25n
25N
25N

Rebutjada en Corts una proposta de Vox per a tornar al districte únic escolar

Rebutjada en Corts una proposta de Vox per a tornar al districte únic escolar
14/11/2019 -

La Comissió d’Educació i Cultura de les Corts Valencianes ha rebutjat aquest dijous una iniciativa de Vox en la qual defensava la recuperació del districte únic escolar i l’obertura d’aules on la demanda supere a l’oferta, en comptar només amb el suport de PP i Ciutadans (Cs), ja que PSPV, Compromís i Unides Podem han votat en contra.

La diputada de Vox Llanos Massó ha justificat la seua proposta en la llibertat d’elecció de l’educació per part de les famílies com a dret constitucional que, al seu judici, ha sigut “conculcat” en la Comunitat Valenciana “per diversos motius, un d’ells la zonificació”.

Al seu judici, “retallar” l’àrea d’elecció de centre implica “no tindre accés a tota l’oferta” i han de ser les famílies, i no l’administració, els qui decidisquen quin tipus d’educació volen per als seus fills perquè aquesta “no és només instrucció, també comporta formació en valors ètics, morals i religiosos”.

Massó ha advertit que la “retallada d’elecció” beneficia a les famílies amb majors recursos perquè poden “buscar-se privats que impartisquen l’educació que ells volen” i perjudica les que no, ja que es veuen “obligades a portar als seus fills al centre que conselleria ha decidit que toca”.

També ha explicat que “redundaria en una millora de la qualitat en existir la lliure competència entre centres”, ja que aquests no tindrien “assegurats” els alumnes pel repartiment geogràfic.

La diputada del PP Beatriz Gascó ha mostrat el seu suport, ja que el seu partit va ser qui el va posar en marxa, i ha assenyalat que va ser “un avanç social” perquè amb el districte únic “el 94% de les famílies escolaritzaven als seus fills en els centres triats com a primera opció” i ara per a parlar d’un percentatge del 90% cal sumar els admesos en primera i segona opció, ha assenyalat.

“Funcionava”, ha dit, i serveix per a augmentar l’oferta perquè la qüestió geogràfica “és important, però no pot ser l’única, ha de ser un criteri més” perquè hi ha famílies que volen triar centre per ideari o tipus de formació. També ha subratllat que la competitivitat no ha de ser entesa com una cosa negativa, sinó que serveix per a “veure on hi ha deficiències i que els centres que no estan funcionant puguen millorar”.

Mercedes Ventura (Cs) ha mostrat la seua aposta per la “llibertat com a màxim estendard” i ha criticat que la zonificació “veta a moltes famílies” la capacitat de triar, assenyalant que hi ha “casos reals” d’alumnes que no han sigut admesos en les seues nou primeres opcions.

“No ha de ser perillós que es competisca per la qualitat educativa per a millorar”, ha agregat.

EL BOTÀNIC REPLICA

La diputada del PSPV Ana Besalduch ha apuntat que el que Vox proposa en el fons és “que no es prioritze l’educació pública” i ha assegurat que el que proposen és “una fal·làcia”. Segons ha dit, amb el districte únic les famílies “no trien” el centre perquè quan existia moltes no posaven els centres desitjats en primera opció “perquè si no li’ls donaven, s’anaven a la cua”.

També ha al·ludit al fet que llavors els centres “triaven” als alumnes i ha preguntat a Vox què passaria amb els criteris en eixe districte únic si hi ha un col·legi amb 200 places i 1.500 sol·licituds, ja que només 200 persones gaudirien d’eixa llibertat d’elecció i la resta no.

Ha rebutjat les acusacions d’adoctrinament realitzades per la diputada de Vox: “Voler que siguen lliurepensadors per a vostés és adoctrinar. Ho pot disfressar com vulga, tot el que no siga la línia educativa que vostés volen és adoctrinar, ací no s’adoctrina a ningú”.

La diputada de Compromís Papi Robles ha incidit en els criteris d’admissió que es proposarien en eixe districte únic perquè llavors “eixa llibertat quedaria encotillada per la capacitat dels mateixos centres” i ha criticat l’al·lusió a la lliure competència de centres: “L’administració no és el mercat”, ha recordat, i no es pot apostar per fomentar que hi haja “centres de primera i de segona”.

A més, ha destacat que “el vincle que han de tindre els xiquets amb la seua zona és molt important, i la diversitat que hi ha en els barris és la que hi ha en la vida”.

Pilar Lima (Unides Podem) ha emmarcat la proposta de Vox en la seua “lògica individualista” de pensar en el fill de cadascun i no en el que es vol fer “per tots els xiquets”, i ha advertit que es fomentaria “l’elitització dels centres”, convertint alguns barris en guetos”.

“Els pares i mares sí que tenen l’oportunitat de triar el centre, poden triar fins a deu”, ha remarcat, i el model de Vox “porta a desigualtat i segregació”.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

14 − 4 =