caixa popular

Vora 6.000 persones han visitat el refugi antiaeri de l'Ajuntament

Vora 6.000 persones han visitat el refugi antiaeri de l'Ajuntament
25/08/2017 -

Un total de 5.866 visitants ja han gaudit del refugi antiaeri rehabilitat de l’Ajuntament des que es va inaugurar el passat mes d’abril. Una xifra que s’uneix a les 4.882 persones que han estat a l’exposició temporal “Tempesta de ferro”, que es pot visitar fins al 3 de setembre a la sala d’exposicions del carrer de l’Arquebisbe Mayoral.

Les visites a aquest refugi continuaran com fins ara, amb cita prèvia i en grups xicotets per motius de capacitat i de seguretat. A la recuperació de l’edifici s’ha afegit també “una museïtzació en panells perquè els visitants aprecien les instal·lacions i recorden quina era la seua comesa”, ha recordat la regidora de Patrimoni Cultural i Recursos Culturals, Glòria Tello.

Es tracta d’un refugi de tipus escolar que va ser construït en 1938 i tenia capacitat per a 700 xiquets del centre educatiu que estava situat en un lateral del mateix edifici de l’Ajuntament. Constava de dues entrades simètriques a través d’escales i cinc naus cobertes amb volta rebaixades de formigó. Totes les naus disposaven de bancades d’obra perquè els xiquets s’assegueren mentre esperaven que passara el perill. El refugi disposava de vàters i d’electricitat.

Va ser modificat parcialment en els anys 50 per a construir la cotxera actual, i en els 60 començà a utilitzar-se com a magatzem de documents, i per això se’n van eliminar alguns elements originals com ara les bancades. A més, es va afegir un paviment de rajola hidràulica i es van picar les parets. També se’n va modificar l’aspecte original en compartimentar les naus amb tàpies i aquestes naus es van independitzar amb portes.

Amb tants canvis i amb el nou ús es va oblidar el seu origen fins que en 2016 la Regidoria de Patrimoni Cultural i Recursos Culturals en va emprendre la recuperació i posada en valor “com a llegat patrimonial de la memòria històrica de la Guerra Civil de la ciutat de València”.

Segons ha exposat Glòria Tello, “els refugis de la guerra civil són BRL i el govern de la Nau vol posar els edificis patrimonials com aquests a l’abast de la ciutadania, doncs obrir les portes és una de les nostres línies polítiques, ho hem fet al Palau de la Música per exemple i també volem fer-ho amb la resta d’edificis que el PP volia amagar. Nosaltres volem oferir coneixements als valencians i valencianes i no mantenir-los en la ignorància o la censura”.


Més notícies

0 comentaris

Encara ho tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

4 × 1 =

viva gym canovas
exposicion caps tallats