Drons o separació sense mampares, entre les idees per a protegir les platges aquest estiu

Turisme Comunitat Valenciana ha publicat una guia perquè els ajuntaments adeqüen les seues platges a les necessitats de l’estiu amb COVID-19

Guardar

_MG_4026(1)
_MG_4026(1)

En aquesta època de l'any les platges de la Comunitat Valenciana ja estarien rebent als seus primers banyistes o, com a mínim, serien escenari de passejos per a prevenir les altes temperatures. No obstant això, la crisi sanitària provocada pel coronavirus ha dibuixat un panorama atípic en el qual cada ajuntament haurà d'adequar les seues platges a la nova normalitat combinant seguretat i gaudi. Davant la incertesa per l'avanç de la pandèmia i les pinzellades generals del Govern Central, Turisme Comunitat Valenciana ha elaborat una guia que dóna una idea de com podria ser la costa aquest estiu 2020.

Es tracta d'un document que haurà d'estudiar-se amb urgència per part dels regidors i regidores de l'àrea de cada consistori i que era una reivindicació, precisament, perquè el Consell ha demanat al Ministeri de Sanitat que dilluns que ve 1 de juny la Comunitat Valenciana avanç íntegrament a la fase 2 de la desescalada.

Ahir, la consellera d'Interior, Gabriela Bravo, va mantenir una reunió amb els representants dels ajuntaments costaners més destacats - Gandia, Dénia, Sagunt, Benidorm, Xàbia, Cullera, Benicàssim, Orpesa, Altea, Santa Pola, Guardamar del Segura, Oriola, Alboraia, Peníscola i Sueca - i va explicar que l'executiu valencià ha elaborat un esborrany del decret per a un ús segur de les platges que requereix que cada platja tinga el seu propi pla per a adaptar-se a la nova situació. Tot això sobre la base de les indicacions del Govern d'Espanya i de la Secretaria Autonòmica de Turisme.

Aforament limitat

Així, tal com contempla el document 'Platges Segures' de la secretaria autonòmica, caldrà posar recalcament en la previsió de grans afluències d'usuaris i usuàries, ja que una de les normes clau és el control de l'aforament assegurant en tot moment el distanciament social. Això implicaria, per tant, calcular estimacions d'aforament i fixar un límit per a garantir aquesta premissa.

En aquest sentit, no sols caldria delimitar un aforament màxim general per a tota la superfície, sinó que també hauria de tindre's en compte determinar un nombre màxim de persones que pot conformar un grup, sempre ateses les normes establides per les autoritats superiors.

Així mateix, serà necessari planificar mesures per a evitar el contacte social per la mobilitat dels usuaris en determinats espais, com l'entrada i saluda de la zona humida. Per exemple, Turisme recomana la creació de carrils de doble sentit o itineraris per a caminar.

Un detall clau també serà el vent. Si en aqueixa platja hi haguera un fort vent endèmic, en tractar-se d'un possible transmissor de coronavirus, s'aconsella marcar distàncies majors als 2 metres per a evitar aquest risc de contagi.

Controlar el correcte comportament de la ciutadania i el control d'accessos "mai hauria de ser responsabilitat del servei de salvament i socorrisme, excepte que la normativa ho establira a aquest efecte", assenyala la guia. Per això, com a suport a la policia local, proposa la creació de la figura del controlador de platja o el treball de grups de voluntariat, protecció civil o agents mediambientals.

Com es controlaria l'aforament?

Algunes fórmules per a controlar l'aforament i garantir el distanciament social podria ser la creació de línies d'accés directe fins a primera línia de la platja, la reducció d'accessos de vehicles o la creació d'un doble carril de circulació per als vianants.

Així mateix, una de les recomanacions és l'ús de noves tecnologies per a controlar les massificacions. Per exemple, l'ús de drons, les càmeres d'infrarojos per a la nit, o torns intel·ligents, així com la implantació de pantalles d'informació 24 hores que possibiliten contactar amb informadors turístics o amb el cos de policia local per a conéixer l'estat de saturació.

En la mateixa línia es planteja dissenyar una plataforma web accessible des de dispositius mòbils de qualsevol sistema operatiu per a proporcionar informació actualitzada a l'usuari o usuària sobre l'estat de la platja a la qual desitja accedir.

@visitvalencia.com

Mampares per a separar els grups?

