La Renda Valenciana d'Inclusió continua rescatant persones

Ja ha entrat en vigor la renda complementària d’ingressos per prestacions

Guardar

oltra_consell
oltra_consell

La Renda Valenciana d'Inclusió és un dels programes estrela de la vicepresidenta de la Generalitat i consellera d'Igualtat i Polítiques Inclusives, Mónica Oltra, en la seua aposta pel rescat de persones. Una renda que té com a objectiu l'adquisició, per dret, d'una prestació per a poder tindre una vida digna. Una renda que s'ha dividit en quatre modalitats de prestacions, en funció de la situació de vulnerabilitat de cada persona, i que continua desenvolupant-se amb l'entrada en vigor de la renda complementària d'ingressos per prestacions.

La Renda Valenciana d'Inclusió contempla un total de quatre modalitats, que estan entrant en vigor, de manera escalonada, des que en 2017 s'aprovava aquesta norma. Així, la ciutadania valenciana ja podia presentar la sol·licitud per a adquirir la renda d'inclusió social, així com la renda d'ingressos mínims. Doncs bé, a partir d'ahir, 23 d'abril de 2019, entra en funcionament la tercera d'aquestes quatre modalitats: la renda complementària d'ingressos per prestacions, que té com a objectiu reconéixer una prestació econòmica periòdica, que complemente altres prestacions de quanties inferiors.

Una nova modalitat de prestacions que podran sol·licitar-la totes aquelles persones que siguen beneficiàries de pensions no contributives per jubilació o invalidesa, excepte si té complement de tercera persona o està compatibilitzada amb el treball; les persones beneficiàries de les pensions del Fons d'Assistència Social; o les beneficiàries de la renda activa d'inserció per violència de gènere, excepte si està compatibilitzada amb el treball.

Així i tot, la Renda Valenciana d'Inclusió encara contempla una quarta modalitat, la renda complementària d'ingressos per treball, que no entrarà en vigor fins a 2020. No obstant això, aquesta eina s'ha convertit en un programa innovador de protecció a les persones més vulnerables. Així, a més de ser una ajuda indefinida, sempre que persistisca la situació de vulnerabilitat, la Renda Valenciana d'Inclusió garanteix, l'accés directe, a un altre tipus d'ajudes bàsiques i necessàries, com les beques d'educació infantil, les beques de menjador escolar, la sanitat universal o la prestació farmacèutica i ortoprotètica, entre altres.

Així mateix, també contempla l'increment de la quantia per a ajudar a fer front a les despeses del lloguer o de la hipoteca, així com a les despeses dels subministraments bàsics, com són la llum i l'aigua. "La Renda Valenciana d'Inclusió ha posat la primera pedra d'un nou model social que no vol deixar arrere a ningú", explicava Oltra. Amb aquesta renda, "la Comunitat Valenciana estarà entre les cinc amb més cobertura de l'Estat espanyol i suposarà un pas més en el model d'economia social que impulsa el Consell del Botànic".

La nova modalitat de prestacions ja es pot sol·licitar en els corresponents ajuntaments municipals. Els requisits genèrics que hauran de complir les persones sol·licitants són: ser major de 25 anys, de 16 si es tenen persones a càrrec o de 18 en el cas que s'haja tingut un treball remunerat d'almenys un any; no tindre un patrimoni per valor de set vegades la quantia màxima anual de la renda valenciana d'inclusió, sense comptar l'habitatge habitual; i comptar amb un any de residència en la Comunitat Valenciana, o haver viscut ací 5 dels últims 10 anys, excepte víctimes de violència de gènere, tracta i explotació sexual, persones refugiades, asilades i desplaçades forçosament.

Així mateix, els ingressos de la persona beneficiària d'alguna de les prestacions complementàries no hauran de superar les quanties anuals, sense comptar la mateixa prestació ni altres ajudes socials com la dependència, de 1.919,80 euros en el cas de la prestació no contributiva, de 2.097,04 euros en la FAS i de 2.396,76 euros en la RAI.

La Renda Valenciana d'Inclusió està desplegant, fins a 2020, les seues modalitats de prestació, que van concorde al pressupost. Així, si en 2018 es va destinar un pressupost de 88,5 milions d'euros, en 2019 ha comptat amb 262,6 milions d'euros, que pujaran a 298,9 milions d'euros en 2020. En aquest sentit, s'espera que aquesta ajuda arribe a 94.200 titulars, arribant a beneficiar a un total de 230.790 persones.

Arxivat a:

Destacats