La rehabilitació de Doctor Collado; una "dotació cultural" amb jaciments del Segle XI

La Vicealcaldessa, Sandra Gómez, ha mostrat l'avanç de les excavacions arqueològiques en un edifici que l'anterior govern popular pensava destruir "per a fer un altre edifici d'habitatges més"

Guardar

20190916 Visita rehabilitación yacimiento Doctor Collado Sandra Gómez-10
20190916 Visita rehabilitación yacimiento Doctor Collado Sandra Gómez-10

"On abans hi havia un projecte d'enderrocament i destrucció del nostre patrimoni històric, ara hi ha un projecte de recuperació i rehabilitació". Així ha iniciat la Vicealcaldessa i Regidora de Desenvolupament i Renovació urbana, Sandra Gómez, en el soterrani de l'edifici situat en la cèntrica Plaça del Doctor Collado número dos. Un subsòl carregat d'història; sales de magatzematge voltades de 500 anys, un forn tradicional de mitjans del segle passat i restes de Muralla Musulmana del Segle XI.

La regidora ha assenyalat la intenció del Consistori amb aquesta dependència municipal, que és essencialment "cultural". Segons ha relatat, ja amb l'arribada de la Nau en 2015, es va decidir canviar el projecte de destrucció i edificació d'un nou edifici d'habitatges d'aquest immoble del centre històric. En el seu lloc, amb la façana original, es tractarà d'"una dotació pública" la finalitat de la qual no és encara coneguda: "Pot ser un possible centre d'interpretació de la Llotja... o qualsevol altre tipus de dotació cultural. En tot cas, tindrà com a objectiu valorar el patrimoni artístic de la ciutat de València", ha assenyalat.

Des de l'Ajuntament asseguren que la intenció, després de les troballes, és que qualsevol ús que resulte finalment de l'edifici passe per "consolidar i conservar qualsevol element històric que hem trobat". L'avantatge d'haver-se conservat la titularitat pública és, entre altres, la seguretat que podran visitar-se els jaciments.

[related:galleries:1:{orientation:vertical}]

Segons han relatat Pepa Pascual, de la Secció d'Arqueologia Municipal, el primer treball arqueològic en l'edifici ja està conclòs, encara que abans "van haver d'apuntalar l'edifici per a poder treballar assegurances". Com se sospitava pel traçat conegut de la muralla, a baix s'han trobat "restes de la muralla islàmica del segle XI, en diferents estats de conservació". S'ha trobat, a més, el traçat de la 'avantmuralla', un posterior element defensiu construït en el Segle XII, i l'inici del fossat que, en l'edat mitjana, es va transformar en séquia i era conegut com a "Vall Cobert".

"Enclavament estratègic"

Restes de la Muralla Musulmana

Es conservarà, a més, tota la maquinària original d'un forn tradicional construït en els anys 60. "Els més majors ho recordaran", ha assenyalat Pascual; en els anys 80 encara es podia comprar pa en ell. També sales voltades que s'estenen cap al carrer de les escales de la Llotja, del Segle XVI, que antigament s'utilitzaven com a magatzem.

Aquesta excavació ha servit per a comprovar que béns històrics hi ha i, així, el projecte de reforma de l'edifici no afecte a aquests, o el mínim possible. Segons ha explicat un dels responsables de l'obra, una vegada finalitzen per complet els treballs es "traçarà el pas de la muralla" i els altres elements rellevants a conservar, per a saber on "cimentar" i poder assentar les bases de la reconstrucció. "Aquest és un enclavament estratègic, al costat de la Llotja. És important que qualsevol element es recupere i puga ser visible. No solament per als valencians i valencianes, sinó per a qualsevol persona que vulga conéixer la història de València", ha asseverat Gómez.

Destacats