25n
25N
25N

Puig vol un compromís de Montero amb els lliuraments a compte i descarta retallades en despesa social

Puig vol un compromís de Montero amb els lliuraments a compte i descarta retallades en despesa social
16/09/2019 -

El ‘president’ de la Generalitat, Ximo Puig, ha apuntat com a objectiu de la seua reunió d’aquest dilluns amb la ministra d’Hisenda, Mª Jesús Montero, un “compromís” del Govern en funcions per a aportar a la Comunitat els lliuraments a compte “el més ràpid possible”, a més de posar sobre la taula totes les “exigències irrenunciables per als valencians”.

De cara al futur pla d’ajust que haurà d’escometre el Consell, ha promés que no hi haurà retallades en despesa social i que es limitarà a les partides no executades del pressupost de 2019 i a unes altres que es puguen ajornar al pròxim any. “En cap moment s’ha plantejat retallar en serveis socials”, ha recalcat en declaracions a À Punt.

A unes hores de la seua reunió amb la ministra, Puig ha defensat que encara que el govern seguisca en funcions ha de “respectar la normalitat en les transferències a les comunitats autònomes” perquè puguen finançar part del pressupost executat o en execució. Ha subratllat que aquesta és la primera acció de la qual li agradaria “tindre resposta” aquest mateix dilluns.

Paral·lelament, aprofitarà la trobada per a “posar damunt de la taula totes les reivindicacions de la Comunitat Valenciana”, entre les quals ha tornat a situar al capdavant el finançament autonòmic. Ha reconegut que “no es donen unes circumstàncies polítiques sòlides” per a abordar ara el canvi del model de finançament, però sí per a “insistir que la Comunitat és la pitjor finançada i necessita no ajudes, sinó respostes específiques”.

“No és un problema nascut dels valencians, sinó d’un conjunt de models de finançament que no garantien la igualtat entre els ciutadans d’Espanya”, ha emfatitzat. També ha apuntat una qüestió pendent que “va deixar (Cristóbal) Montoro –exministre del PP– en el seu moment”, respecte al Fons de Garantia Assistencial (FOGA) per a l’atenció sanitària a persones d’altres territoris a l’estiu, amb “400.000 euros que (el Govern) deu des de fa anys”.

“COMPROMÍS COMÚ” EN EL BOTÀNIC II

Respecte a la relació entre els socis del Botànic II –PSPV, Compromís i Unides Podem–, ha assegurat que són positives i que els tres tenen “un horitzó i compromís comú” que van signar en l’acord, per la qual cosa treballaran “sens dubte” en aqueixa direcció. Ha puntualitzat que “poden haver-hi diferències en un moment determinat” i les ha atribuïdes al fet que es tracta d’un govern que “gestiona la diversitat”.

Això sí, el cap del Consell ha posat l’accent que és “el que mai hi haurà en aquest govern mentre siga president serà dos o tres governs. Hi ha un únic govern que actua”.

Sota aquest prisma, ha sostingut que el futur pla d’ajust no ha de ser “entés com la retallada en drets socials que es va fer en el passat”, alguna cosa que creu que està en l'”imaginari col·lectiu” sempre que es parla de retallades. Ha tornat a al·ludir al projecte de Pressupostos Generals de l’Estat (PGE) de 2019 que no va tirar avant perquè “els independentistes i les dretes el van tombar”, amb 1.800 milions d’euros entre les inversions i el finançament

Per tant, l’ajust tindrà a veure “fonamentalment amb partides que no afecten la despesa social” i a altres “de difícil execució o que es podrien traslladar a 2020 sense crear un problema social”. “I en aqueix espai de diàleg, des de la responsabilitat ens trobarem”, ha reblat.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

17 + onze =