PSPV, Compromís, Podemos i Cs reclamen un acord estatal per l'aigua

Guardar

agua_corts
agua_corts

PSPV, Compromís, Podemos i Ciutadans (Cs) reclamen un acord estatal per l'aigua amb la participació de totes les parts interessades per a establir les línies bàsiques per a una política hídrica sostenible i defensen tant el transvasament Tajo-Segura com dur a terme les actuacions necessàries per a la plena operativitat del Xúquer-Vinalopó.

Així consta en les mesures proposades en l'informe de la subcomissió per a l'estudi de la gestió de l'aigua de la Comunitat i possibles alternatives d'actuació davant els efectes del canvi climàtic i les necessitats humanes de l'aigua, que assumeixen aquests quatre grups però davant el qual el PP presenta un vot particular.

En aquesta proposta, que serà votada en comissió, es plantegen una sèrie de mesures i actuacions agrupades en diferents àmbits, començant per la governança a escala estatal, on insten a abordar aqueix acord estatal i altres mesures com un control efectiu de tots els usos de l'aigua, en particular de les extraccions d'aigües subterrànies, o el desenvolupament legislatiu per a constituir bancs públics d'aigua en les conques afectades per extrema necessitat.

Quant a la planificació, plantegen la necessitat de garantir que l'aigua de millor qualitat de cada conca es dedique de manera prioritària a la producció d'aigua potable, i en la governança autonòmica insten a elaborar una estratègia de gestió dels recursos hídrics i els usos de l'aigua per a la Comunitat a llarg termini basat en els criteris d'autonomia, sostenibilitat i adaptació al canvi climàtic.

Quant a les masses d'aigua superficials i subterrànies, insten a elaborar normes d'explotació dels aqüífers compartits per dues o més demarcacions per a garantir la disponibilitat i qualitat de l'aigua i el seu ús sostenible i equitatiu a llarg termini.

Respecte als usos agraris, proposen una auditoria dels perímetres de regadiu en totes les zones regables de les demarcacions del Júcar i el Segura i evitar l'extensió de la superfície de regadiu en les zones que es troben en situació d'estrés hídric o en risc d'estar-ho tenint en compte les previsions dels efectes del canvi climàtic.

D'altra banda, es planteja la necessitat de realitzar una anàlisi de les possibilitats de reutilització d'aigües regenerades per a usos agraris i municipals (neteja viària i manteniment de parcs i jardins) i engegar "al nivell òptim de capacitat" les plantes dessalinitzadores.

Indica que en les comarques alacantines dependents del Tajo-Segura s'ha de "garantir el funcionament per a satisfer els usos agraris" i articular l'ús de recursos hídrics no convencionals que complementen els recursos transvasats a cada moment.

VOT PARTICULAR DEL PP

En el vot particular, el PP proposa un pacte nacional de l'aigua i en matèria d'inundabilitat es demana a la Generalitat que desenvolupe les actuacions estructurals pendents de protecció enfront del risc d'inundacions en aplicació del Patricova. Quant als usos urbans de l'aigua, reclamen l'elaboració i execució des de l'EPSAR d'un pla d'inversions de regeneració d'aigües residuals mitjançant sistemes terciaris avançats que incloguen la ultrafiltració i la dessalinització.

Els 'populars' consideren "imprescindible i irrenunciable" el transvasament Tajo-Segura i respecte al Jucar-Vinalopó, demanen que s'implante una solució definitiva que "aposte decididament per la recuperació dels aqüífers i evite en el futur la seua sobreexplotació" assegurant "un cost assumible de l'aigua de reg per als beneficiaris".

LA UNANIMITAT "PODRIA HAVER JUSTIFICAT AQUESTA LEGISLATURA"

El socialista David Cerdán ha explicat en la roda de premsa en la qual membres dels quatre partits han desgranat aquestes mesures que en el dictamen havien treballat els cinc grups, inclòs el PP, que finalment malgrat veure "recollides les seues aportacions" no ha volgut signar "per una qüestió electoral" i ha plantejat el seu vot particular.

Després de mostrar-se "convençut" que comparteix "el cent per cent" del text, ha lamentat que s'ha perdut l'oportunitat d'aconseguir la unanimitat amb un document que "podria haver justificat aquesta legislatura" i hauria fet a la Comunitat "més anàs enfront del Govern central i altres comunitats" en matèria hídrica.

En aquest sentit, el portaveu de Podemos, Antonio Estañ, ha assenyalat que aqueixa unanimitat "no hauria permés aqueix camp de batalla" de l'aigua per al PP.

La diputada de Compromís Graciela Ferrer ha destacat les mesures proposades en el seu conjunt, ja que en la gestió i ús de l'aigua "no hi ha solucions màgiques ni panacees", sinó que cal actuar des de diferents fronts per a abordar l'escassetat hídrica, que s'anirà incrementant en el temps amb el canvi climàtic.

Per la seua banda, María José García (Cs) ha destacat l'aposta que han fet els partits pel diàleg per a no fer de l'aigua una qüestió "partidista" i ha demanat que aquest document no siga "solament una declaració d'intencions, sinó una línia de futur, l'inici d'una transformació".

Destacats