25n
25N
25N

El reforç de l'Emergència Climàtica passa pels pressupostos i 'reverdir' zones

La Conselleria de Mollà projecta ajudes a municipis, entitats i empreses per a accelerar la Transició Energètica

EP

El reforç de l'Emergència Climàtica passa pels pressupostos i 'reverdir' zones
07/11/2019 -

“Diguem les coses pel seu nom. El canvi climàtic ja s’ha transformat en Emergència Climàtica“, assenyalava Ximo Puig en el seu discurs, poc abans de revalidar com a President de la Generalitat Valenciana. Un temps després, el sis de setembre, les Corts declarava aquesta Emergència. Per això, va apuntar el Conseller d’Economia, Vicent Soler, el projecte de pressupostos de 2020 per a la Comunitat recullen el “compromís” contra el “canvi climàtic”.

Són diverses les conselleries implicades amb l’Emergència Climàtica i la Transició Energètica, com la d’Habitatge i Arquitectura Bioclimàtica o la d’Agricultura, Desenvolupament Rural, Emergència Climàtica i Transició Energètica. Aquesta última, que porta el tema en la seua pròpia denominació -encara que es coneix com a Medi Ambient-, veurà el seu pressupost general incrementat en un 4%. És la tercera conselleria que més augmenta la seua dotació respecte al passat any; un augment que es dirigeix, en gran part, a la lluita contra el canvi climàtic.

En la compareixença de la consellera al capdavant d’aquesta àrea, Mireia Mollà, aquesta va destacar la seua activitat “inversora”: “Més del 18% del pressupost total és per a inversions. Per a gestions del món rural, ramader… però també naturals i canvi climàtic”.

Segons el projecte de pressupostos presentat per Soler, es recull un “reforç de la lluita contra el canvi climàtic, que passa de 690.000 euros a 3,5 milions”. Unes primeres línies que Mollà ha matisat: es tracta de programes situats dins del Pla d’Adaptació al Clima i Energia (PASTURA). És una “línia molt important per a ajudar a entitats locals” que contribuïsquen en la lluita, en la línia de l’ONU: són les ciutats les responsables del “78% del consum d’energia mundial” i de “més del 60% de les emissions d’efecte d’hivernacle”.

Així, aquesta nova línia servirà per a donar suport econòmicament actuacions contemplades en els Paus aprovats pels consistoris “que puguen suposar un major impacte”.

Reviure amb prevenció

Al seu torn, a través de la Direcció de transició Energètica, s’obrirà una línia per al “foment de les energies renovables als sectors econòmics i entitats de 2,17 milions d’euros“. Unes ajudes destinades a afavorir aqueixa “transició energètica” que resulte en un menor consum energètic i, en definitiva, de l’ús de les energies renovables.

No obstant això, és al mig Natural i Avaluació Ambiental on es troba la major partida que, sense estar vinculada ‘directament’ amb la lluita amb el canvi climàtic, està estretament relacionat. Aquesta àrea augmenta quatre milions el seu pressupost fins als 51. Des d’ací es gestionen els parcs naturals de la Comunitat Valenciana, però també la gestió del bon estat ecològic de l’entorn. Així, ja hi ha planejats “22,5 milions d’euros per a reconstruir incendis de 2012″.

Des de la Conselleria s’invertirà a “reconstruir” i reverdir zones greument afectades per incendis forestals, un problema cada vegada més potencial -en número i severitat- pel calfament global. Es farà, a més, amb l’aplicació d’un pla de prevenció d’incendis: “Fer-la reviure en el marc de la prevenció”.

Més informació

0 comentaris

Encara ho tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

17 − 17 =

mercat medieval ontinyent