caixa popular

Més persones en risc d'exclusió social podran beneficiar-se de la nova Renda Valenciana d'Inclusió

Els Servicis Socials de l’Ajuntament de Llíria tramitaran este recurs de la Generalitat

Més persones en risc d'exclusió social podran beneficiar-se de la nova Renda Valenciana d'Inclusió
23/04/2018 -

La nova Renda Valenciana d’Inclusió ha entrat en vigor hui, un model pioner que aspira a triplicar la població titular i beneficiària de l’anterior renda garantida, per mitjà del reconeixement del dret subjectiu a una cobertura única per a famílies sense ingressos. Esta nova norma, a diferència de la seua predecessora, engloba totes les prestacions en una, reduïx notablement la burocràcia i, el més important, es manté indefinidament mentres persistisca la situació.

“Actualment, a este recurs s’acullen a la nostra localitat 133 persones titulars i 422 destinatàries. Des de l’àrea de Polítiques Inclusives entenem que este canvi de model suposarà un increment molt important de les persones titulars i beneficiàries d’esta renda, per tant la mitat de l’equip base de Servicis Socials estarà dedicat a la seua tramitació durant els primers mesos”, ha declarat la regidora de l’àrea, Vallivana Murgui.

Des d’on es tramitarà?

Ho farà el propi Ajuntament de Llíria a través del departament de Servicis Socials. Una de les novetats destacades d’esta renda és que l’administració local és la competent a registrar i instruir els expedients. D’esta manera i equiparant-ho al sistema sanitari, cada persona titular tindrà assignada un treballador o treballadora social que gestionarà el seu programa d’inclusió.

Què passa si sóc titular de l’anterior renda?

A partir de hui mateix, totes les persones que sol·liciten ajuda i complisquen les condicions seran titulars de la nova Renda Valenciana d’Inclusió. Este nou model conviurà durant sis mesos amb l’anterior, els titulars de la qual, al caducar, en el moment de renovar-la, passaran també al nou.

Quins són les dos modalitats que entren en vigor?

La modalitat principal que es posa en marxa a partir del dia de hui és la renda d’inclusió social, que incorpora un acord d’inclusió voluntari entre la persona usuària i el personal tècnic de Servicis Socials. En l’acord es diferenciarà entre inclusió social i inserció laboral. Així doncs, pot ser que l’acord que es valore prioritari siga garantir l’escolarització dels fills o filles o el compromís de portar-les a activitats de reforç a l’escola. L’aposta consistix a allunyar les pràctiques caritatives i assistencials.

La quantia d’esta modalitat es calcula en referència al salari mínim interprofessional i pot afegir-se a ella un 25% per a pagar el lloguer o la hipoteca de la vivenda, així com els gastos d’energia. Les taules de quanties reflectixen que esta renda oscil·larà entre 515,30 euros mensuals per a una sola persona i 809,40 euros per a una família de sis o més membres. Si se li afig el 25% per la vivenda, la renda oscil·larà entre els 643,9 euros a una sola persona i els 1.011,8 euros per a una família de sis membres o més.

La segona modalitat, subsidiària de l’anterior, és la renda de garantia d’ingressos mínims, els titulars de la qual no subscriuen l’acord d’inclusió social per diversos motius, com l’existència de problemes d’addicció o de salut mental que facen que les persones no estiguen en condicions de realitzar un itinerari d’inserció laboral. Les quantitats d’esta ajuda són inferiors i van de 257,5 euros (321,9 amb el 25% de vivenda) per a una única beneficiària, a 404,7 euros (505,9 amb el plus de vivenda) per a una família de sis o més membres.

Qui pot sol·licitar-la en el nostre ajuntament?

Aquelles persones amb residència a Llíria i empadronades els últims 12 mesos (a més haver residit 5 dels 10 últims anys a la Comunitat Valenciana) i que es troben en situació d’exclusió social o risc d’exclusió (amb recursos inferiors a la quantia de la RVI).

Encara que hi ha excepcions, perquè a les persones refugiades no se’ls aplicarà l’exigència d’haver-hi residit cinc dels deu últims anys a la Comunitat Valenciana. Tampoc s’aplicarà a persones asilades, víctimes de violència de gènere o d’explotació sexual o tracta.

A pesar que, en general, la Renda Valenciana d’Inclusió va destinada a majors de 25 anys, hi ha excepcions, com la dels majors de 18 anys que hagen estat un o dos anys d’alta en la Seguretat Social i tinguen una llar independent anterior, siguen dependents o presenten diversitat funcional; els òrfens i els que hagen estat entre els 15 i els 17 anys en el sistema de protecció o de reeducació per a menors, que afecta els que hagen sigut menors tutelats per la Generalitat.

Encara es reduirà més el mínim d’edat, fins als 16 anys, en el cas que tinguen altres menors, persones amb diversitat funcional o dependents a càrrec seu, que hagen sigut víctimes d’explotació sexual, de violència de gènere o intrafamiliar o que estiguen participant en un programa de preparació per a la vida independent.


fiestas gandia 2018

Més notícies

0 comentaris

Encara ho tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

1 + onze =

som
semana de la agricultura de torrent 2018
sempre teua
exposicion caps tallats
exposicion caps tallats
Semana mobilidad Valencia 2018
decidim vlc
festes xirivella 2018