El 'Retrat de Francesc de Montcada' torna restaurat a les sales del Museu de Belles Arts

És una de les escasses obres de Van Dyck que hi ha a Espanya fora de les col·leccions del Museu del Prado i de Patrimoni Nacional

Guardar

21.02.11_Van_Dyck_MuBAV_restauracio
21.02.11_Van_Dyck_MuBAV_restauracio

El 'Retrat de Francesc de Montcada', d'Anton van Dyck (1599-1641), torna a les sales del Museu de Belles Arts de València, després de ser restaurat per les restauradores del Museu i per l'Institut Valencià de Restauració, Conservació i Investigació (IVCR+i).

Des d'aquest matí, l'obra ocupa un lloc destacat a la sala 17 de la primera planta de la col·lecció permanent que està dedicada a l'art flamenc del segle XVII.

L'obra presentava un entelament que evidenciava esquinços en el perímetre de la tela i estava destensat en el bastidor. L'estrat pictòric presentava fissures, zones contretes i cassoletes amb les vores perillosament alçades que ja havien provocat despreniments. Les diferents restauracions anteriors havien carregat d'estucs i repintades la superfície pictòrica.La pintura estava amb un cromatisme apagat i enfosquit a causa de l'oxidació de vernissos i repintades desajustats, els quals envaïen part de la pintura original. Els depòsits de diversa naturalesa i les neteges irregulars oferien una visió fragmentada, enfosquida i plana, que deslluïa la majestuositat d'aquest magnífic retrat eqüestre.

Procés d'intervenció

Després dels estudis científics de l'obra i els tractaments en el suport, es va abordar la neteja de la pel·lícula pictòrica. Posteriorment, es va aplicar un estuc blanc a les llacunes o pèrdues de l'estrat pictòric.

A continuació es va escometre el procés de reintegració cromàtica de les zones estucades, que es va dur a terme amb una base de colors a l'aigua i un ajust cromàtic final amb colors al vernís. Com a acabat final, es van realitzar diversos envernissats utilitzant com a base una resina sintètica de baix pes molecular totalment estable.

Retrat de Francesc de Montcada

Anton van Dyck va realitzar aquest retrat eqüestre de Francesc de Montcada i Montcada (València, 1586 - Goch, Alemanya 1635), III marqués d'Aitona, a la tardor de 1634, després de ser nomenat governador general dels Països Baixos.

La pintura presenta el retratat de front, que porta armadura completa i una banda roja cenyida al braç esquerre segons el costum dels capitans espanyols, i recolza la mà dreta sobre el bastó de comandament amb un port que evidencia la importància de la seua persona, mentre cavalca sobre un cavall blanc de llargues crins que avança al trot.

L'obra formava part de la col·lecció valenciana del coronel Manuel Montesinos y Molina. En 1941, les famílies Montesinos Checa i Trénor Montesinos van llegar l'obra a l'Acadèmia de Sant Carles perquè fóra exposada en el Museu de Belles Arts de València. Es tracta d'una de les escasses obres de Van Dyck que hi ha a Espanya, fora de les col·leccions del Museu del Prado i de Patrimoni Nacional.

Amb motiu de la incorporació del 'Retrat de Francesc de Montcada' a la col·lecció permanent, el Museu acull hui dijous, a les 18 hores, la conferència d'Ana Diéguez, experta en el pintor, amb el títol 'Anton van Dyck i Francesc de Montcada en el Museu de València'.

Destacats