La Reina Letizia inaugura a Elx el curs de l'FP, que arranca amb 23.000 alumnes més i 172 títols

Els estudiants es dupliquen sobre 2008 encara que Espanya continua sent dels països de l'OCDE on menys s'acaba aquests estudis

Guardar

Reina Letizia Elx EP
Reina Letizia Elx EP

La Reina Letizia ha participat aquest dimecres en l'obertura del curs acadèmic de Formació Professional en l'IES Sever Ochoa d'Elx (Alacant), on ha compartit uns instants amb estudiants de cicle mitjà de Màrqueting i Informàtica. En el conjunt del país, un total de 862.000 alumnes s'han matriculat en aquests ensenyaments, 23.000 més que el curs anterior (un 2,8 superior), segons el Ministeri. El curs s'inicia amb 172 títols, sis de nova creació.

En el cas del centre il·licità visitat per la Reina ofereix cursos de Formació Professional presencial i semipresencial per a 600 estudiants a partir dels 16 anys, en concret, cicles d'Informàtica i Administració i Finances, on s'integren els estudis de Comerç, segons han explicat fonts del centre.

La comitiva, en la qual també ha estat present la ministra d'Educació, Isabel Celaá, ha arribat a l'institut il·licità passades les 11.30 hores i ha sigut rebuda pel president de la Generalitat, Ximo Puig, i el conseller del ram, Vicent Marzà.

La Reina ha mantingut una trobada de treball amb membres de la comunitat educativa i representants de les empreses que guarden vincles amb el centre i la resta d'autoritats, en el qual s'ha tractat de la situació de la formació professional dual.

Sobre aquest tema, la vicedirectora de l'IES, María José Arias, que s'ha congratulat de l'elecció del centre per a la inauguració del curs pel reconeixement que suposa al treball i a l'oferta que presenta, ha detallat, en declaracions a Europa Press, que la Reina s'ha mostrat "molt participativa" davant un sistema educatiu que la docent considera que és el "futur".

Així mateix, Arias ha comentat que Donya Letizia ha prestat "molt d'interés" a la petició de les empreses perquè es reconega la labor que desenvolupen en la formació dels estudiants, mentre que els alumnes han relatat què és allò que es poden trobar al final dels seus estudis.

VISITA A les AULES

Al final de la reunió, la Reina ha visitat als estudiants de primer del Grau Mig Comercial, que li han presentat les variables de màrqueting i els treballs de desenvolupament de producte en els quals s'estan especialitzant.

A més, ha conegut a estudiants de primer del Grau Mitjà d'Informàtica que, en aquests primers dies de classe, estan aproximant-se als sistemes informàtics, aprenent a identificar plaques base i els dispositius necessaris per al seu muntatge. L'objectiu del curs, segons el seu professor, Higinio Gutiérrez, és formar als tècnics que estan "demandant les empreses reals".

Finalment, la Reina, acompanyada per la ministra i el 'president' de la Generalitat, ha compartit una trobada informal amb la comunitat educativa abans d'abandonar les instal·lacions passades les 13.00 hores.

A l'eixida del centre en el vehicle oficial, la monarca ha demanat que es detinguera el cotxe, del qual ha descendit i ha estat saludant, parlant, donant la mà i fent-se 'selfies' amb algunes de les al voltant de 200 persones que li esperaven a les portes de l'IES.

Per part seua, Ximo Puig, en declaracions posteriors als mitjans, ha considerat que el fet que el Ministeri d'Educació haja triat Elx per a la inauguració del curs acadèmic exemplifica el "bon moment" de l'FP valenciana, encara que ha rebutjat el "triomfalisme" perquè encara existeix un 30% de joves en situació d'atur.

Per a lluitar contra aquesta situació, Puig ha advocat per afavorir aquest sistema perquè queda "molt camí per recórrer" i ha agraït el treball dels professors d'FP que ensenyen "vida, valors, capacitacions i innovació". "Això és tot el que és l'FP valenciana en aquests moments", ha assenyalat el 'president'.

Segons Puig, durant la passada legislatura es va aconseguir reduir un 20% l'atur juvenil, però "hui necessàriament hem de dir que hem fracassat perquè hi ha un 30% de joves que no tenen ocupació". "I perquè aqueixos joves tinguen ocupació, l'FP dual és fonamental", ha seguit i ha reclamat que hi haja "una millor connexió entre l'FP reglada i l'ocupacional".

Així mateix, ha reconegut que s'ha de ser "més eficient" en l'aprofitament dels recursos; en la necessitat de "vinculació" entre empresa, Generalitat i FP i a "fonamentar" l'autonomia dels centres perquè "tinguen capacitat d'autogestionar-se".

EL 10,5% DEL TOTAL D'ALUMNAT

Segons ha informat el Ministeri d'Educació, els 862.000 alumnes matriculats, suposen un 2,8% més que el curs anterior, un creixement que representa el 12% de l'increment previst per als pròxims anys, segons l'informe 'Dades i Xifres del curs 2019-2020' elaborat per aquest departament. Els estudiants de cicles formatius representen el 10,5% del global d'alumnes no universitaris en aquest curs.

De l'alumnat matriculat en FP, al voltant de 428.300 pertanyen a cicles formatius de grau superior, 14.000 més que en el curs 2018-2019 (+3,5%). Un total de 358.600 són estudiants de grau mitjà, 7.800 més que fa un any (+2,2%), i quasi 75.000 pertanyen a FP Bàsica, amb un increment de 900 alumnes (+1,3%).

D'acord amb aquestes dades, el nombre d'alumnes que estudien FP quasi s'ha duplicat, augmentant un 77% respecte al curs 2008-2009. No obstant això, Espanya continua entre els països de l'Organització per a la Cooperació i Desenvolupament Econòmics (OCDE) amb menor percentatge d'estudiants que acaben FP de nivell secundari, amb un 33% enfront del 40% de la mitjana d'aqueixos estats, i lluny encara de la mitjana dels 23 països de la Unió Europea que formen part d'aquesta organització, amb un 46%, d'acord amb l'informe 'Panorama de l'Educació 2019: Indicadors de l'OCDE'.

SIS NOUS TÍTOLS

El curs arranca amb 172 títols de Formació Professional, dels quals sis són de nova creació. Es tracta de titulacions d'FP de Grau Superior que preparen a l'alumnat per al desenvolupament de les professions relacionades amb el manteniment aeromecànic i dels sistemes electrònics de les aeronaus, així com per a la formació de perfils professionals relacionats amb la salut i el medi ambient.

El Ministeri pretén crear un total de 20 títols alllarg els pròxims mesos, fins a arribar a un total de 80 noves titulacions en quatre anys. Així mateix, aquest curs s'inicia amb la creació o actualització de 45 qualificacions professionals que serveixen "com a referent" per a l'elaboració dels títols d'FP.

En les qualificacions actualitzades i en les noves, a més de les competències professionals pròpies del perfil del qual es tracte, s'han incorporat competències associades al desenvolupament de la indústria 4.0 i de l'economia circular.

Destacats