caixa popular

A favor o en contra de permetre fumar en les platges?

Compromís planteja la creació d’una Xarxa de Platges sense Fum per a la Comunitat Valenciana

Bruno Almela

A favor o en contra de permetre fumar en les platges?
02/05/2018 -

Jordi Juan, diputat del grup Compromís en Les Corts, ha presentat una proposta perquè el parlament valencià inste al Consell a crear una Xarxa de Platges sense Fum, però, això sí, sempre des d’una perspectiva educativa i de conscienciació, i no com una eina per a aplicar sancions a la ciutadania. I és que, tal com va indicar, a través d’un comunicat, ‘a escala mundial, s’estima que cinc bilions de burilles són tirades al medi ambient, la qual cosa suposa la primera font de brossa en el món, i la forma més comuna de deixalla en el medi marí’.

Una burilla contamina fins a 50 litres d’aigua potable

Una iniciativa que, sens dubte, cerca una major protecció per al nostre entorn, però que no estarà exempt de polèmica en reduir considerablement les zones permeses per a fumadors. Així i tot, el diputat de Compromís assenyala que ‘una burilla contamina vuit litres d’aigua de mar, i fins a cinquanta litres d’aigua potable’. En aquest sentit, i amb l’objectiu no solament de fomentar hàbits de vida saludable, sinó també de la necessitat de protegir els nostres recursos naturals, Jordi Juan explica que ‘diversos municipis han engegat iniciatives destinades a convertir els seus arenals en espais lliures de fum i burilles, amb l’objectiu de reduir el consum de tabac i els seus efectes contaminants en les platges’.

Una proposta que no és, per res, desgavellada, si es té en compte que ja s’està duent a terme en altres comunitats autònomes, com la platja de Talamanca i Santa Eulàlia a Eivissa o la platja de Motril a Granada, entre altres. Aquesta iniciativa, que va ser pionera en Baiona (Pontevedra) l’any 2012, va aconseguir una resposta molt positiva per part de la població, naixent en 2016 la Xarxa Gallega de Platges sense Fum, ampliant aquesta proposta a un gran nombre de platges de tota Galícia. I és que és necessari recordar que, seguint el model aplicat en el nord d’Espanya, aquesta proposta no implica un caràcter sancionador, sinó de participació ciutadana.

La Xarxa de Platges sense Fum no sancionarà als fumadors

D’aquesta manera, en el comunicat, Jordi Juan detallava que aquesta Xarxa de Platges sense Fum no implicarà ‘una vigilància especial, ni se sancionarà als fumadors, sinó que és de caràcter voluntari i divulgatiu per a promoure hàbits de vida saludable i de respecte al medi ambient amb campanyes de sensibilització per part dels Ajuntaments’.

Així mateix, s’ha explicat que seran els diferents municipis els que decidiran si s’adhereixen o no a aquesta xarxa. Així, els que decidisquen participar, disposaran dels recursos necessaris per a realitzar diferents activitats de conscienciació, com a jornades de formació, senyalitzar els arenals corresponents que formen part d’eixes zones sense fum o publicitar el projecte, entre altres mesures.


xs puzol

Més notícies

0 comentaris

Encara ho tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

19 − tretze =

Paiporta
exposicion caps tallats
certamen de bandes vila de catarroja
Tardor
cultura als barris