponen a València han d’arribar ja”.

SECTORS ESTRATÈGICS I CULTURALS

Segons els Pressupostos Generals de l’Estat de 2018, el govern central inverteix 150 euros per cada habitant de la Comunitat Valenciana, 67 euros menys que la mitjana estatal. Una xifra que, segons exposarà el govern municipal al Consell Social de la Ciutat, situa a la Comunitat Valenciana a la cua del rànquing d’autonomies en matèria d’inversions, només amb Canàries i Navarra per darrere.

Pel que fa al Corredor Mediterrani, el govern municipal exposarà aquesta vesprada a la reunió del Consell que només hi ha 1 milió d’euros per a un estudi previ a València i no es té en compte el túnel passant i el soterrament de les vies; mentre que sí que es contemplen 184 milions d’euros per a l’operació Chamartín Nord i per al túnel Chamartín-Atocha (Madrid). “El Corredor Mediterrani continua sense ser una prioritat per al govern de Rajoy, enfront d’altres corredors com el Central i l’Atlàntic”, ha dit Ribó.

A més, entre altres qüestions que es debatran hui a l’Hemicicle estan les inversions en sectors estratègics, com ara el port i l’aeroport. Així doncs, el port de València (el primer d’Espanya en tràfic de contenidors) rep un finançament de 46,2 milions d’euros, enfront dels 109,7 milions d’euros del port de Barcelona i dels 73,4 del port de Huelva. La inversió en l’aeroport de València es redueix als pressupostos estatals en passar de 9 milions d’euros en 2017 als 7,9 en 2018; enfront de l’increment dels aeroports de Madrid (de 23,3 milions d’euros), Barcelona (de 5,3 milions) o Màlaga (de 4,4 milions).

En matèria cultural, Ribó també demanarà aquesta vesprada el suport de l’Estat a la cultura valenciana al mateix nivell que en altres ciutats. En eixe sentit, el Museu de Belles Arts, segona pinacoteca d’Espanya, rep “només” mig milió d’euros del govern de l’Estat, i “l’IVAM o el Palau de les Arts són dues institucions culturals que es queden a la cua d’inversions per part del govern de Rajoy”.

Etiquetes


mostra viva 2018

xs puzol

Més notícies

0 comentaris

Encara ho tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

19 − disset =

Paiporta
exposicion caps tallats
Tardor
cultura als barris