25n
25N
25N

Artur Heras ret un personal homenatge a Josep de Ribera en la seua darrera aventura literària

En la presentació participaran també el cantautor Raimon, l’escriptor Manuel Vicent i el professor Anacleto Ferrer

Artur Heras ret un personal homenatge a Josep de Ribera en la seua darrera aventura literària
03/07/2019 -

La Institució Alfons el Magnànim-Centre Valencià d’Estudis i d’Investigació i la prestigiosa editorial Media Vaca (Premi Nacional a la Millor Labor Editorial Cultural 2018), presentaran dijous 4 de juliol a les 19 hores, al MUVIM (c/ Quevedo, 10 València), la novetat editorial Ribera i jo. Un diari,de l’artista Artur Heras. El divendres 5 es presentarà en la Casa de la Cultura de Xàtiva (c/ Montcada, 7) a les 19.30 hores. El llibre eixirà en versió valenciana i castellana. Ambdós actes comptaran amb la participació, a més de l’autor, del cantautor xativí Raimon, de l’escriptor Manuel Vicent i del director de l’Institut d’Humanitats i Patrimoni del Magnànim, Anacleto Ferrer.

El llibre és un dietari il·lustrat en el qual Artur Heras fa un itinerari imaginari. L’autor estableix un contacte visual i literari molt personal amb la vida i la producció artística del seu conterrani Josep de Ribera (1591-1652), referent pictòric del Barroc, el qual desenvolupà la seua carrera a Itàlia.

Artur Heras, al pròleg de Ribera i jo, com si d’un joc d’espills es tractara, remet a un altre text introductori d’una edició del Dietari del capellà d’Alfons el Magnànim per a justificar el seu treball: “El dietari és un llibre senes pla ni ordre de cap mena. L’autor ni és escriptor ni té condicions d’historiador: el seu estil és dur, pesat, sec i desalinyat”. I hi afegeix el següent matís: “Confie d’esmorteir aquesta alarma introduint dibuixos en el present escrit, convertit així en un dietari gràfic, però igual amb això s’amplia el risc”.

Ribera i joestableix una creació literària de perspectives entre dos excepcionals dibuixants (Ribera-Heras) els periples vitals dels quals, com dues línies paral·leles, han acabat confluint en un punt imaginari: el dietari, el qual recull pàgines de quadern de dibuix, notes de diari personal i dades d’obres de Josep de Ribera, al costat de referències de lectures vàries, originades per les emocions plàstiques.

Aquest dietari, metàfora dels camins de l’existència, conté 96 “notícies” profusament il·lustrades amb pintures i dibuixos d’Artur Heras de diverses èpoques. Ribera i jo és, d’alguna manera, un quadern de bitàcola d’un viatge insòlit i fascinant a través de dues biografies confrontades estèticament. És, també, com afirma Heras: “Alguna cosa fructífera amb què combatre l’obscuritat latent de les consciències”.

Artur Heras és un dels artistes contemporanis valencians més destacat. Nascut a Xàtiva en 1945, en la seua joventut formà part activa del moviment renovador de la figuració, imprimint des d’aleshores referències crítiques de caire social a les seues creacions. Paral·lelament a la seua activitat artística, fou el director de la mítica Sala Parpalló entre 1980-1995, des de la qual donà a conéixer les obres de grans artistes de relleu internacional.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

dotze + 3 =