25n
25N
25N

Sanitat treballa per a rebaixar les llistes d'espera abans de 2020

Ana Barceló ha presentat les últimes dades de les llistes d’espera i les primeres línies del nou Pla de reducció de demora

Sanitat treballa per a rebaixar les llistes d'espera abans de 2020
22/11/2019 -

La consellera de Sanitat Ana Barceló ha comparegut aquest matí per a compartir les últimes dades de les llistes d’espera d’intervencions quirúrgiques en la Comunitat Valenciana.

En aquest últim trimestre, la mitjana d’espera en la Sanitat Pública és de 133 dies de demora total. No obstant això, la dada és lleugerament més baixa, de 109 dies, en el cas de la demora estructural, és a dir la que únicament té en compte els recursos de la conselleria de Sanitat, no factors externs.

Les dades, com ha expressat la consellera, “no són satisfactoris”, encara que des de setembre s’ha observat que la demora té una tendència a la baixa, segons les dades d’octubre i el que portem de novembre. No obstant això, Barceló ha explicat que aquesta no és una dada aïllada, sinó que es repeteix tots els anys donat a l’aturada que hi ha en els mesos d’estiu en les intervencions quirúrgiques no urgents.

Pla de la reducció de demora de les llistes d’espera

Actualment, la Conselleria es troba analitzant les dades de tots els hospitals i els seus diferents departaments amb l’objectiu de “donar amb les fortaleses i debilitats del sistema” i poder posar en marxa un pla realment eficaç. Com ha explicat Barceló, aquest pla no s’ha dut a terme abans perquè es va intentar solucionar el problema d’una manera més ràpida. Encara que aquest primer pla “ha tingut bons resultats”, com ha comentat la consellera, no han sigut els millors.

La Conselleria, com ha explicat Barceló, continuarà treballant fins a aconseguir que les llistes d’espera tinguen una duració “raonable i acceptable”, encara que l’edil no ha arribat a dir cap xifra exacta sobre el que podem esperar.

Barceló també ha volgut posar en valor la sanitat pública i el gran treball realitzen els i les professionals que treballen en cadascun dels departaments, així com la labor d’anàlisi i intent de millora que s’està duent a terme. S’espera que a la fi d’any o, com a més tard a principis de gener de 2020, es puga començar a implantar aquest pla.

Per tant, aquest nou Pla de reducció de demora es presentarà, en principi, abans de finals d’any. Compta amb una inversió de 35 milions d’euros, dels quals 5.200.000 euros seran destinats a la contractació de professionals de reforç en quiròfans.

Dades de les llistes d’espera

En la roda de premsa d’aquest matí, Ana Barceló també ha compartit les dades de les llistes d’espera de 2018, així com les de l’últim trimestre de juliol a setembre.

L’any passat es van arribar a les 376.000 persones intervingudes quirúrgicament. Per part seua, la dada de l’últim trimestre de 2019, arriba a les 75.000 intervencions. A més, en 2018 les xifres de consultes totals van ser 35 milions, amb 8 milions de persones ateses en consultes externes, i més de 425 mil persones van ser ingressades en la Sanitat Pública.

Amb el Pla de Xoc de la Conselleria de Sanitat, el nombre d’intervencions quirúrgiques ha sigut més elevat que en anteriors anys, i moltes d’elles han reduït el temps d’espera. En concret, Barceló ha compartit que en l’actualitat el “43% de les persones en llistes d’espera ho estan menys de 60 dies“. Aquestes dades, evidentment, no tenen en compte les urgències, que s’atenen amb preferència i sense demora. En l’últim exercici s’han dut a terme més intervencions, no obstant això la llista d’espera sembla no baixar. Això es deu al fet que moltes de les intervencions han sigut a pacients que no porten molt temps en llistes d’espera.

La Consellera ha expressat que aquestes dades “apunten a la labor i a l’esforç dels professionals i de la conselleria”, i que continuaran treballant amb l’objectiu de “posar a la disposició dels professionals millors recursos, les millores infraestructures i la millor tecnologia per a poder dur a terme una assistència de qualitat”.

Finalment, ha anunciat que a partir de gener de 2020, aquestes dades de les llistes d’espera seran publicades mensualment i amb dades concretes de cada hospital, per a fer la informació més accessible a la ciutadania.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

quatre × tres =