25n
25N
25N

La Mancomunitat de la Ribera Alta llança “Riberana”, el repositori digital del patrimoni comarcal

La Mancomunitat de la Ribera Alta llança “Riberana”, el repositori digital del patrimoni comarcal
28/01/2020 -

Ja es pot visitar el portal Riberana (riberana.manra.org) amb diversos elements del patrimoni natural i cultural de la comarca digitalitzats i accessibles en línia, un projecte pioner dut a terme gràcies al programa Interreg Europe Cd-Eta del que participa la Mancomunitat de la Ribera Alta.

L’ens comarcal permet així el lliure accés universal del patrimoni natural i cultural dels seus pobles, gràcies a l’espai “Riberana”. Es tracta d’un repositori online que inclou elements com visites virtuals, elements 3D, panoràmiques, vídeos 360,… Els primers objectes digitals que ja es poden veure a riberana.manra.org són el fruit del treball de digitalització dut a terme pel departament de patrimoni de la Mancomunitat.

En aquesta primera fase, els visitants poden trobar-se amb elements com el Paratge Natural de la Murta (Alzira), el Museu valencià de la Festa (Algemesí), diverses torres àrabs a la comarca (Torre Mussa i de la plaça, a Benifaió, Castell de Montroi i Castell d’Alèdua, a Llombai, i la torre Racef d’Almussafes), el Pont del Rei de Gavarda, riu Xúquer a Sumacàrcer, el fons bibliogràfic amb una experiència de digitalització pilot amb el llibre “La Ribera: Imatge i Territori” i el patrimoni sonor dialectal amb “Les Veus d’Una Ribera” en versió interactiva,…

El catàleg és variat i anirà creixent de manera gradual als pròxims mesos. La finalitat de la Mancomunitat és la d’oferir un servei interessant des del punt de vista tant turístic com científic. Les primers digitalitzacions han estat separades en 5 categories: patrimoni natural, arqueològic i arquitectònic, museus i col·leccions, patrimoni immaterial i patrimoni bibliogràfic. La Mancomunitat col·labora amb diverses institucions. Entre d’altres, s’ha signat un conveni de col·laboració amb l’Ajuntament d’Alzira, tant per l’alt contingut de patrimoni del municipi i aprofitar el treball ja realitzat com per a facilitar una interacció fluida entre les dues administracions per a dur el projecte a bon terme.

El portal Riberana estarà en actualització continua i permet l’accés en valencià, castellà, anglés i francés. La digitalització i catalogació dels béns permetrà la seua preservació, difusió i posada en valor. A través del projecte CD-Eta (programa INTERREG EUROPE) la Mancomunitat pretén fomentar que esta iniciativa innovadora puga ser replicada en altres comarques de la Comunitat.

Riberana és una aproximació a la riquesa patrimonial de la Ribera Alta a través d’un repositori on es classifica per categories distints elements patrimonials de la comarca que han estat digitalitzats per la Mancomunitat. El visitant podrà trobar una classificació dels béns fins ara publicats, mitjançant visites virtuals, models 3D, vídeos en 360. La voluntat és la d’oferir una experiència interactiva, universal i de fàcil accés. La Mancomunitat va crear en 2019 un departament propi de Digitalització del Patrimoni mostra del seu compromís amb la conservació i difusió del patrimoni. El departament ha desenvolupat una primera fase del projecte de digitalització amb els primers objectes pilot, ara accessibles i classificats al portal Riberana. Han estat els següents: Paratge Natural de la Murta (Alzira), el Museu valencià de la Festa (Algemesí), diverses torres àrabs a la comarca (Torre Mussa i de la plaça, a Benifaió, Castell de Montroi i Castell d’Alèdua, a Llombai, i la torre Racef d’Almussafes), el Pont del Rei de Gavarda, riu Xúquer a Sumacàrcer, el fons bibliogràfic amb una experiència de digitalització pilot amb el llibre “La Ribera: Imatge i Territori, partida de raspall a Guadassuar (vídeo estereoscòpic) i patrimoni sonor dialectal amb “Les Veus d’Una Ribera” en versió interactiva.

El portal “Riberana” compleix la escomesa de conservació (models amb representacions fidedignes, com és el cas dels models 3D), documentació, accés (permet consulta sense límit geogràfic o horari) i difusió. Els elements que mostra són multimedia i hipertextuals, permetent afegir informació a diferents nivells i relacionar elements entre ells. Pel que fa al seu creixement potencial, Riberana augmentarà el repositori i treballarà l’indexació de metadades d’acord amb els estàndars de repositoris de referència com Hispana o Europeana.

L’accés universal també està garantit per què tots els elements generats per la Mancomunitat compten amb llicència lliure de drets Creative Commons 4.0 Atribució No Comercial.

Riberana també permetrà l’evolució comparativa en el temps dels béns digitalitzats, la creació de col·leccions, i la incorporació a través de campanyes de contingut generat pels
usuaris. El seu espai únic, “riberana.manra.org” i també a través de la web de la Mancomunitat, es poden consultar aquestos elements ordenats en 5 categories: patrimoni natural, arqueològic i arquitectònic, museus i col·leccions, patrimoni immaterial i patrimoni bibliogràfic. En un futur s’oferiran nous visors de recerca, com mapes o gràfics.

Per a dur a terme el treball ha estat cabdal la col·laboració d’altres institucions com Ajuntament d’Alzira, Museu valencià de la Festa, els ajuntaments d’Algemesí, Guadassuar,
Sumacàrcer, Benifaió, Llombai, Montroi, Almussafes i el patrocini de Valencia Turisme.

CONVENI AMB L’AJUNTAMENT D’ALZIRA

La Mancomunitat i l’Ajuntament d’Alzira signen un conveni de col·laboració per a la digitalització de distints elements del patrimoni alzireny, començant pel paratge natural
municipal de la Murta, la digitalització del qual ja ha estat iniciada. En el contingut del conveni es destaca que “la digitalització de patrimoni és un procés que garanteix, no només la pervivència del mateix, sinó el seu lliure accés, i permet l’enriquiment de bases de dades que es posaran a l’abast d’estudiosos, públic en general i administracions”. Aquest document és una eina que facilita el treball dels tècnics i aprofita la important tasca de documentació i difusió realitzada fins ara pel municipi.

PROJECTE INTERREG EUROPE CD-ETA

La Mancomunitat participa del projecte europeu Interreg Europe Cd-Eta, que té com a finalitat accelerar l’adopció d’una cultura de digitalització del patrimoni cultural i natural. Després de la primera fase del projecte, la Mancomunitat va decidir donar un pas més enllà, crear el departament de Patrimoni i, fruit del seu treball, publicar-lo a través de Riberana.

Un dels objectius és poder transmetre l’experiència i coneixements en el llançament d’aquest projecte innovador per a que unes altres mancomunitats o municipis puguen replicar l’experiència, i obtindre recolzament d’administració autonòmica i nacional.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

dos + dotze =

CCCC
activem alfafar