25n
25N
25N

La nova Ordenança de Mobilitat ja regula la circulació dels patinets a València

El ple municipal ha aprovat la nova Ordenança de Mobilitat que s’adapta als nous temps

La nova Ordenança de Mobilitat ja regula la circulació dels patinets a València
25/04/2019 -

L’últim ple municipal ha donat llum verda a la nova Ordenança de Mobilitat Sostenible de València, que no ha comptat amb el suport de l’oposició. En els seus 55 articles recull les propostes presentades en 49 instàncies per la ciutadania i entitats socials i empresarials amb l’objectiu de regular des de l’ús del carril bici i els nous dispositius motoritzats per al desplaçament individual fins a les mesures adaptades per a les persones amb diversitat funcional.

El regidor de Mobilitat de l’Ajuntament de València, Giuseppe Grezzi, s’ha mostrat satisfet amb una nova ordenança que “dóna prioritat a vianants i al transport públic. Es tracta del fruit d’un treball consensuat durant mesos pels tècnics municipals de Mobilitat amb entitats socials i empresarials, i avalat pels diferents informes dels diferents serveis municipals”, al que ha afegit que, finalment, València compta amb “una ordenança de futur, concorde a les recomanacions de la Direcció General de Trànsit i amb projecció de continuar amb la reducció del nombre d’accidents, que ja s’han reduït als últims quatre anys”.

Així, aquesta nova Ordenança de Mobilitat, que entrarà en vigor després de la seua publicació en el BOP, recull les normes de circulació que hauran de seguir un dels vehicles de mobilitat personal a motor (VMP) que es troben en plena expansió: els patinets. D’aquesta manera, l’ordenança els divideix en tipus A i tipus B, en funció de la seua grandària, i marca una edat mínima per a circular amb un VMP per les vies i els espais públics que es fixa en 16 anys.

Així mateix, també recull una sèrie de recomanacions, com disposar d’una assegurança de responsabilitat civil amb cobertura en cas d’accident per a danys a tercers; disposar de timbre i fer ús del casc, encara que no de manera obligatòria; utilitzar reflectores quan se circula de nit; i, fins i tot, la possibilitat de registrar els VMP a l’Ajuntament a l’efecte d’identificació en cas de robatori, accident, estacionament indegut, etc. En aquest aspecte, sí que especifica com a prohibició l’ús de cascos o auriculars connectats, així com del telèfon mòbil o qualsevol altre mitjà de comunicació que implique ús manual, mentre s’està circulant amb el VMP.

Quant a les zones de circulació permeses, l’Ordenança de Mobilitat regula que els vehicles de mobilitat personal de tipus A hauran de circular, preferentment i per aquest ordre, pels carrils bici situats a cota de calçada sense superar els 20 km/h; pels carrils bici sobre les voreres sense superar els 15 km/h; per les ciclocarrers o vies de sentit únic limitades a 30 km/h; pels carrers residencials o zones 30; i pels carrers per a vianants sempre sense superar els 10 km/h.

Les mateixes condicions de circulació hauran de respectar els vehicles de mobilitat personal de tipus B, a excepció dels carrers per a vianants on ho tindran prohibit. Per descomptat, cap mena de VMP tindrà permés la circulació per les voreres, aplicant-los les mateixes condicions que a les bicicletes.

Respecte als VMP sense motor, és a dir, monopatins, patins o vehicles similars, han de circular, preferentment, per la infraestructura ciclista. No obstant això, també ho podran fer per les voreres, carrers per a vianants o zones residencials sempre moderant la velocitat i amb precaució. Això sí, els estarà prohibit envair la calçada o els carrils de circulació a 30km/h durant la circulació, excepte per a creuar.

Autorització municipal per al lloguer de vehicles

La nova Ordenança de Mobilitat municipal també recull l’obligació de disposar de la corresponent autorització municipal abans de començar a realitzar activitats econòmiques basades en el lloguer de VMP i bicicletes sense persona conductora i sense base fixa. Aquesta autorització, tal com s’especifica, es podrà adquirir bé directament, o bé per licitació pública especificant les condicions d’ús de l’espai públic i d’estacionament d’aquests vehicles.

Així mateix, especifica que tots aquests vehicles hauran de comptar amb la seua corresponent assegurança de responsabilitat civil per a cobrir possibles danys i perjudicis a terceres persones.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

huit + tretze =

museo prehistoria