25n
25N
25N

Recuperar la dignitat dels represaliats del franquisme

La Comunitat Valenciana treballa per un territori sense foses comunes

Recuperar la dignitat dels represaliats del franquisme
24/10/2019 -

L’exhumació de Franco del Valle de los Caídos ha arribat. Un dia històric que començarà a les 10.30 hores, i que acabarà amb el trasllat de les restes del dictador Francisco Franco al panteó de Mingorrubio. Una actuació que compleix amb la Llei de Memòria Històrica de 2007, que busca tancar ferides i recuperar la dignitat dels represaliats del franquisme. “Cap demòcrata a Europa entendria que un dictador tinga un lloc de culte i d’honor. No s’entendria que ocorreguera amb Hitler o Mussolini”, apuntava la vicepresidenta de la Generalitat, Mónica Oltra.

I és que, a la Comunitat Valenciana, a través de la conselleria de Participació, Transparència, Cooperació i Qualitat Democràtica, ara liderada per Rosa Pérez Garijo, es porta treballant, des dels inicis del Govern del Botànic, per a reparar la memòria i la dignitat de les víctimes del franquisme, i retornar les restes, enterrats en fosses comunes, als familiars.

Una tasca en les quals totes les administracions s’han involucrat. Tant és així que la Diputació de València es va convertir en la primera administració que va concedir subvencions directes als familiars i ajuntaments per a fer front al procés d’exhumació i identificació de les víctimes. Una aposta per la memòria històrica que va tancar, l’anterior legislatura, amb una inversió de 2 milions d’euros, que va permetre l’exhumació de 750 represaliats.

Però el treball continua. Així, la consellera Pérez Garijo ja ha anunciat el seu objectiu prioritari per a aquesta nova legislatura: que la Comunitat Valenciana “siga un territori sense fosses comunes”. “L’objectiu és ambiciós i difícil de realitzar, però un país ple de fosses ni té dignitat, ni compleix les més bàsiques normes ètiques de la democràcia”, assenyalava.

Molts anys d’espera per a un treball que “hauria d’haver estat fet des de fa molts anys”. No obstant això, Rosa Pérez Garijo també ha avançat accions per a facilitar aquesta àrdua tasca, com la creació d’un banc d’ADN públic perquè tota persona puga trobar als seus familiars desapareguts, amb un treball específic en els casos de bebés robats durant la dictadura.

Finalment, també s’ha posat damunt de la taula la creació d’un Museu de la Memòria de la Generalitat Valenciana per al reconeixement de les víctimes. “Farem valdre aquestes ubicacions des del seu valor social i històric, però sumant-li un caràcter cultural capaç de combinar un vessant instructiu i acadèmic, alhora que es convertisquen en reclam de persones que vénen a visitar la nostra terra”.

I és que les ferides del franquisme no cicatritzen mirant cap a un altre costat, sinó tot el contrari. La reparació, el reconeixement i la reflexió són les eines necessàries per a tancar una etapa que ha marcat la història de tot un país.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

quinze − un =

mercat medieval ontinyent
mercat medieval ontinyent