25n
25N
25N

Una investigació de l'UJI revisa els efectes perjudicials i beneficiosos de l'ús del xupló

Se suggereix no usar-ho si s’opta per la lactància materna perquè està relacionat amb la dificultat en la seua instauració i el deslletament precoç

Una investigació de l'UJI revisa els efectes perjudicials i beneficiosos de l'ús del xupló
17/07/2019 -

Les investigadores de la Universitat Jaume I de Castelló (UJI) Desirée Mena i Jennifer Sánchez, de la Unitat Predepartamental d’Infermeria, han realitzat una revisió de 1.897 articles científics sobre els efectes perjudicials i beneficiosos derivats de l’ús del xupló en nounats i lactants.

Les conclusions de l’estudi, publicades en la revista ‘Rol d’Infermeria’, plantegen una sèrie de recomanacions basades en l’evidència destinada a facilitar la presa de decisions quant a l’oferiment del xupló amb la finalitat de dotar a pares, mares i cuidadors de la informació més adequada per a decidir lliurement.

L’ús del xupló s’ha relacionat amb l’aparició de malformacions bucodentals, amb un abandó precoç de la lactància materna, l’aparició d’otitis mitjana, el manteniment de l’hàbit de succió digital i una disminució en la producció dels sons de la parla, així com la instauració de l’hàbit tabàquic en l’adolescència i adultesa.

Quant als efectes beneficiosos associats al seu ús, figura el factor protector enfront de la síndrome de mort sobtada del lactant durant el somni i l’aparició de sobrepés i obesitat en l’adolescència, l’analgèsia produïda durant procediments o situacions estressants i l’estimulació del reflex de succió en situacions en les quals aquest es troba poc desenvolupat.

Per al desenvolupament de l’estudi es va realitzar una revisió integradora de la literatura desenvolupada a través d’un filtrat de qualitat científica. Els articles obtinguts es van sotmetre a una anàlisi centrada en el disseny de l’estudi, població, mostra, període de seguiment, avaluació, resultats, conclusions, entre altres, en funció del disseny. De la mateixa manera, es va realitzar una anàlisi descriptiva de les variables, classificant-les com a efectes favorables, desfavorables o no influents.

RECOMANACIONS

A partir de l’anàlisi basada en l’evidència científica s’estableixen “una sèrie de recomanacions amb l’objectiu de dotar a mares, pares i cuidadors de la millor informació que els permeta deliberar i triar lliurement allò que millor s’adapte a les seues necessitats, creences, expectatives”, segons explica la professora Desirée Mena.

En cas que s’opte per la lactància materna, se suggereix no utilitzar el xupló, perquè està relacionat amb la dificultat en la seua instauració i el deslletament precoç. En cas d’usar-ho, per a evitar problemes en la dentició, concretament, malformacions bucodentals, es recomana a partir dels sis mesos d’edat.

No obstant això, el seu ús es relaciona, sobretot a partir d’aquesta edat, amb l’aparició d’otitis mitjana. Una altra de les raons per les quals es desaconsella és per aparéixer el seu ús relacionat amb una persistent succió digital en la infància, l’inici de l’hàbit tabàquic en l’adolescència i adultesa i amb una disminució en la producció del so de la parla.

La investigació assenyala com a recomanable l’ús del xupló en el cas que el bebé no haja desenvolupat el reflex de succió nutritiva, ja que pot utilitzar-se per a estimular-lo. També es recomana per a calmar al bebé en situacions estressants o doloroses.

A aquest efecte, segons explica Jennifer Sánchez, “no es desaconsella la utilització conjunta de sacarosa, encara que per motius nutricionals no es recomana el seu ús; no obstant això, sempre seria millor com a primera opció la lactància materna si aquesta estiguera disponible”. A més, es recomana l’ús del xupló durant el somni per a evitar l’aparició de la síndrome de mort sobtada del lactant.

RENTAR EL XUPLÓ

En el cas d’utilitzar xupló, la recomanació és rentar-lo amb una solució de clorhexidina aquosa al 0,12% o submergir-ho en aigua bullint. A més, s’aconsella la realització de revisions dentals periòdiques per a vigilar el creixement de la dentició temporal i detectar l’aparició de malformacions.

En el cas que es duga a terme lactància, l’estudi assenyala que és convenient realitzar visites periòdiques amb la matrona o infermera pediàtrica perquè la supervise amb la finalitat de poder detectar precoçment possibles problemes derivats de l’ús del xupló.

Finalment, les investigadores de l’UJI assenyalen que l’estudi també ha permés detectar possibles futures línies d’investigació orientades a disposar d’una evidència forta sobre l’ús del xupló, la prevenció de la síndrome de mort sobtada del lactant i l‘aparició d’otitis mitjana.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

deu − un =