caixa popular

El Refugi de Serrans recupera el record d'aquells que van fugir dels bombardejos

El Refugi de Serrans podrà visitar-se a partir de la setmana que ve amb visites guiades

El Refugi de Serrans recupera el record d'aquells que van fugir dels bombardejos
13/04/2018 -

La regidora de Patrimoni i Recursos Culturals, Glòria Tello, ha presentat el resultat de la recuperació del Refugi de Serrans, que demà dissabte podrà ser visitat en jornada de portes obertes, i que des de la setmana que ve s’obrirà al públic en visites guiades. El refugi del carrer Serrans va ser un dels primers a construir-se l’any 1937, amb capacitat per a 400 persones. En l’actualitat, aquest refugi és un dels poc que encara manté la seua part aèria per damunt del nivell del sòl, que ha permés que es conserve el rètol original amb lletres ‘artDecó’ en roig perquè la gent que no sabera llegir, poguera identificar les lletres i posar-se a resguard dels bombardejos.

Refugio Serranos

En aquest sentit, Tello ha manifestat el seu entusiasme per poder obrir al públic un espai que recupera la nostra història, però també els records de molts altres valencians que van viure els anys de guerra. ‘Era una demanda ciutadana de fa molts anys, i per a nosaltres era molt important dur-la a terme”, ha explicat la regidora. Tal com ha recordat, es tracta d’una actuació ‘dins del conjunt d’iniciatives impulsades des de l’Ajuntament per a la recuperació de València en la memòria’.

En l’acte també ha intervingut l’arqueòloga municipal Pepa Pascual, coordinadora dels treballs, així com Paquita Carrasco, veïna de Ciutat Vella des del seu naixement fa 93 anys, que recorda, com si fóra ahir, com es refugiava de les bombes en aquest lloc. ‘Açò no s’oblida. La primera vegada que vaig entrar tenia molta por... no sé el que em va semblar… que anava sota terra; i així era. I, clar, aqueixes coses no es poden oblidar. Mai. Per molts anys que passen’, ha explicat. ‘Jo era una xiqueta, i creia que no tornaria a eixir. Tot estava molt fosc’. Paquita Carrasco ha conclòs, expressant la seua esperança de cara al futur: ‘Crec que encara hi ha temps perquè aquells que vénen després ho facen millor, que s’acorden, i que procuren que no torne a passar el mateix’.

Refugio Serranos

Els treballs de rehabilitació, que van començar en 2016, han consistit en una primera fase de treballs de neteja i especialment d’impermeabilització del sostre del refugi per a evitar l’entrada d’aigua a l’interior, així com la neteja de les façanes i la substitució de portes (que reprodueixen les originals). Durant 2017 es va efectuar un estudi arqueològic mitjançant tastos muraries, que va ser la base per a redactar i escometre el definitiu projecte de restauració. La regidora de Cultura ha agraït l’aportació de la Diputació de València de 100.000 euros al pressupost total del projecte (165.000 euros).

No obstant això, la qual cosa, sens dubte, destaca del procés de rehabilitació del Refugi de Serrans és la recuperació de més de 200 dibuixos, que abasten des del moment de la seua construcció, fins al seu abandó com a casal. D’aquesta manera, els visitants podran descobrir dibuixos de figures humanes, noms i signatures, cases bombardejades o esquadrons d’avions de combats, que són un reflex de les sensacions que van viure les persones refugiades.

Refugio Serranos

Un altre element singular d’aquest espai, que no apareix en uns altres, és per exemple la cartel·la en alt, sobre el banc corregut al costat dels murs, per a poder deixar els estris de les persones refugiades. En conjunt, l’espai, amb capacitat per a 400 persones, presenta dos accessos: des del carrer de Serrans, i des del carrer Palomino, tots dos en colze (amb angle de 90 graus) per a evitar l’entrada de metralla per efecte de l’ona expansiva de les bombes. La sala del refugi té 3 naus, separades per dues fileres de pilars de formigó que subjecten una coberta adintelada molt gruixuda (de més d’1,50 metres de formigó). En el sostre i parets s’obrin els orificis per a la captació i extracció de l’aire, que comuniquen amb canonades que ixen a l’exterior mitjançant un alt fumeral conservat en la coberta. Com la majoria de refugis de la ciutat, el de Serrans tenia un bany, al costat de l’extractor d’aire. Gran part d’aquests elements originals ha desaparegut, però l’estudi arqueològic ha permés reconstruir el seu aspecte original, que pot observar-se en un dels panells informatius instal·lats.

Les persones interessades a conéixer de prop el refugi de Serrans podran fer-ho demà dissabte, en jornada de portes obertes, de 10.00 a 14.00 i de 16.00 a 19.00 hores; i a partir de la setmana que ve en visites programades i guiades, tots els dimecres (a les 11, 13, 16 i 18 hores) i dissabtes (a les 11 i a les 13 hores), mitjançant reserva prèvia.

Etiquetes


fiestas gandia 2018

Més notícies

0 comentaris

Encara ho tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

quatre × 2 =

som
semana de la agricultura de torrent 2018
sempre teua
exposicion caps tallats
exposicion caps tallats
decidim vlc
Semana mobilidad Valencia 2018
festes xirivella 2018