25n
25N
25N

Totes les residències públiques tindran un protocol per a detectar trastorns alimentaris

Totes les residències públiques tindran un protocol per a detectar trastorns alimentaris
20/02/2020 -

El secretari autonòmic d’Igualtat i Diversitat, Alberto Ibáñez, ha destacat el treball que la Vicepresidència i Conselleria d’Igualtat i Polítiques Inclusives realitza en matèria de nutrició en tots els centres residencials públics “per a detectar i tractar els trastorns alimentaris que pateixen moltes de les persones majors residents”.

Alberto Ibáñez ha sigut l’encarregat d’inaugurar la III Jornada d’Actualització en Nutrició per a Centres Sociosanitaris organitzada per la Conselleria i dirigida al personal sociosanitari, de restauració col·lectiva i de gestió dels centres per a persones majors dependents de la Generalitat.

En la seua intervenció, el secretari autonòmic ha assenyalat que una de les necessitats bàsiques per a fomentar un envelliment satisfactori “consisteix en la promoció de la salut i en la prevenció de les malalties” i en aquest sentit ha destacat que l’alimentació “juga un paper fonamental perquè una dieta equilibrada i apropiada afavoreix una vellesa sana, activa i satisfactòria”.

Ibáñez ha destacat que, en aquest sentit, en els centres de titularitat pública es treballa “de manera minuciosa en la dieta de les persones residents per a garantir una alimentació variada i saludable”.
El secretari autonòmic s’ha referit al Pla d’Atenció Nutricional de la Conselleria que engloba una sèrie d’actuacions per a assegurar que els majors tinguen una adequada alimentació.

Dins d’aquest Pla i, entre altres mesures, s’emmarca el Protocol de Valoració Nutricional, “una mesura desenvolupada”, ha explicat el secretari autonòmic, “amb l’objectiu d’aconseguir una detecció i prevenció del risc de malnutrició en els residents, així com l’adequació de la dieta a les necessitats de les persones que el requerisquen, podent reduir el risc de malnutrició i l’aparició de determinades malalties”.

El protocol inclou diversos mètodes per a valorar l’estat nutricional del pacient. D’una banda, s’estudia el percentatge de canvi de pes, la mesura de plecs cutanis i l’índex de massa corporal, i per un altre és realitzar una exploració física, una valoració analítica i bioquímica i un registre dels menjars. Una vegada avaluat l’estat nutricional i el grau de malnutrició, es procedeix a l’adequació de les dietes.

El secretari autonòmic ha assenyalat també la importància de la formació del personal i els professionals encarregats de cuidar l’alimentació de les persones residents, i ha destacat l'”excel·lent treball” que en aquesta línia realitza la Conselleria amb l’organització periòdica de diferents jornades formatives dirigides al personal dels centres socials de majors, a més de dur a terme diferents treballs de recerca aplicada.

Ponències i taules de debat

Al llarg de la jornada s’abordaran diferents assumptes relacionats amb l’atenció nutricional de les persones majors residents dels centres públics, posant l’accent principalment als problemes nutricionals que afecten molts d’ells, com la disfàgia que planteja problemes per a engolir o la sarcopenia que afecta en l’alimentació per la pèrdua muscular.

Així mateix, s’oferirà una ponència sobre alimentació saludable, sostenible i productes ecològics en els centres per a persones majors.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

nou + quatre =

Informacion coronavirus
Informacion coronavirus
diputacion covid19
mancomunidad horta sud