25n
25N
25N

Les administracions valencianes uneixen forces per la protecció de l'Albufera

Ximo Puig ha anunciat la redacció d’un projecte integral per a la recuperació de l’Albufera

Les administracions valencianes uneixen forces per la protecció de l'Albufera
28/01/2020 -

“Hem de salvar l’Albufera perquè és salvar la identitat dels valencians i valencianes”. Sota eixa premissa, i tenint en compte el destacat valor mediambiental que aquest paratge natural té per al territori valencià, el President de la Generalitat, Ximo Puig, ha anunciat la redacció d’un projecte integral per a la recuperació de l’Albufera, que estarà inclòs dins del Pacte Verd Valencià.

Tal com va explicar Puig durant la seua participació en el ‘Fòrum Europa’, l’Albufera és “una joia verda europea” que necessita una acció coordinada i conjunta per a la seua protecció. “Impulsarem una acció integral que servisca de punt de trobada de tots els agents implicats en aquest patrimoni ecològic, cultural, agrícola i social que representa l’Albufera”. Per aquest motiu, el president de la Generalitat no només sol·licitarà la implicació de la Unió Europea, sinó també de totes les institucions i de la societat civil valenciana.

I és que com bé assenyala Puig, “es tracta de recuperar i preservar aquest paratge no només per a la Comunitat Valenciana, sinó per a tot el sud d’Europa”. Per això, aquest projecte haurà de comptar amb el Ministeri per a la Transició Ecològica, la Confederació Hidrogràfica del Xúquer, la Generalitat, l’Ajuntament de València i, per descomptat, “a la gent que viu ací”.

Aquest projecte de recuperació de l’Albufera està integrat dins de les accions del Pacte Verd Valencià, que s’impulsarà al llarg d’aquesta legislatura, amb l’objectiu d’evolucionar cap a un model de desenvolupament 5.0 en el qual la sostenibilitat serà un dels pilars fonamentals. Així, des del Govern del Botànic es preveuen altres accions d’actuació davant l’emergència climàtica, com el pla Reforesta que serà “el pulmó del futur de la Comunitat Valenciana”.

Reivindicacions per a preservar l’Albufera

Ningú dubta del valor ambiental de l’Albufera. I és que aquest paratge natural representa el tercer aiguamoll de l’Estat, i un dels més importants d’Europa. Un enclavament de biodiversitat que fa que des dels diferents sectors de la societat s’exigisquen mesures per a la seua conservació perquè, malgrat que la situació del llac es troba en el seu millor moment des del col·lapse ambiental de principis dels anys 70, la veritat és que necessita actuacions concretes per a mantenir-se i millorar.

Entre les reivindicacions per a la seua recuperació sempre apareix la necessitat d’una major aportació hídrica. D’acord amb les dades de l’Ajuntament de València es va passar de percebre una aportació anual de 1.000 hectòmetres quadrats a 300. Però, a més, amb l’ampliació del Port damunt de la taula, des de les administracions valencianes estudien quin impacte podria tindre per a l’Albufera.

La portaveu del Consell, Mónica Oltra, ha insistit en la necessitat d’una nova DIA (Declaració d’Impacte Ambiental) per a ampliar el Port de València, ja que, explica, “s’ha modificat de manera substancial el projecte inicial de 2007”. Sobre aquest aspecte, Oltra ha ressaltat que, pràcticament, “ha desaparegut el cordó dunar del Saler que protegeix l’Albufera i impedeix l’entrada de sal”. Per això, és necessari assegurar-se que amb l’ampliació del Port, l’Albufera continuarà estant protegida perquè “correm el risc que el llac es convertisca en un manglar”, impedint, per exemple, el cultiu de l’arròs.

Amb el projecte de recuperació de l’Albufera, impulsat per la Generalitat, es pretén intensificar la protecció d’aquest paratge, al mateix temps que s’incrementen les accions per a recuperar un dels espais naturals més emblemàtics de València.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

tres + 3 =