La reforma de la llei electoral, llista per a ser votada en ple sense el suport suficient perquè tire endavant

Guardar

urnas_elecciones
urnas_elecciones

La reforma de la llei electoral ha superat aquest dimarts en comissió l'últim tràmit abans de passar al ple de les Corts per a la seua votació final sense aconseguir el respatler necessari, de dos terços de la cambra --no n'hi ha prou amb els vots dels partits del Botànic--, en mantindre's Ciutadans (Cs) i PP en el rebuig a aquesta modificació que, entre altres qüestions, planteja la rebaixa de la barrera electoral del 5 al 3%.

En el primer dels casos, el diputat de Cs Juan Córdoba ha assegurat que el seu grup no recolzarà la reforma perquè és "un pegat" i no arreplega un aspecte "fonamental" per a ells com la circumscripció única, per a la qual han presentat una proposta de reforma estatutària."Volem una llei de màxims, justa, proporcional, transparent, amb llistes desbloquejades, mailing conjunt i amb la rebaixa de la barrera, i que tots els vots valguen igual", ha subratllat.

El diputat del PP Luis Santamaría, per la seua banda, ha mostrat la seua "profunda decepció" després de llegir la llei i ha assegurat que el seu grup s'ha sentit "exclòs des del principi de la negociació perquè se li va plantejar "una fulla d'adhesió" amb nou punts i al no estar d'acord en la rebaixa del llistó electoral no es va negociar més amb ells: "Els dol que no firmem xecs en blanc".

També, a més de considerar que la llei està "mal feta", ha indicat que es va plantejar "per a quedar bé amb els senyors d'EU" i ara és "una enorme imprudència" baixar del 5 al 3% la barrera electoral en un moment en què "partits d'ultradreta marxen a plaer a Europa". "És un error majúscul", ha incidit, per a retraure al Botànic que està feta "a mesura, és curtterminista i respon els seus interessos electorals".

Fran Ferri (Compromís) i Rosa Mustafá (PSPV) han defès la "necessitat" de reformar la llei electoral vigent, que data de 1987, i el síndic de la coalició ha destacat que es tracta de decidir si un es vol quedar en eixa data o "avançar en democràcia" rebaixant un llistó electoral que durant anys ha sigut "una barrera antidemocràtica que ha silenciat la veu de milers de valencians", subratllant la incoherència de defendre el principi "una persona, un vot" mentre es "tolera" eixe llistó.

De fet, Ferri ha indicat que el seu grup votarà a favor tant d'aquesta proposta com de la de Cs per a la circumscripció única i la del PSPV per a rebaixar exclusivament la barrera electoral perquè estan d'acord amb el que es planteja en les dos.

Des de Podem, Antonio Montiel ha defès les esmenes que ha presentat el seu grup, de caràcter tècnic algunes i una altra relacionada amb la paritat que ha quedat pendent per al ple per a abordar la seua redacció. A més, ha subratllat que aquesta no és una llei només per a rebaixar la barrera electoral, sinó que inclou molts més aspectes com el vot preferencial o la paritat, i ha recordat a Cs que la seua reforma estatutària no podria, per temps, arribar abans de maig de 2019.

També ha indicat al PP que "si té por de l'extrema dreta, controle (Pablo) Casado" i ha assenyalat que VOX és "un partit que està inoculant-se en els partits de dreta tradicional; el PP i en menor mesura Cs està fent-li el joc a l'extrema dreta".

Sobre aquesta mateixa qüestió, Ferri ha preguntat als 'populars' si consideren que el PP de Catalunya ho és perquè "no haguera entrat amb una barrera com aquest" del 5%. Alfred Boix (PSPV) ha agregat que l'entrada de forces la decidirien en tot cas els valencians, "no la barrera". "Combatre els populismes no crec que siga un problema de llistó electoral", ha advertit.

Els socialistes també han assenyalat que el consens al que apel·la el PP és "un camí que cal transitar i per al qual fa falta diàleg i ganes", i ells ho van intentar dos vegades, a la tercera "el PP ni va contestar" i ara Cs s'ha baixat "en l'últim minut" i "evitarà que la llei es modernitze".

"LLEI DE MÀXIMS"

Córdoba ha insistit que volen una "llei de màxims" i accepten el joc democràtic i que aconseguisquen representació els partits que els ciutadans decidisquen, com han acceptat "que l'extrema esquerra estiga ací".

Santamaría ha lamentat la "rabiola" del Botànic perquè Cs els ha dit que no i ha insistit que al PP li preocupa l'ascens de la ultradreta i no volen "posar-li-ho fàcil", agregant que "no hi ha major fàbrica d'ultradretanes que Podem".

Destacats