25n
Orgull
Orgull

La construcció d'un centre polivalent desvetla restes del claustre del Convent del Pilar del segle XVII

Sarrià assegura que intentaran adaptar l’execució del projecte per a incloure les restes arqueològiques

E.P

La construcció d'un centre polivalent desvetla restes del claustre del Convent del Pilar del segle XVII
30/08/2018 -

La construcció d’un centre sociocultural i polivalent que s’està duent a terme entre el carrer Guillem de Castro i la Plaça del Pilar ha tret a la llum una “xicoteta joia” per a la ciutat, les restes arqueològiques del claustre del convent de La nostra Senyora del Pilar, del segle XVII, que s’intentaran integrar al nou edifici.

Així ho han assegurat durant una visita a les obres l’edil de Desenvolupament Sostenible, Vicent Sarrià i els arqueòlegs Isabel García i Vicent Escrivà, qui ha assegurat que l’estat del claustre és “bastant bo”.

Escrivà ha indicat que les restes “correspondrien al claustre i l’ambulacro” del seu al voltant i ha explicat que la idea és “recuperar el claustre i integrar-ho en el que serà la nova obra, sense que perda la seua funció”.

En aquesta línia, Sarrià ha asseverat que intentaran “adaptar l’execució del projecte per a completar el que queda del claustre” i cercar “la fórmula per a incloure-ho, almenys a nivell d’excavació”. A més, l’edil ha comentat que l’aparició de les restes “no ha resultat sorprenent” perquè “es coneixia l’existència de l’antic convent”.

CONVENT DEL SEGLE XVII

García, arqueòloga de la Secció de Recerca Arqueològica de l’Ajuntament, ha explicat que les estructures del claustre que han documentat provenen de la segona meitat del segle XVII. No obstant això, “hi ha nivells posteriors, associats sempre a la reutilització i l’ús del convent”, com la creació de nous sòls o l’obertura de portes, ha indicat.

García ha afirmat que la fundació del convent és anterior a 1614, any en el qual es “lleguen béns” per a la seua construcció. No obstant això, l'”obra gran” no es va començar fins a la dècada dels 40 del segle XVII –l’aprovació de la planta del convent que s’anava a construir no va tenir lloc fins a 1638–.

L’arqueòloga també ha comentat que el convent “va passar a mans militars a partir de la desamortització de 1836”, quan se li comencen a donar altres usos: “Primer és residència per a militars i a partir de 1843 passa a ser caserna d’intendència de la Tercera Agrupació”. L’estructura original de l’edifici, malgrat les reformes, es va mantenir fins 1960 i quatre anys més tard, es va derrocar.

COMUNICACIÓ ENTRE LA PLAÇA DEL PILAR I GUILLEM DE CASTRO

Sarrià, que ha explicat que els treballs arqueològics previs a la construcció del centre polivalent –a càrrec del Pla Confiança– es van iniciar al juliol, ha expressat que amb aquest nou edifici es pretén “posar en valor aquest solar, obrir una comunicació entre la Plaça del Pilar i Guillem de Castro, dotar al barri d’un centre polivalent que feia falta i, en definitiva, millorar la qualitat urbana en aquest àmbit”.

A més d’unir els dos carrers, es durà a terme la construcció de tres nivells d’oficines “d’uns 25 metres quadrats per planta”, segons ha exposat un dels membres de l’equip tècnic, que també ha indicat que és “un projecte senzill”, mostra d’açò són els “1.511 metres quadrats construïts de projecte”.

El projecte, que es va licitar per més de dos milions d’euros, finalment tindrà un cost d’1.900.000 euros, ha comentat el regidor de Desenvolupament Urbà. El seu pla d’execució és de “al voltant de 12 mesos”, per la qual cosa “la previsió és acabar l’estiu que ve”, ha indicat Sarrià.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

cinc × quatre =