25n
25N
25N

Reobertura del 80% de perruqueries valencianes: "una bogeria" de gent, dubtes i fortes mesures de seguretat

Demanen tornar a l’IVA reduït del 10% davant una previsió de pèrdues del 70% en locals de dones i 30% en homes per les restriccions

Reobertura del 80% de perruqueries valencianes: "una bogeria" de gent, dubtes i fortes mesures de seguretat
04/05/2020 -

Prop d’un 80 per cent de les perruqueries i salons de bellesa de la Comunitat Valenciana han reobert aquest dilluns, 4 de maig, les seues portes en el que està sent “una bogeria” dia, tant per les fortes mesures de seguretat que han d’aplicar –mascareta, ulleres protectores, guants, desinfeccions constants, torns– com pel devessall de cites prèvies concertades i els dubtes de la clientela quant a com i quan poden acudir a aquests locals.

En aquest sentit, el president del gremi de perruquers a València, Paco Fortea, ha lamentat en declaracions a Europa Press que les condicions per a la reobertura, que el sector esperava “com a aigua de maig” isqueren aquest mateix diumenge en el Butlletí Oficial de l’Estat (BOE), sense deixar-los “temps” per a preparar-se. “Hi ha gent gran que no sap que ha de vindre en la seua franja horària del passeig”, ha exemplificat.

Encara així, la majoria dels locals de perruqueria tenen ja tota l’agenda plena per a tota la setmana. No obstant això, Fortea ha alertat que les limitacions pròpies d’aquesta ‘fase zero’ de la desescalada enfront de la Covid-19 –que únicament permeten un client per cada treballador– implicaran pèrdues d’entre el 60 i el 70% en els establiments de dones i d’al voltant d’un 30% en els d’homes.

I és que segons ha explicat, la manera de treballar habitual podia fer que un mateix professional portara a tres clientes alhora: mentre una està amb les metxes posades, una altra passa a tall i una altra a rentada. No obstant això, ara no podrà agafar una nova clienta fins que no acabe amb la que està, de manera que mentre es deixa posats productes com el tint, metxes o tractaments per al cabell, no podrà fer una altra cosa.

“La restricció d’un client per perruquer ens perjudicarà moltíssim”. “Podem estar més 40 minuts sense fer res”, cosa que repercutirà en caixa, ha insistit.

A més, el president del gremi de perruquers valencià tem un canvi en els hàbits de la clientela. Malgrat l'”al·luvió de faena inicial” que tenen per a aquest mes, Fortea creu que caldrà esperar a veure “quina gent es queda després, ja que hi ha els qui que s’han acostumat a estar temps sense la perruqueria, que han aprés a posar-se el tint o que s’han apanyat bé a casa i ja no vindran tan sovint”.

Fins a la declaració de l’estat d’alarma per a evitar la propagació de la pandèmia de la Covid-19, hi havia al voltant de 4.500 perruqueries en la Comunitat Valenciana, però després d’aquesta crisi Paco Fortea avisa que el 40% d’aquests establiments podria tancar.

Davant aquesta situació, el sector reclama tornar a ser considerat essencial com abans de 2012, data en la qual va deixar de tindre aqueixa qualificació i es va incrementar el seu IVA del 10 al 21%. Ara, la perruqueria reclama tornar a l’IVA del 10% per a poder fer front a la crisi derivada del coronavirus i mantenir ja aqueix percentatge més enllà d’aquesta crisi.

PROTECCIÓ EXTRA I LLACUNES EN LA NORMATIVA

Un dels negocis que ha decidit obrir aquest dilluns en el primer dia de la ‘fase zero’ de la desescalada és la barberia els Tres Bigots. El seu propietari, Juan Luis Murillo, ha indicat a Europa Press que ha pogut adaptar el local, atés que moltes de les mesures de desinfecció ja les tenia i ara ha sumat la “protecció extra” requerida per a evitar contagis.

A primera hora està ell només i, més tard, s’incorpora un altre barber per a poder atendre la llista d’espera de clients que ja li ha omplit l’agenda fins al 15 de maig. Hui la perruqueria estarà oberta de fins a les 20.30 hores, ha apuntat.

Murillo ha pogut obrir el local habilitant les places necessàries per a poder guardar la distància de seguretat dels clients. A més, portar mascareta i guants i ofereix als seus clients una mascareta en cas de no tindre. Així mateix desinfecta tant material de tall com les butaques i tot el tèxtil que usa per a evitar contagis.

En la seua opinió, “la normativa ha eixit tard i té llacunes” pel que entén que molts hagen preferit no obrir, ja que “hi ha aspectes que no es concreten i poden crear confusió”. Murillo va prendre la decisió d’obrir després de consultar amb el seu assessor per a estar segur que s’adaptava al que es demanava i fins i tot creu que podria atendre més gent, per la qual cosa li ha demanat que estudie aqueixa possibilitat.

Ha començat de bon matí i a les 9.00 hores ja estava amb el seu segon client, Jesús Póveda, guia turístic, que lamenta també com “va eixint la normativa de manera precipitada i confusa”. En el seu cas, es va donar de baixa d’autònoms perquè portava grups d’italians i en aqueix moment ja va veure que no anava a tindre treball i ara s’ha quedat sense ajuda per haver pres aqueixa decisió.

Póveda, client habitual de la barberia, va cridar quan va saber que era possible que s’obriren les perruqueries i li va enviar a Murillo una foto per WhatsApp perquè vera el que li havia crescut el pèl.

Hui ha sigut el segon client que hi ha hagut en la barberia que des que va saber que podia obrir va posar un cartell per a informar de com es podia reservar i les condicions de l’establiment, entre les quals detalla que cal anar amb el pèl llavat per a “optimitzar el servei i reduir riscos”, que l’aforament màxim és de quatre persones, dos clients i un barber per persona, que no es pot esperar en el local, i que espai i utensilis es desinfecten entre client i client, entre altres mesures.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

deu + huit =