25n
Orgull
Orgull

Enquestes electorals: així preveuen la configuració del Govern el 28A

Segons el Baròmetre del CIS, Compromís podria obtindre grup propi en el Congrés

Enquestes electorals: així preveuen la configuració del Govern el 28A
29/03/2019 -

Des de fa diverses convocatòries se succeeixen nous condicionants i elements que no aporten més que incertesa a l’hora de preveure resultats electorals. La irrupció de Podemos, la volta a la primera línia de Sánchez, la fugida de vots del PP a Ciutadans, l’entrada de Vox a Andalusia… L’època de les majories absolutes monopartidistes ha acabat i, amb això, s’ha complicat el context per als estudis electorals.

Cada mes el Baròmetre del Centre d’Investigacions Sociològiques ofereix de forma pública una enquesta electoral i, al seu torn, diferents mitjans publiquen les seues enquestes de mà d’enquestadores privades.

Encara que amb resultats molt diferents, totes comparteixen trets comuns: el PSOE serà la primera força i la formació ultradretana Vox entrarà en el Congrés dels Diputats. Molt més difereixen en altres assumptes, com el sorpasso o no de Ciutadans al PP o l’obtenció de grup propi per a Compromís.

Baròmetre del CIS

Segons el Baròmetre publicat pel Centre d’Investigacions Sociològiques, relatiu al mes de gener, el PSOE guanyaria les eleccions amb un 29,9% dels vots. El Centre sí que mostra un sorpasso de la formació d’Albert Rivera a la de Pablo Casado, amb un 17,7 i 14,9% dels vots respectivament. En l’últim baròmetre publicat, de febrer, el CIS dóna dos un 33,3% al PSOE, mentre que ‘desfà’ el sorpasso, amb un 16,7% per al PP i un 15,3% per a Ciutadans. Els socialistes així doblegarien als conservadors.


Segons el Baròmetre Compromís obtindria un 1,6% dels vots sobre el conjunt nacional, la qual cosa obri la porta tindre 5 o més escons i, per tant, grup propi. L’esquerra sumaria un 54,6% dels vots.

Sondeig de 40dB per a El País

Segons l’empresa enquestadora de referència per a El País, en la seua última enquesta, també guanyaria el PSOE. Els socialistes aconseguirien un 27,1% dels vots que, en escons, es traduiria en 122. Li seguiria el PP amb 76 diputats i un 19,3% dels vots. Vox irrompria amb força i obtindria, segons les seues dades, 31 diputats. Unides Podems tindria un important descens de 31 diputats, situant-se en 40, i Ciutadans obtindria 55 escons.

La suma de PSOE i Unides Podems es quedaria a 16 diputats de la majoria absoluta, igual que la del PP, Ciudadnos i Vox. Dependria de la resta de partits -ERC, PdeCAT, PNB, Compromís, En Marea…- conformar un govern progressista o conservador.

Sondeig de GAD3 per a ABC

De nou, en l’enquesta de GAD3 per al periòdic ABC, el guanyador de les eleccions seria el PSOE amb un 30,9% dels vots i de 131 a 144 escons. Auguren per a Podem, no obstant això, 27 escons i, per tant, major dificultat per a conformar govern.

Al PP li atorguen de 94 a 99 diputats i un 21,9% dels vots, mentre que a Ciutadans entre 37 o 38 i un 13,1%. Vox, de nou, també entraria, encara que no amb tanta força; de 24 a 27 escons.

I les autonòmiques i municipals?

De cara a les eleccions autonòmiques en la Comunitat Valenciana hi ha menys enquestes realitzades. Una de les últimes, de València Plaza, es va publicar un mes abans de l’avançament electoral anunciat per Ximo Puig.

Segons aquest sondeig, la Generalitat podria tornar a ser governada pel PP si Isabel Bonig comptara amb el suport de Ciutadans i la ultradreta de Vox. Els populars serien la força més votada amb entre 23 i 24 escons, encara que es troba en empat tècnic amb el PSOE, amb 23 i un 20,68%. Compromís obtindria, segons aquesta enquesta, uns resultats semblants a 2015: entre 19 i 20 escons -ara té 19- i el 19,85% dels vots. Vox entraria i amb opció de sorpasso a Ciutadans, en obtenir entre 14 i 15 diputats, mentre que a Ciutadans li auguren entre 12 i 15.

Segons un sondeig del Levante EMV d’encara abans, de gener, Compromís té opció a ser la força més votada, amb entre un 20 i un 21% dels vots. El PSOE obtindria entre un 21 i 24% dels vots. Ciudadanos també està empatat amb les dues principals forces progressistes, amb entre un 20 i 23%. El PP s’afona fins al 14-15% i EUPV podria superar la barrera electoral amb un 5-7%. Vox entraria amb un 7%.

En l’àmbit local tampoc hi ha massa sondejos. Segons també València Plaza, al gener, el PP que lidera María José Catalá seria la primera força amb el 26,12% dels vots. Li seguiria el PSOE amb el 21,72% i Compromís amb el 20,65%. Ciutadans obtindria un 12,29%, Vox un 9,32%, Podem un 5,64 i EUPV no superaria la barrera electoral. El desembre de 2018 ABC publicava un sondeig amb resultats semblants que donava la majoria absoluta a la dreta de PP, Vox i Ciudadanos.

La situació canvia si es pregunta a la formació valencianista. Segons un sondeig de GfK per a Compromís, la formació obtindria el 27,6% dels vots i 10 regidors. El PSOE obtindria un 17% del vot i 9 regidors, i la confluència de Podem i EUPV de 2 a 3. El PP obtindria de 5 a 6 regidors, i Ciutadans 7 -de nou, sorpasso-. La majoria d’esquerres seria suficient per a revalidar el Govern de la Nau.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

1 × 5 =