"En cap cas, es recomana que s'utilitzen elements com a mampares per motius de sostenibilitat i l'impacte negatiu sobre el gaudi dels usuaris", planteja el document. En aquest cas, per a la senyalització de la fragmentació de les zones, es recomana utilitzar elements com els pals de protecció dunar units per cordes però amb un mecanisme d'instal·lació que permeta el seu muntatge i desmuntatge amb facilitat.

Més neteja però sense desinfectar l'arena

Davant la importància de la desinfecció, la guia 'Platges Segures' insisteix que és necessària la neteja diària de l'arena de la zona de bany, posant l'accent principalment en la retirada dels residus orgànics i inorgànics.

No obstant això, adverteix que no és aconsellable la desinfecció de l'arena de la platja, perquè no és recomanable la desinfecció dels sòls dels espais naturals amb els procediments habituals per a espais urbans i per l'acció conjunta de la radiació solar. "L'alta temperatura que pot aconseguir l'arena i la sal de l'aigua de mar són favorables per a la desactivació dels agents patògens", destaca.

Les normes per a l'ús de les platges en la fase 2

Durant la reunió d'ahir, Bravo va demanar als consistoris agilitar l'elaboració dels seus plans a partir d'aquesta guia, ja que el Consell haurà d'aprovar-los finalment.

El nou decret del Consell es publicarà el 5 de juny, quatre dies després que la Comunitat haja passat a la fase 2 del Pla de Transició cap a una Nova Normalitat, si així ho aprova el Ministeri de Sanitat.

En concret, l'article 46 de l'ordre SND/440/2020, de 23 de maig, que modifica ordres del pla, assenyala que en la fase 2:

  1. Es permet l'ús de dutxes i llavapeus a l'aire lliure, condícies, vestuaris i altres serveis públics similars. La seua ocupació màxima serà d'una persona, excepte en aquells supòsits de persones que puguen requerir assistència, i en aquest cas podran comptar amb el seu acompanyant. Haurà de reforçar-se la neteja i desinfecció de les referides condícies garantint sempre l'estat de salubritat i higiene d'aquests.
  2. Els banyistes hauran de fer un ús responsable de la platja i les seues instal·lacions, tant des del punt de vista mediambiental com sanitari, complint per a això amb les recomanacions i normes establides per les autoritats sanitàries.
  3. La ubicació dels objectes personals, tovalloles, gandules i elements similars es durà a terme de manera que es garantisca un perímetre de seguretat de dos metres respecte a altres usuaris, excepte en el cas de banyistes convivents o que no superen el nombre màxim de persones previst en l'apartat 2 de l'article 7 d'aquesta ordre. Les gandules d'ús rotatori hauran de ser netejades i desinfectades quan canvie d'usuari.
  4. Els ajuntaments podran establir limitacions tant d'accés, que en tot cas serà gratuït, com d'aforament a les platges a fi d'assegurar que es respecta la distància interpersonal de, almenys, dos metres entre banyistes. Així mateix, a l'efecte de garantir el seu gaudi pel major nombre possible de persones en condicions de seguretat sanitària, podran també establir límits en els temps de permanència en aquestes, així com en l'accés als aparcaments en llaures a facilitar el control de l'aforament de les platges.
  5. A l'efecte de calcular l'aforament màxim permés per cada platja, es considerarà que la superfície de platja a ocupar per cada banyista serà d'aproximadament quatre metres quadrats. Per a aquest càlcul es descomptarà de la superfície útil de la platja, com a mínim, una franja de sis metres a comptar des de la riba en plenamar.
  6. Els ajuntaments asseguraran que es realitza una neteja i desinfecció de les instal·lacions i béns de les platges usant per a això substàncies que no resulten perjudicials per al medi ambient.Es recordarà als usuaris mitjançant cartelleria visible o altres mitjans les normes d'higiene i prevenció a observar, assenyalant la necessitat d'abandonar la instal·lació davant qualsevol símptoma compatible amb el COVID-19.
  7. Les activitats d'hostaleria i restauració que es realitzen a les platges, incloses les descobertes, amb concessió o autorització d'ocupació o aprofitament del domini públic marítim-terrestre, es regiran pel que s'estableix en aquesta ordre per al règim d'hostaleria i restauració, sense perjudici del que es disposa en la legislació sectorial aplicable.
Destacats