Ribó: 'No hi ha motius per a l'alarma sobre la contaminació a València, però sí per a estar-ne atents'

Guardar

ribo-alimentacion
ribo-alimentacion

"No hi ha motius per a l'alarma, ni tampoc per a estar preocupats; però sí per a estar-ne atents". L'alcalde de València, Joan Ribó, ha situat en els seus justos termes les accions impulsades des de l'Ajuntament respecte als nivells de contaminació detectats en la ciutat, en virtut del protocol aprovat recentment. "La realitat a València no acostuma a ser perillosa, però si alguna vegada ho és, nosaltres ho direm de seguida, com és la nostra obligació", ha afirmat el primer edil.

L'alcalde ha realitzat aquestes manifestacions en resposta a les preguntes dels periodistes que han acudit a la presentació del projecte europeu MatchUp en Las Naves. Ribó ha recordat que les directrius fetes públiques ahir corresponen al primer nivell del protocol municipal aprovat recentment. Tal com ha recordat Ribó, "fins fa ben poc no teníem protocol d'actuació en la ciutat, i quan teníem situacions d'alarma ningú deia res; però ara, quan les condicions que marquen els indicadors ens assenyalen que cal preocupar-se, alarmar-se o simplement estar-ne atents, ho comunicarem a la ciutadania".

Ahir dimecres, la Regidoria de Qualitat Ambiental va activar l'episodi tipus 1 del protocol a adoptar durant els episodis d'alta contaminació per PM10 que, com és conegut, inclou únicament mesures de tipus informatiu per a la població. L'alcalde ha recordat que les causes d'aquest episodi no responen, com en altres grans ciutats, al trànsit, que eleva els nivells d'òxid de nitrogen. En el cas de València, se sumen unes condicions atmosfèriques d'altes pressions (anticicló), un increment de partícules en suspensió PM10, causat per les activitats de crema de palla d'arròs autoritzada per la Generalitat Valenciana. I a més, en l'estació Pista de la Silla hi ha una contribució addicional de partícules en suspensió procedents de les obres del Parc Central. Encara que el resultant total no supera, en cap cas, cap límit legal.

Respecte a la incidència de les obres del Parc Central, cal destacar que l'estació de vigilància està localitzada en la mitjana del carrer de Filipines, per la qual cosa les primeres dades que capta són, precisament, els de l'obra. De fet, en aquests moments no s'està produint cap activitat anormal en les dites obres, fins i tot s'ha reduït el moviment de terres que genera suspensió de partícules de pols en l'ambient, ja que les actuacions que s'estan efectuant en aquests moments són de pavimentació i plantat d'exemplars vegetals.

A més, tant en els accessos com dins de l'obra s'han estés capes de grava i llast perquè es quede dins el fang que pogueren tindre els camions abans d'eixir al carrer, i tals camions van tapats amb lona. També es passa l'agranadora i es realitza netejat en coordinació amb els servicis municipals en tots els accessos, quan hi ha moviments del sòl que puguen alçar pols a causa del vent. Finalment, la maquinària auxiliar (com a grups electrògens) està revisada per a evitar emissions de fum; i en el cas de les màquines per a tallar rajola, es realitza amb taules d'aigua i no radial.

"L'aire en la ciutat de València no és preocupant, però en algun moment ho podria ser", ha recordat l'alcalde, com en aquest cas en què la situació d'anticicló i la falta de pluges impedeixen la dispersió de les partícules. "Ho direm perquè va en això la salut de moltes persones, i no podem fer la política de l'estruç com abans, que suposa amagar-se de la realitat", ha conclòs Ribó.

EL CENTRE DE SALUT DE MALILLA

També ha explicat l'alcalde el canvi d'ubicació previst per al Centre de Salut de Malilla, un canvi que respon exclusivament a la petició de les entitats veïnals i ciutadanes del barri. Tal com ha recordat Joan Ribó, la ubicació inicial prevista per al centre de salut no reunia les característiques de proximitat que demandaven els veïns, per la qual cosa el govern municipal va plantejar una modificació del PGOU de manera que el nou centre es construïra en una parcel·la que havia sol·licitat l'Associació de Veïns de Malilla, i que en part és municipal. La dita parcel·la garanteix una major proximitat als usuaris i té el vistiplau de l'associació.

Ribó ha explicat que, a pesar que l'Ajuntament no és el responsable de l'execució de l'obra, sí ha tingut la voluntat de cedir el terreny. "Un canvi d'ubicació implica canviar solars i un cert retard. Però l'assumpte es resoldrà "abans de finals d'any i es posarà en marxa al més prompte possible", ha afirmat. De fet, l'Ajuntament ha treballat durant aquests mesos per tal de cedir una parcel·la adequada a la Generalitat, i es preveu que la cessió siga una realitat el pròxim mes de gener, de manera que en 2018 es puga licitar el projecte de construcció del nou centre de salut en Malilla.

El fet que la parcel·la que cedeix l'Ajuntament a la Conselleria no és totalment municipal ha demorat les gestions administratives necessàries, però una vegada finalitzats els tràmits administratius, la Conselleria de Sanitat rep l'esmentada parcel·la per a la construcció del nou centre. "L'Ajuntament atén les demandes dels veïns després de molts anys d'abandó del barri per part de l'anterior Corporació, i de la sanitat en general per part de l'anterior administració autonòmica. Estem convençuts de la necessitat construir un nou centre de salut per al barri", ha conclòs l'alcalde.

Destacats