La Renda Valenciana d'Inclusió, una de les eines més eficaces per a atacar la pobresa

Aquesta prestació econòmica està dirigida a garantir el dret a la inclusió social

Guardar

Gent passejant pel centre de València
Gent passejant pel centre de València

Recentment Mónica Oltra, vicepresidenta, portaveu i consellera d'Igualtat i Polítiques Inclusives de la Generalitat s'ha pronunciat sobre la pobresa a la Comunitat Valenciana. Aquesta pobresa tenia en 2015 -any de canvi de govern- una taxa de risc de pobresa o exclusió social, segons UNICEF, d'un 32,9%, amb un 36,6% en el cas de la població infantil i des del govern valencià s'ha intentat pal·liar aquesta xifra en cada legislatura. Concretament, ha posat l'accent que la pobresa "és una clara vulneració dels drets humans, dels drets civils i de les llibertats públiques", i per a combatre-la des del Govern valencià es treballa de manera constant "perquè el futur de les xiquetes i xiquets estiga lliure de manques i amenaces", diu la vicepresidenta. Una de les mesures que des que es va implantar en 2018 combat de forma més directa la falta de recursos en els nuclis familiars més desfavorits és la Renda Valenciana d'Inclusió.

Aquesta prestació periòdica, de naturalesa econòmica, està dirigida a garantir el dret a la inclusió a les unitats de convivència en situació d'exclusió social o de risc d'exclusió social el nivell de recursos econòmics de la qual no arribe a l'import de la renda d'inclusió social, resultant insuficient per a atendre les despeses associades a les necessitats bàsiques de la vida diària i en la qual la persona titular o les persones beneficiàries subscriguen voluntàriament l'acord d'inclusió. En aquesta línia, des d'aquell 2015, la Comunitat Valenciana està evolucionant gràcies a iniciatives com la Renda Valenciana d'Inclusió, que va començar a aplicar-se l'abril de 2018 i que s'ha convertit "en la millor eina per a atacar la pobresa per l'efecte directe que té sobre les persones", ha assenyalat la portaveu.

No obstant això, molts valencians i valencianes desconeixen en què consisteix aquesta renda i qui la pot sol·licitar. La renda de garantia té caràcter subsidiari de les prestacions econòmiques vigents i previstes en la resta de sistemes de protecció social, tant estatals com autonòmics, a les quals pogueren tindre dret la o les persones destinatàries, constituint-se com l'últim recurs de protecció social al qual poder accedir. En concret, Oltra es refereix a la tercera modalitat de la Renda Valenciana d'Inclusió (RVI), que va destinada als qui cobren una pensió no contributiva, és a dir per als qui reben les prestacions més baixes. Des del govern s'ha estimat que 12.000 persones pot beneficiar-se d'aquesta ajuda.

Una de les característiques més destacades de l'RVI és que és compatible amb l'Ingrés Mínim Vital (IMV). Aquesta compatibilitat tracta d'evitar la col·lisió de les dues prestacions intentant arribar al major nombre possible de persones. Cal assenyalar que l'IMV és una prestació econòmica i l'RVI acompanya a les prestacions econòmiques de prestacions professionals i de l'elaboració d'itineraris d'inclusió individualitzats, per a afavorir que la persona beneficiària puga trencar amb els elements que provoquen la seua exclusió social, i amb el cicle de pobresa material i social en el qual es trobe immersa per factors aliens a la seua voluntat.

Qui pot accedir a la renda? Aquesta prestació la poden demanar els qui cobren una pensió no contributiva (PNC) per jubilació o invalidesa. Excepte si és una prestació no contributiva per invalidesa amb complement de tercera persona o compatibilitzada amb el treball; i els qui perceben una ajuda del Fons Nacional d'Assistència Social (FAS), i sempre que no tinga dret a altres prestacions públiques. També els qui es beneficien de la renda activa d'inserció (RAI) per ser víctima de violència de gènere o de violència intrafamiliar. A excepció d'aquells casos en els quals es compatibilitza amb el treball. El període de sol·licituds és durant tot l'any.

Destacats