Retiren 163m³ d'una planta invasora sud-africana en l'Albufera

Guardar

retirada especie invasora albufera
retirada especie invasora albufera

oluntaris del projecte europeu 'LIFE Followers' han retirat un total de 163 metres cúbics d'ungla de lleó de Sud-àfrica, una planta invasora de Sud-àfrica, del litoral del parc natural de l'Albufera de València, després d'elaborar una cartografia completa amb les zones afectades.

A partir de la iniciativa s'ha creat un grup de treball integrat per SEU/BirdLife, la Conselleria de Canvi Climàtic i els ajuntaments de València, Sueca i Cullera, amb l'objectiu de restaurar les dunes d'aquest aiguamoll de la Xarxa Natura 2000, mitjançant la retirada d'aquesta espècie exòtica invasora i la plantació de plantes i llavors de flora autòctona.

L'ungla de lleó o Carpobrotusedulis és una espècie de planta rèptil i suculenta originària del sud d'Àfrica que causa un empobriment de la biodiversitat en els sistemes litorals a causa del seu comportament altament invasor, entapissant grans superfícies de duna i competint amb altres espècies autòctones, detalla la SEU/Birdlife en un comunicat.

Es tracta d'una espècie que suporta la sequera, adaptada a la salinitat i el substrat arenós, i que concentra i acumula sals en el sòl, disminuint els nutrients i canviant el pH del mitjà. Aquestes característiques ajuden al seu creixement espés i agressiu en les dunes, impedint el desenvolupament i creixement d'altres plantes autòctones i, per tant, afectant negativament la resta de la fauna de l'ecosistema.

El cartografiat d'aquesta planta, al llarg dels 28 quilòmetres del litoral de l'Albufera, ha sigut possible gràcies als voluntaris de 'LIFE Followers', coordinat per l'organització ecologista en aliança amb el Cos Europeu de Solidaritat. El projecte persegueix donar a conéixer la Xarxa Natura 2000, la major d'espais protegits europea, fomentar la participació de voluntaris en activitats de conservació i promoure coneixements i experiències.

L'Albufera és un dels espais de Natura 2000 on el projecte desenvolupa més activitats, especialment en el litoral del parc, on es troba format per un sistema dunar d'alt valor ecològic. Alberga hàbitats prioritaris per a la seua conservació a Europa i espècies de fauna i flora protegida, com el corriol camanegre, l'Ocell de l'Any 2019 de SEU/BirdLife.

Els voluntaris han col·laborat realitzant mapatges sobre el terreny i traslladant la informació a una base cartogràfica, que ha permés crear un grup de treball específic per a la retirada i revegetació de les zones afectades.

Des d'octubre, les administracions i l'ONG conservacionista han posat en marxa una estratègia d'eliminació d'aquesta planta exòtica invasora, gràcies al treball conjunt de les brigades de biodiversitat i del parc natural i els voluntaris de 'LIFE Followers'.

En els dos últims mesos s'han retirat 163 metres cúbics d'aquesta planta entre les platges de Pinedo i El Perellonet, fins a aconseguir una superfície d'actuació d'un total de 8.855 metres quadrats dins del litoral de l'Albufera.

Paral·lelament, amb la col·laboració de l'Ajuntament de València es duen a terme revegetacions de llavors i plançons procedents del banc de llavors i vivers municipals, en les zones on l'ungla de lleó aconsegueix una cobertura total de les dunes, que després de la seua retirada queden desproveïdes de tota vegetació.

De cara al futur, les entitats preveuen seguir amb les labors de retirada i revegetació al llarg del 2020 fins a aconseguir el cap de Cullera, amb l'objectiu d'erradicar aquesta espècie invasora en tot el litoral de l'Albufera, millorant així els sistemes dunars i fomentant una major biodiversitat.

SEU/BirdLife agraeix a Fundació Telefònica, Gas Fenosa, Ikea, Clínica Quiron, Ford València, Centre de Reeducació Jaume I de Picassent i a tots els ciutadans anònims la seua participació durant les jornades de voluntariat ambiental.

Destacats