25n
25N
25N

Les pluges torrencials deixen records històrics en el sud-est peninsular i continuarà "plovent sobre mullat"

E.P.

Les pluges torrencials deixen records històrics en el sud-est peninsular i continuarà "plovent sobre mullat"
13/09/2019 -

Les pluges torrencials provocades per la Depressió Aïllada en Nivells Alts de l’Atmosfera (DANA) han deixat registres històrics de precipitacions en diversos observatoris del sud-est peninsular i segons l’Agència Estatal de Meteorologia (AEMET), aquest divendres continuarà “plovent sobre mullat” en bona part del sud-est.

La portaveu de l’AEMET Beatriz Hervella ha assenyalat a Europa Press que en les últimes 48 hores s’han recollit a Beniarrés (Alacant) 452,4 litres per metre quadrat; a Oriola (Alacant), 425,4 litres per metre quadrat; a Ontinyent (València), 339,2 litres per metre quadrat.

A més, ha assenyalat que aquest dijous s’han registrat efemèrides de precipitació màxima diària en un dia a Almeria-aeroport, on es van acumular 99,3 litres per metre quadrat, que és rècord per a aquesta estació des que té dades, en 1968; a Múrcia es van recollir el dijous, 169 litres per metre quadrat, que és rècord absolut d’aquest observatori des de 1984.

Així mateix, Hervella ha subratllat que en l’observatori de San Javier aeroport (Múrcia) des de les 05.00 hores a les 07.00 hores del divendres s’han recollit 144 litres, una quantitat que és pròxima a la meitat del que plou en tot un any normal en aqueix observatori, que són 313 litres per metre quadrat. “En dues hores, la meitat de tot un any”, ha insistit.

Molt prop d’aqueix observatori, a San Javier-La Mànega, durant la matinada del divendres, fins a les 08.00 hores, s’han acumulat 276,8 litres per metre quadrat.

Els observatoris amb més precipitacions acumulades en el que va de divendres són també els de Torrepacheco (Múrcia), amb 219,6 litres per metre quadrat; San Javier-aeroport, fins a les 11.30 hores acumula ja 190,3 litres per metre quadrat; Oriola, 139,8 litres per metre quadrat; Murcia, 131,5 litres per metre quadrat; Cartagena, 125,4 litres per metre quadrat; Almería-aeroport, 97,7 litres per metre quadrat; Fuente Álamo de Murcia, 87 litres per metre quadrat; Molina de Segura, 78 litres per metre quadrat i Mula, 72,2 litres per metre quadrat.

Quant a la situació actual, ha dit que la DANA s’ha mogut cap a l’oest i se situa en l’Estret i des d’allí s’anirà desplaçant cap al nord i, a partir d’aquest dissabte i sobretot el diumenge avançarà al nord, encara que els avisos per risc aniran disminuint la seua entitat.

En tot cas, ha insistit que aquest divendres hi ha avís de risc extrem (roig) a València i Alacant, ja que s’esperen uns 90 litres per metre quadrat en una hora i 180 litres per metre quadrat en 12 hores. “En zones on ahir va ploure moltíssim, però si no haguera plogut ahir, l’avís és de tal entitat que també seria roig, perquè són quantitats molt significatives. Plou sobre mullat”, ha destacat.

El dissabte la DANA deixarà pluges en quasi tota Espanya menys a Canàries, que es deslliura de les precipitacions i potser a Galícia, Astúries, Cantàbria i País Basc, on la portaveu veu “poc probable que ploga”.

En la resta, assenyala que s’esperen precipitacions que tindran més entitat en les zones amb avís groc, on cauran uns 15 litres per metre quadrat o més en una hora i 40 litres per metre quadrat en 12 hores. “No seran torrencials però sí significatives”, comenta.

Les zones on més precipitacions s’espera aquest dissabte seran Castella-la Manxa, Comunitat de Madrid, sud d’Àvila, nord i est de Càceres, en el centre de València i Almería, on tindran avisos de risc, igual que a Balears. Per tempestes tindran avís a Còrdova, Sevilla, la zona nord de Huelva i en el litoral andalús. En definitiva, “aquest dissabte les pluges es generalitzaran”.

De cara al diumenge, veu probable que les precipitacions seran probables “en qualsevol punt de la Península”, amb ruixats que seran més ocasionals però que tornaran a tindre major intensitat en la zona del Pirineu de Lleida i d’Osca, Comunitat de Madrid i en la zona nord i est de Castella-la Manxa i Teruel. No obstant això, exposa que l’episodi anirà “a menys”.

Respecte a la setmana vinent, Hervella afirma que hi ha molta incertesa en l’evolució de la DANA però assenyala que el més probable és que hi haja més precipitacions en el terç nord, encara que sense grans anomalies de pluges i temperatura respecte al normal per a aquestes dates del mes de setembre.

Finalment, sobre si l’última DANA es deixarà notar en el balanç hídric de l’any hidrològic, ha dit que és “ràpid” per a analitzar-ho, però confia que les pluges més generalitzades de la setmana vinent puguen incidir de forma positiva.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

dotze + 17 =