caixa popular

Soraya Saénz de Santamaría: 'Ningú ho ha tingut tan fàcil per a evitar que s'aplique la Constitució'

El President de la Generalitat respon així al requeriment i la maquinària del 155 avança

Soraya Saénz de Santamaría: 'Ningú ho ha tingut tan fàcil per a evitar que s'aplique la Constitució'
16/10/2017 -

Tal com estava previst, Puigdemont ha contestat al requeriment del President del Govern Mariano Rajoy. Si la setmana passada va ser intensa davant la declaració de la República Independent de Catalunya en suspens, aquesta setmana serà també intensa per la maquinària prèvia de l’article 155.

El President de la Generalitat segueix sense aclarir si va declarar la independència en la seua resposta a Mariano Rajoy. En la resposta al requeriment realitzat per l’Executiu Central, Puigdemont ha preferit posar l’accent en la intenció de diàleg per a intentar arribar a un acord. En la missiva, de quatre pàgines, el president català ha recordat que va deixar ‘en suspensió’ la declaració d’independència com una mostra de ‘la ferma voluntat de trobar una solució i no l’enfrontament’. Així mateix, ha oferit un ‘camí de negociació’ en un termini de dos mesos.

Així i tot, Carles Puigdemont no ha aclarit què passarà transcorregut aquest termini. A més, en la seua resposta ha aprofitat per a realitzar dues peticions: Que es pose fi a la ‘repressió contra la ciutadania i contra el Govern’, ja que, aquest matí, declaren els líders d’Assemblea Nacional Catalana i Òmnium, com imputats per sedició davant l’Audiència Nacional, així com que Rajoy accedisca a una reunió per a ‘poder explorar els primers acords. Amb bona voluntat, reconeixent el problema i mirant-ho de cara, estic segur que podem trobar el camí de la solució’. No obstant això, també ha afegit que ‘la nostra proposta de diàleg és sincera, malgrat tot l’ocorregut, però lògicament és incompatible amb l’actual clima de creixent repressió i amenaça’.

La resposta per part de l’Executiu Central no s’ha fet esperar. La Vicepresidenta del Govern, Soraya Saénz de Santamaría, ha comparegut per a assegurar que Mariano Rajoy ja ha contestat a la carta de Puigdemont. Així mateix ha afegit que ‘el Govern lamenta que Carles Puigdemont haja decidit no contestar a una pregunta que era sí o no’, ja que perllongar la incertesa solament afavoreix a aquells que volen tibar més la situació a Catalunya.

Quant a la petició de diàleg del president català, Saénz de Santamaría ha aclarit que ‘ningú li nega el diàleg, però aquest ha de fer-se dins de la legalitat, en el Congrés dels Diputats’. A més, ha recalcat que ‘no resulta creïble la cridada al diàleg quan el senyor Puigdemont ha imposat les seues decisions a la resta de la ciutadania. El diàleg no s’exigeix, es fa’.

Finalment, ha recordat que el dijous, a les 10.00 hores, acaba el segon termini que se li concedeix al Govern per a aclarir si ha declarat la independència. En aquest sentit, la Vicepresidenta del Govern ha demanat que ‘conteste sí o no. Ningú ha tingut tan fàcil una resposta, i ningú ho ha tingut tan fàcil per a evitar que s’aplique el que marca la Constitució Espanyola’.

Després dels incidents del propi 1 d’Octubre amb més de 900 ferits i més de 400 agents de les forces de seguretat, l’economia ha marcat el diari del procés amb l’eixida de més de 500 empreses. Algunes de les més importants, han decidit apostar per la nostra terra per a un canvi de seu social encara que de moment és prompte per a analitzar les conseqüències econòmiques a curt termini. De les 7 empreses catalanes de l’Ibex 35, solament queda ja una que mantinga la seua seu social en territori català.

El Vicepresident de la Generalitat de Catalunya, Oriol Junqueras ha volgut sempre llevar-li importància a aquest fet i precisament algunes declaracions han acabat en polèmica. Però la maquinària dels dos governs segueix el seu full de ruta.

El Govern cerca vies de diàleg i mediació internacional encara que de moment sense molt èxit. Molts experts parlen d’una independència similar a la viscuda a Kosovo però encara no avancen més. La Cup segueix pressionant per a eixa declaració definitiva en un ple del Parlament i tant ERC com PdCat mantenen algunes diferències però cerquen la unitat entorn del seu President.

Rajoy per la seua banda amb el suport definitiu de Sánchez està disposat a aplicar el 155 si no hi ha un canvi de rumb a Catalunya. De fet, el mecanisme ja ha arrancat i tant experts com a juristes estan analitzant tot el desenvolupament d’aquest article. Es barregen dues opcions: un govern de concentració amb forces polítiques i figures claus com Josep Borrell o Josep Antoni Durán i Lleida o bé un govern tecnòcrata amb secretaris de les diferents àrees i sota la supervisió de la vicepresidenta Soraya Sáez de Santamaría.

Però tot açò segueixen sent suposicions fins que aquest mateix dijous finalitze l’últim pas del requeriment a Puigdemont. En ell, haurà d’afirmar alt i clar que torna a la legalitat espanyola si no fóra així, s’activarà ràpidament l’article 155 en el Senat per majoria absoluta.

Solament falten 4 dies per a dissipar tots els dubtes.


xs puzol

mostra viva 2018

Més notícies

0 comentaris

Encara ho tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

tres + divuit =

Paiporta
exposicion caps tallats
Tardor
cultura als barris