Renfe, Ilsa i SNCF signen els contractes per a competir en l'AVE a partir de desembre

Adif treballarà amb aquests operadors per a recuperar la mobilitat després de la crisi i donar servei amb garanties de seguretat sanitària

Guardar

presidenta-adif
presidenta-adif

Renfe, SNCF i Ilsa, la societat d'Air Nostrum i Trenitalia, han signat aquest dilluns amb Adif els contractes pels quals donaran servei de transport de viatgers amb tren en competència en tres línies AVE i durant deu anys a partir del pròxim 14 de desembre.

La presidenta d'Adif, Isabel Pardo de Vera, assegura que aquesta signatura converteix a aquest dilluns en un "dia històric" per al ferrocarril, atés que permetrà que els ciutadans compten amb "més serveis, més freqüències i preus més competitius".

Així mateix, considera que, davant l'actual crisi, l'entrada de competència en el transport amb tren contribuirà a "generar valor, a recuperar l'economia i a fomentar l'ocupació al país".

En concret, en un comunicat, Adif va assegurar que "treballarà intensament" amb els tres operadors "per a analitzar la recuperació de la mobilitat i que el sector aquest preparat per a atendre amb garanties de màxima seguretat sanitària i qualitat de servei les necessitats de mobilitat de la ciutadania".

Així mateix, i davant els reptes que el transport afronta després de la pandèmia, l'empresa pública promotora i gestora del ferrocarril assegura que aquesta manera de transport "es troba en posició d'oferir la millor resposta a les futures necessitats de mobilitat, tant de mercaderies com de passatgers".

De moment, els documents subscrits aquest dilluns són els que concreten la capacitat o el nombre de serveis i freqüències que cadascuna les tres empreses podran realitzar en els tres corredors que s'obrin a la competència, l'AVE a Barcelona, l'AVE a València i el que uneix Madrid i Sevilla.

Renfe i els nous operadors van aconseguir aquests serveis l'any passat a través d'un concurs públic promogut per Adif i podran prestar-los durant un període de deu anys.

En el cas de la companyia pública espanyola, va aconseguir comptar amb contracte a deu anys després de justificar al regulador del mercat, la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència (CNMC), que complia els criteris que la Llei Ferroviària fixa per això, especialment el de les inversions a realitzar.

Una vegada materialitzada la signatura, les tres empreses podran sol·licitar a Adif 'solcs' o 'slot' en els tres AVE que s'obrin a la competència per a explotar aquests serveis en competència des de desembre.

En concret, Renfe realitzarà 86 circulacions diàries pels tres corredors, mentre que Ilsa tindrà 16 freqüències quan comence a operar, el gener de 2022, atés que ja ha indicat que arrancarà el servei un any després. Del seu costat, l'SNCF operarà cinc serveis al dia que, si és procedent, preveu arrancar des del mateix dia 14 de desembre.

INVERSIÓ ASSOCIADA DE 2.550 MILIONS.

L'entrada de competència en l'AVE porta associada una inversió total d'uns 2.550 milions d'euros. Renfe assegura que invertirà 1.646 milions d'euros, uns 600 en nous trens AVE i, la resta, a amortitzar el que queda dels actuals. Del seu costat, SNCF xifra el seu desembarcament a Espanya en uns 700 milions i Ilsa assegura que el seu pla de negoci suposa uns 200 milions.

Adif considera que l'entrada de competència en l'AVE, a més dels avantatges en servei i preu per als viatgers, constitueix una "gran oportunitat" per a amortitzar la inversió realitzada en l'AVE, impulsant l'ús d'aquesta xarxa, la segona major i una de les millors del món, "però que no han aconseguit el nivell d'utilització que correspon a la seua qualitat".

En paral·lel, la companyia que presideix Marró de Vera confia que li supose una "major sostenibilitat", atès que té com una de les seues principals fonts d'ingressos el cànon o peatge que cobra als operadors per usar les vies, les estacions i la resta d'infraestructures ferroviàries.

A això preveu que també contribuïsca el nou sistema de cànon que està actualment en tràmit d'aprovació, perquè deixe de ser un tribut vinculat als Pressupostos Generals de l'Estat i Adif puga tindre flexibilitat per a definir-lo com a "instrument de gestió per a realitzar un ús òptim i eficaç de la xarxa".

Finalment, la companyia pública confia que tot això ajude a consolidar el ferrocarril, el mitjà de transport més respectuós amb el medi ambient, sobretot en desplaçaments de curt radi (d'entre 700 i 1.000 quilòmetre), on, segons apunta, és previsible que AVE guanye la batalla a l'avió.

Destacats