La Diputació i els ajuntaments contra la violència de gènere: “Solament en xarxa podrem derrotar aquesta xacra”

La corporació provincial reuneix a mig centenar de municipis en una Xarxa oberta que tractarà d’unificar tràmits i polítiques en la lluita contra la violència masclista i que inclou aportacions econòmiques

Guardar

La Diputació i els ajuntaments contra la violència de gènere: “Solament en xarxa podrem derrotar aquesta xacra”

L'alumnat de l'IES l’Om de Picassent no és molt diferent al de qualsevol altre institut similar. Adolescència, mòbils, xarxes socials, exàmens, selfies, i com no, actituds que indiquen que per molt que s'estiga fent en la lluita contra el masclisme, encara queda molt per fer. “He vist tant a companys com a companyes dir-los a altres xiques que no poden fer certes coses, que això és cosa de xics”, afirma Malak Hattaf, alumna de tercer de l'ESO de l’Om.

Per a Malak, l'única solució possible davant aquestes actituds és la formació des de la infància. Per descomptat a ella i a gran part de les seues companyes i companys els ha funcionat. Segons Pepa Aznar, professora i mediadora del centre, que porta anys impartint tallers d'Igualtat, estudiants com Malak reben des de primària recursos per poder prendre consciència del seu entorn, dels seus propis comportaments i de com evitar reproduir-los. “Una bona formació en valors és el que ens portarà a un futur lliure de violència masclista”, assegura Aznar. “El problema és que no s'eduquen solament a través de l'institut”, afegeix.

Per a Trini Moreno, agent d'Igualtat a l'Ajuntament de Catarroja, la formació en feminisme és clau per aconseguir una societat igualitària que rebutge la violència masclista en totes les seues formes. Moreno assegura també que la posada en comú de bones pràctiques i tràmits és “l'única forma de véncer una xacra que no té fronteres”. “Jo mateixa atenc a dones que vénen d'altres municipis a denunciar la seua situació”, afirma. Moreno destaca que la coordinació amb els municipis del seu entorn i amb la pròpia corporació provincial és una eina fonamental perquè les dones víctimes no patisquen una doble victimització.

En la mateixa línia s'explica Santiago Valcárcel, comissari cap de la Policia Local d'Alfafar, “moltes vegades hi ha dones víctimes que resideixen en el municipi, però que recullen als seus fills al poble veí”. El comissari destaca la coordinació entre serveis municipals i entre localitats properes com a clau en la protecció de les dones amenaçades per la violència masclista. “Per a aquestes dones és molt important saber que el company del municipi veí sàpiga qui és ella, qui són els seus fills i és conscient de la seua situació. La fa sentir molt més segura”, subratlla.

Després de la recent constitució de la Xarxa de Municipis Protegits contra la Violència de Gènere de la Diputació, ja són 49 els ajuntaments adherits en pro d'una lluita conjunta que pose fi a la violència masclista. Gràcies a la posada en comú d'informació i bones pràctiques entre els municipis membres, els professionals podran garantir una millor atenció a les dones i evitar-los situacions que augmenten la seua vulnerabilitat.

La corporació provincial continuarà amb la formació a policies locals i personal tècnic dels ajuntaments en matèria de violència masclista i invertirà una partida anual en la difusió de campanyes de prevenció i sensibilització en l'àmbit local. Aquest any hi haurà una aportació de 200.000 euros que es repartirà entre els 49 municipis fundadors de la Xarxa i per al proper exercici està previst invertir entre 400.000 i 500.000 euros en aquestes campanyes i activitats promogudes pels ajuntaments per construir una societat que responga amb contundència a una de les seues principals xacres.

Destacats