25n
Orgull
Orgull

Puig: "La reforma del sistema de finançament autonòmic és una qüestió irrenunciable per al Consell"

El problema territorial d’Espanya no és solament Catalunya

E.P.

Puig: "La reforma del sistema de finançament autonòmic és una qüestió irrenunciable per al Consell"
12/08/2018 -

El president de la Generalitat Valenciana, Ximo Puig, assegura que la reforma del sistema de finançament autonòmic és una qüestió “absolutament irrenunciable” per al Consell. “No contemplem que s’abdique de la responsabilitat de liderar el canvi de finançament per part del Govern”, subratlla.

Així ho ha indicat Puig en una entrevista concedida a Europa Press en la qual, no obstant això, reconeix que actualment existeixen unes circumstàncies polítiques “molt complicades” perquè s’arribe a un acord sobre el nou model, però assegura que no deixarà d’insistir.

Malgrat açò, destaca que el nou executiu de Pedro Sánchez ha obert la porta a dues qüestions “molt positives”, com són mesures transitòries per a les comunitats autònomes pitjor finançades i la possibilitat d’una reestructuració del deute el que para la Comunitat suposa “un enorme alleujament” i “estar en disposició d’aconseguir eixa pilota d’oxigen” a l’espera d’una “concreció final” que confia que puguen respondre’s “en les primeres setmanes de setembre”.

En aquest sentit, ha negat haver rebaixat el to reivindicatiu en la reclamació de la reforma del model. “En absolut”, subratlla per a assenyalar que per al govern autonòmic aquesta qüestió és “de comunitat”. “La Comunitat és la meua referència i el meu paper i no tinc major obediència que els valencians i, per tant, en cap cas condicionarem la nostra posició d’una manera partidària”, emfatitza.

Al seu judici, la diferència “fonamental” en la forma de gestionar aquest tema per part de l’anterior govern del PP i l’actual és que “Mariano Rajoy va tenir un compromís en la Conferència de Presidents que no va executar i ara Sánchez sí que ha dit mesures prèvies per a compensar la situació actual i al mateix temps propiciarà l’acord”, defensa.

Ara bé, puntualitza, l’important és que “hi haja el major compromís possible per part del Govern”. “Sabem de les dificultats i de la realitat parlamentària i és cert que si no hi ha una majoria suficient per a donar suport al nou model, no es podrà fer, però nosaltres no contemplem que s’abdique de la responsabilitat de liderar el canvi de finançament per part del govern”, adverteix.

“EL PROBLEMA TERRITORIAL D’ESPANYA NO ÉS SOLAMENT CATALUNYA”

Per tant, el ‘president’ assegura que seguirà insistint, fins i tot “amb més afany” en la “necessitat que es done una solució al finançament” perquè “el problema territorial d’Espanya no és solament Catalunya, sinó que són les asimetries profundes que existeixen entre unes autonomies i unes altres per a prestar els mateixos serveis”.

Lamenta que en aquests moments la Generalitat tinga “un autogovern limitat” perquè hi ha qüestions de promoció econòmica i d’infraestructures que no poden atendre “degudament” perquè no compten amb els recursos necessaris.

Per això, no acceptaria un pacte bilateral “ni amb Catalunya ni una altra comunitat”, ja que a Espanya “hi ha una situació que produeix profundes desigualtats”, així com existeix “una falta d’equitat que té conseqüències en el desenvolupament territorial”.

ACTUALITZACIÓ DE L’ESTAT DE LES AUTONOMIES

Per a resoldre aquesta situació, apel·la a l’actualització de l’Estat de les Autonomies que, encara que admet que ha sigut una història “d’èxits i ha generat moltes sinergies positives”, és “moment de transformar-ho” perquè “està esgotat com a tal”.

“Caldria anar cap a un model federal que garantisca la igualtat entre ciutadans i la singularitat dels territoris. Hi ha territoris que tenen una ambició de caràcter cultural i identitari diferent i cal acceptar-ho perquè si no acceptem les diferències no podem solucionar el problema. La confrontació no és la solució, sinó diàleg i per a dialogar cal entendre’ns com som i el futur d’una Espanya cohesionada passa per açò”, explica.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

quatre × tres =