La remodelació de l'entorn de la Llotja podria començar a finals d'any

"A la fi de 2020, tindrem resolt el concurs i podrem començar amb les obres de conversió en zona de vianants definitiva de la plaça del Mercat i la plaça de Bruges"

Guardar

Simulació de la plaça del Mercat de València
Simulació de la plaça del Mercat de València

La vicealcaldessa i regidora de Desenvolupament Urbà, Sandra Gómez, inaugurava, ahir, la peatonalització parcial de la plaça de Sant Agustí, una actuació amb la qual s'ha aconseguit recuperar 2.000 metres quadrats d'espai públic que "abans estava destinat per al pas de vehicles". No obstant això, no és l'única actuació pendent d'executar-se. De fet, Gómez ja ha anunciat que, si tot funciona com està previst, "a la fi de 2020, tindrem resolt el concurs i podrem començar amb les obres de conversió en zona de vianants definitiva de la plaça del Mercat i la plaça de Bruges".

Una actuació, que al costat de la nova plaça de Sant Agustí i la nova plaça de l'Ajuntament, transformaran la imatge actual del centre de la ciutat de València. I és que tal com va explicar Gómez, la idea en aquestes places és unificar els diferents espais, al mateix temps que es posa en valor els elements patrimonials de la ciutat que allí es concentren, com la Llotja, el Mercat Central o l'Església de Sant Joan del Mercat.

I, en què consistirà el projecte? En línies generals, a la plaça del Mercat, es netejarà el paisatge urbà amb la retirada dels actuals elements de senyalització de conversió en zona de vianants blana per a projectar un espai obert, unificat i per als vianants. Així mateix, cal destacar que es crearà una espècie de graderia, de quatre escalons, amb la qual s'aconseguirà recuperar la cota original d'accés a les Covetes i dotar-les de més valor.

Per a la plaça de Bruges, no sols s'actuarà per a adequar el final de l'avinguda de l'Oest, sinó que s'afegirà un reticle de palmeres seguint els eixos de l'estructura del mercat, així com la instal·lació d'un sistema de pèrgoles que dotaran d'ombres aquest espai, i, a més, serviran per a camuflar del paisatge els elements de l'actual pàrquing, com els ascensors i l'escala.

Així mateix, s'ha apostat per diferents tipus de paviments en funció de l'espai en el qual ens trobem. D'aquesta manera, es col·locarà, al voltant de la Llotja, un paviment de pedra natural, similar al de la seua façana, i que faça contrast amb el dels escalons, ja que "es tracta d'un dels paviments més antics de la ciutat".

Per al voltant de l'Església de Sant Joan del Mercat, s'emprarà la mateixa pedra de la seua façana però en format més xicotet i, el més destacat, es pavimentarà amb llamborda recuperada l'entorn del Mercat. "Un empedrat que ara roman ocult sota l'asfalt i que recuperarem".

Finalment, s'ampliaran els espais verds amb la incorporació de més arbrat i, especialment, a la plaça del Mercat, se substituirà l'arbratge actual per palmeres datileres, tan pròpies del paisatge urbà de València.

Es preveu que entre finals de 2020 i principis de 2021 es puga començar amb les obres, que tindran un termini d'execució de 15 mesos.

Destacats