25n
25N
25N

La Fundació Hortensia Herrero restaurarà l'Església dels Sants Joans

Els equips de restauració i arquitectura estaran dirigits per Pilar Roig i Carlos Campos, que ja treballaren en l’Església de Sant Nicolau

Diego Delso

La Fundació Hortensia Herrero restaurarà l'Església dels Sants Joans
22/01/2019 -

L’Església dels Sants Joans de València ja té data per a començar la seua rehabilitació. Serà en l’últim trimestre de 2020 quan es restauren algunes de les seues pintures i la seua estructura, una intervenció que costarà sis milions d’euros i de la qual es farà càrrec la Fundació Hortensia Herrero.

L’emblemàtica església situada en la Plaça de Bruixes i declarada Monument Històric Artístic Nacional en 1947, ha tingut algunes restauracions, però “no ha existit un projecte de restauració global des de la perspectiva històrica, artística i urbana”, segons Carlos Campos, arquitecte que formarà part de l’equip.

En primer lloc, es restauraran les pintures al fresc de la volta, obra d’Antonio Colomino. I serà Pilar Roig, professora del departament de Conservació i Restauració de Béns Culturals, qui dirigisca a l’equip de treball, com va ocórrer en el cas de l’Església de Sant Nicolau de la ciutat.

Les obres es desenvoluparan durant quasi quatre anys

En el pla arquitectònic, professionals liderats per l’arquitecte Campos, que també va intervindre en Sant Nicolau, se centraran a esmenar les deficiències estructurals i constructives per a garantir la conservació de l’edifici i les seues quatre façanes (la principal de la Plaça de Bruixes, la lateral sud que dóna al carrer Vell de la Palla, la lateral nord que es troba en la Plaça Comunió de Sant Joan i la posterior, en la Plaça del Mercat).

La Fundació Hortensia Herrero es dedica principalment a la rehabilitació d’edificis històrics, com va fer amb l’Església de Sant Nicolau, considerada per molts la Capella Sixtina valenciana. En aquest sentit, la presidenta assegura que aquest projecte “és un vell anhel per la bellesa i importància històrica de la parròquia” i que “posa el fermall d’or” a la labor que va començar Luis Roig d’Alós amb la restauració de les pintures murals de José Vergara en la Capella de la Comunió de la Real Parròquia dels Sants Joans.

Així, la també vicepresidenta de Mercadona va anunciar durant la signatura del conveni amb l’Arquebisbat de València que les obres començaran en l’últim trimestre de 2020 i es calcula que acabaran en 2024. No obstant això, prompte començaran els treballs previs d’aixecaments gràfics per a estudiar les patologies que afecten el seu revestiment interior i arquitectura.

Diego Delso

Huit segles d’història

També coneguda com l’Església de Sant Joan del Mercat o Sant Joan de la Boatella, es va construir en el segle XIII en la zona de la “Boatella”, fora de les muralles musulmanes, segons explica J. Diez Arnal en la seua pàgina web.

Darrere del singular òcul de pedra de la seua façana principal, que representa la “o” de Sant Joan, segons Arnal, ha viscut diversos incendis al llarg dels seus huit segles de vida. El més recent va ser a principis de la Guerra Civil, quan el temple va cremar durant tres dies i nits amb el resultat de la pèrdua de patrimoni de gran riquesa i la deterioració de la qual encara roman en la volta, que ara serà rehabilitada per Pilar Roig.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

quinze − 13 =