caixa popular

El Consell proposa un estat federal plurinacional

La proposta per a la reforma de la Constitució del govern valencià inclou rebaixar l’edat per a l’exercici dels drets polítics als 16 anys

El Consell proposa un estat federal plurinacional
01/03/2018 -

La “Proposta política sobre la reforma de la Constitució Espanyola” del govern valencià ja està damunt de la taula. El cap del Consell, Ximo Puig, la va presentar en un acte dimarts passat en el Palau de la Generalitat. En aquest esborrany, destaca l’avanç en un model territorial “federalitzant”, que “done oportunitat a la cooperació entre les autonomies” al mateix temps que reconega la plurinacionalitat de l’estat.

Segons Puig, és necessari paralitzar la “contrareforma recentralitzadora” del govern de Mariano Rajoy, de manera que les autonomies participen en la reforma de la Carta Magna que es debat en una comissió del Congrés dels Diputats. En aqueix sentit, el Consell portarà aquest text per a formar part del procés de decisió, i Ximo Puig va voler ressaltar que el valencià és “el primer govern autonòmic” que expressa la seua opinió sobre aquest assumpte.

L’esborrany arreplega la necessitat que la Constitució s’actualitze contemplant assumptes com el canvi climàtic, la violència masclista i la igualtat de gènere, i valors com la paritat, la sostenibilitat i l’hospitalitat. En paraules del president, valors que farien aterrar la Carta Magna “al segle XXI”.

A més, destaca la proposta de rebaixa de l’edat per a l’exercici dels drets polítics als 16 anys, i la igualtat de drets entre persones estrangeres i nacionals amb l’objectiu de “rescatar persones”, lema que ha mantingut sempre el Consell del Botànic.

I per descomptat, el model de finançament és un dels pilars fonamentals en les reclamacions del govern valencià, per la qual cosa la seua reforma queda recollida també en l’esborrany. Els principis pels quals hauria de regir-se aquest sistema serien la suficiència financera, la igualtat, la lleialtat institucional i la corresponsabilitat fiscal. La presa de decisions, a més, hauria de ser un procés multilateral i participatiu protagonitzat per les comunitats autònomes, amb mecanismes per a impedir decisions unilaterals del Govern central.

PSPV i Compromís celebren aquesta proposta

El portaveu del PSPV en les Corts Valencianes, Manolo Mata, es va mostrar ahir “tremendament orgullós” perquè el govern valencià “és avantguarda en assumir el paper constitucional que té de fer propostes”. Sobre el text en si, va assegurar que és “agosarada” i “interessant” i que justifica que “cada generació necessita estar còmoda amb la seua Constitució”.

Fran Ferri, síndic de Compromís, va fer pública la seua alegria per què els valencians siguen “punters” en realitzar propostes en aqueix sentit, que inclouen suggeriments “en positiu” per a modificar una Carta Magna que “molts consideren intocable”. “Si foren constitucionalistes, el que més voldrien és avançar”, va concloure.

Podem: Hi ha precipitació i acceleració

En Podem, la tercera pota del Botànic, ho veuen des d’una altra perspectiva. Encara que el seu líder a la Comunitat, Antonio Estañ, va agrair que la majoria de les seues aportacions estaven incloses, també va assenyalar “certa precipitació” que fa que “no quede clar el blindatge de drets”, entre altres qüestions.

Etiquetes

Més notícies

0 comentaris

Encara ho tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

3 × 2 =

sempre teua
exposicion caps tallats
exposicion caps tallats
Semana mobilidad Valencia 2018
decidim vlc
Decidim VLC