25n
25N
25N

Ribó advoca per implantar una taxa turística a la ciutat per a contribuir al pagament de serveis municipals

Gómez destaca que crear el tribut és una decisió de la Generalitat i Catalá el rebutja i demana negociar amb el sector la seua conveniència

Ribó advoca per implantar una taxa turística a la ciutat per a contribuir al pagament de serveis municipals
04/07/2019 -

L’alcalde de València, Joan Ribó, ha reiterat aquest dijous la seua disposició a implantar una taxa turística a la ciutat per a contribuir al pagament de serveis municipals com la neteja, la seguretat o la mobilitat.

Així, ha considerat que aquesta és necessària en la capital valenciana, ha afirmat que des del consistori es donarà suport i demanarà que “la Generalitat i les Corts es pronuncien en aqueixa direcció” i ha mostrat la “voluntat” municipal de “treballar perquè a València hi haja una taxa turística com hi ha a Palma de Mallorca, a Barcelona, a Roma i en pràcticament totes les ciutats europees”.

Ribó s’ha pronunciat d’aquesta manera després de saludar als membres del cor ‘Els Veus de la Memòria’ de l’Associació de Familiars de Malalts d’Alzheimer de València, en al·lusió al “debat” obert en l’àmbit autonòmic respecte a la taxa turística.

El primer edil ha considerat que aquesta opció és “imprescindible” i ha afirmat que no és una mesura dissuasiva per al turisme, al mateix temps que ha defensat que pot “ajudar moltíssim” a “eliminar o disminuir els problemes de cert rebuig que poden aparéixer en alguns barris enfront del turisme” i ha apuntat que pot ser “un mecanisme que pot ajudar a controlar els apartaments turístics”, que “en aquests moments necessiten controlar-se millor”.

“Ningú s’espanta quan es fa un viatge. Mai ens preocupem i preguntem si té o no taxa turística” una destinació, per la qual cosa aquesta “no té cap efecte reductor del turisme”, ha agregat el responsable municipal sobre aquest tema.

Pel que fa a l’àmbit econòmic, Joan Ribó ha comentat que el turisme té per als ajuntaments “una part positiva” però també “elements negatius” perquè suposa haver d’afrontar “despeses de neteja” i “més mesures de seguretat i de mobilitat” que cal “compensar”.

“Pensem que és important que els turistes contribuïsquen i que no paguen els veïns uns serveis dels quals també gaudeixen” els qui visiten la ciutat, ha plantejat Ribó. “La nostra posició és molt clara, fa falta una taxa turística”, ha insistit el primer edil.

Així mateix, Joan Ribó ha manifestat que entén que “puga haver-hi ajuntaments que no la vulguen”, per la qual cosa ha assenyalat que “no té per què ser obligatòria per a tots” els municipis. En el cas de València ha reiterat la seua necessitat i ha exposat que es gestionaria i cobraria “en correlació amb la Generalitat”, tenint en compte que la taxa turística ha de regular-se en l’àmbit autonòmic perquè els municipis no tenen competència per a crear tributs.

DECISIÓ AUTONÒMICA

Per part seua, la portaveu del PSPV a l’Ajuntament de la capital valenciana i regidora de Turisme en l’anterior mandat, Sandra Gómez, que ha assistit també al concert celebrat en el consistori, ha assenyalat preguntada per la creació de la taxa turística, que és una decisió que “ha de prendre la Generalitat” i, en conseqüència, “determinar una norma”.

Així, Gómez ha explicat que “no depén de cada ajuntament” decidir l’existència d’aquest tribut i aplicar-lo perquè “depén d’una norma autonòmica”. “En l’àmbit municipal no podem fer res més que esperar que s’aprove en l’àmbit autonòmic per a després posar-nos d’acord com aplicar aqueixa eina”, ha insistit.

L’edil ha agregat que si s’acordara aquesta llei i s’aprovara, cada localitat, com succeiria a València, s’haurà de “posar d’acord en l’aplicació d’aqueixa taxa, durant quin període i amb quina flexibilitat”.

“És una eina que serveix per a modular el turisme, en el sentit positiu, i buscar aqueix tipus de turisme que es vol com a ciutat”, ha agregat. Així mateix, Sandra Gómez ha comentat que la creació i aplicació de la taxa turística és “un tema molt polític” respecte al que “totes les formacions tenen una postura”.

“UNA COMISSIÓ AMB EL SECTOR”

La portaveu del PP a l’Ajuntament de València, María José Catalá, pel seu costat, ha indicat, també després del concert ‘Els Veus de la Memòria’, que la seua formació està “absolutament en contra” de la taxa turística “com a plantejament inicial”. En aquesta línia, ha precisat que es tracta d’una qüestió “que hauria d’abordar-se en una comissió amb el sector” turístic.

“Pensem que si realment es plantejarà això amb serietat en els pròxims mesos, el primer que cal fer és configurar una comissió en la qual participem tots els membres de la corporació municipal i el sector afectat per a partir d’ací, si el sector considera que és oportú i es puga aconseguir algun tipus d’acord sobre la destinació final de la recaptació o de forma de compensar en matèria turística aquestes qüestions, parlarem”, ha plantejat.

D’aquesta manera, Catalá ha manifestat que encara que el PP està en contra de la taxa turística podria “asseure’s a parlar” i analitzar la seua conveniència si el sector turístic de la ciutat “se senta amb tots i aporta informes o documents que mostren una maduresa oportuna per a gravar als turistes”.

“Ens asseuríem a parlar-ho, no ho descartarem però plantejar-ho sense parlar-ho amb el sector no em sembla el més raonable”, ha declarat la responsable ‘popular’, al mateix temps que ha opinat que l’alcalde “hauria d’abordar aquestes qüestions amb més consens”.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

18 − quinze =

Informacion coronavirus
diputacion covid19
mancomunidad horta sud
diputacion covid19